Ανακοινώνει καλεντάρι 23 αγώνων η Formula 1


Η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας στο πρόγραμμα των γκραν πρι του 2021 είναι η σημαντική αλλαγή σε σχέση με το αρχικό πλάνο το 2020, εκτός –προς το παρόν- το Βιετνάμ!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 10/11/2020

Με τροποποιήσεις αλλά και εκκρεμότητες θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες κι επίσημα το πρόγραμμα των γκραν πρι της Formula 1 για το 2021. Το καλεντάρι περιλαμβάνει συνολικά 23 αγώνες, με το σιρκουί στους δρόμους της Τζέντα να είναι το καινούριο γκραν πρι του προγράμματος.

Η Formula 1 θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Σαουδική Αραβία, όμως προς το παρόν παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα ταξιδέψει και στο Βιετνάμ. Αρχικά ο αγώνας στους δρόμους της πρωτεύουσας Ανόι είχε προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, όμως οι συνεχείς εσωτερικές πολιτικές διαμάχες αναφορικά με το εάν το Βιετνάμ πρέπει ή όχι να μπει στη διαδικασία να ξοδέψει τόσα χρήματα ώστε να φιλοξενήσει έναν αγώνα της Formula 1, φαίνεται πως απομακρύνουν ίσως και οριστικά το ενδεχόμενο να δούμε τα μονοθέσια στην ασιατική χώρα.

Στο πρόγραμμα υπάρχει κανονικά το ολλανδικό γκραν πρι, το οποίο φέτος δεν διεξήχθη έπειτα από τη δηλωμένη αδυναμία των διοργανωτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιους εγχειρήματος με τις εξέδρες να είναι άδειες, δηλαδή δίχως έσοδα από εισιτήρια και παράπλευρες δραστηριότητες.

Με ερωτηματικό παραμένει το ισπανικό γκραν πρι, κυρίως λόγω του ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της επέκτασης του συμβολαίου με την πίστα του Μονμελό.

Σε ό,τι αφορά στο γκραν πρι της Βραζιλίας, αυτός θα διεξαχθεί ίσως για τελευταία φορά στο Ιντερλάγκος. Παρότι πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Liberty Media, Chase Carey, είχε δηλώσει επίσημα ότι η Formula 1 «μετακομίζει» στη νέα πίστα του Ρίο Ντε Τζενέιρο, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και το νέο αυτοκινητοδρόμιο δεν θα είναι έτοιμο εγκαίρως. Έτσι, πρόθεση της Liberty Media είναι να επεκταθεί για ακόμα μία χρονιά η συνεργασία με το Ιντερλάγκος.

Κορωνοϊου επιτρέποντος, το ξεκίνημα της σεζόν θα γίνει στις 21 Μαρτίου από τη Μελβούρνη, ενώ το φινάλε θα είναι στις 5 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι. Σε αντίθεση με το WRC, η Formula 1 δεν ανακοίνωση λίστα με «αναπληρωματικές» πίστες, για την περίπτωση μη δυνατότητας διεξαγωγής ενός αγώνα λόγω COVID-19.

ΟΙ πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως ήδη έχει δημιουργηθεί αυτή η λίστα με πίστες όπως το Πορτιμάο, η Ίμολα και το Μουτζέλο, οι οποίες θα είναι πανέτοιμες να φιλοξενήσουν αγώνες όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.