Επίσημο: Η Ford επιστρέφει στη Formula 1


Η Ford ανακοίνωσε την επιστροφή της στη Formula 1, αρχής γενομένης από το 2026.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 3/2/2023

Οι φήμες έγιναν πραγματικότητα: η Ford επιστρέφει στη Formula 1 μετά από 22 χρόνια, καθώς όταν επιστρέψει το 2026 τόσα έτη θα έχουν περάσει από την αποχώρησή της από το σπορ το 2004.

Οι Αμερικανοί, που έχουν 176 νίκες στο σπορ, μαζί με 10 τίτλους κατασκευαστών και 10 οδηγών, γυρίζουν στο κορυφαίο motorsport ως προμηθευτές κινητήρων - όχι με δική τους ομάδα.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι η συνεργασία με τη Red Bull ενόψει 2026. Οι Αυστριακοί θα κατασκευάζουν τους δικούς τους κινητήρες μέσω της Red Bull Powetrains, με τη Ford να προσφέρει μερική τεχνική υποστήριξη, χρήματα, και φυσικά το σήμα και την επωνυμία της στα μοτέρ.

Για τη Ford, η επιστροφή αποφασίστηκε με βάση δύο άξονες: την αύξηση της δημοφιλίας του σπορ στις ΗΠΑ, και τον αυξημένο ρόλο της ηλεκτρικής ενέργειας στα υβριδικά μοτέρ του 2026.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ford, Bill Ford, δήλωσε συγκεκριμένα:

«Αυτή είναι η αρχή ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Ford που ξεκίνησε όταν ο προπάππους μου κέρδισε έναν αγώνα που βοήθησε να ξεκινήσει η εταιρεία μας.

«Η Ford επιστρέφει στην κορυφή του motorsport, φέρνοντας τη μακρά παράδοση της Ford στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον ηλεκτροκίνηση σε ένα από τα κορυφαία σπορ του κόσμου».