Ferrari και Binotto: Το χρονικό της ρήξης, τα «σύννεφα» στη σχέση με Leclerc και οι πιθανοί διάδοχοι


Με τον Mattia Binotto να αποχωρεί κι επίσημα από τη Ferrari, η θέση του επικεφαλής της Scuderia μένει κενή, έχοντας ήδη αρκετούς που την εποφθαλμιούν. Για ποιο λόγο αποχώρησε από το πόστο του, όμως;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 29/11/2022

Είναι πλέον επίσημο: μετά από εβδομάδες φημών και δημοσιευμάτων, ο Mattia Binotto θα αποχωρήσει από τη Ferrari στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Με τη λύπη που συνεπάγεται αυτό, αποφάσισα να ολοκληρώσω τη συνεργασία μου με τη Ferrari. Φεύγω από μια εταιρεία που αγαπώ, στην οποία είμαι μέλος εδώ και 28 χρόνια, με την ηρεμία που πηγάζει από την πεποίθηση ότι έχω καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχω τους στόχους που τέθηκαν. Αφήνω μια ενωμένη και αναπτυσσόμενη ομάδα,» ανέφερε μεταξύ άλλων στις τελευταίες του δηλώσεις ως επικεφαλής της Gestione Sportiva.

Η θέση που αφήνει κενή, και που η Ferrari τόνισε πως θα κοιτάξει να καλύψει και να ανακοινώσει πώς θα το κάνει αυτό στις αρχές του 2023, είναι «καυτή».

Το πρώτο όνομα που «παίζει» είναι αυτό του Fred Vasseur. Ο Γάλλος είναι αυτή τη στιγμή στον αντίστοιχο ρόλο στην Alfa Romeo Sauber, και τον συνδέει σχέση και φιλία τόσο με τον Charles Leclerc, όσο και με τον μάνατζέρ του, Nicolas Todt. Είναι η επικρατέστερη επιλογή, αλλά όχι η μόνη.

Τα ονόματα των Andreas Seidl (επικεφαλής της McLaren) και Christian Horner (Red Bull) έχουν ακουστεί εντόνως, με τη Ferrari να έχει ήδη κάνει πρόταση και στους δύο από το 2021 ακόμα, έχοντας όμως λάβει αρνητική απάντηση.

Γιατί αποχώρησε τώρα;

Η Ferrari διένυσε τρία χρόνια υπό την ηγεσία του Binotto. Υπήρξε στέλεχος της ομάδας για άλλα 25 χρόνια πριν από αυτό, ενώ ήταν επιλογή του Sergio Marchionne, πρώηνCEO της Ferrari, που όμως δεν έζησε για να δει τον άνθρωπο της εμπιστοσύνης του να «τρέχει» την ομάδα.

Έτσι, εξ αρχής ο Binotto βρέθηκε να αναφέρεται στον John Elkann, τον άνθρωπο που αντικατέστησε τον Marchionne, και που είχε τελείως διαφορετικό στιλ διαχείρισης και διοίκησης της εταιρείας. Ο Binotto δεν είχε στήριγμα σε καμία φάση της τριετούς θητείας του στο ρόλο του team principal, και κάθε δυσκολία ερχόταν να προσθέσει ακόμη ένα βαρίδι στην ήδη επιβαρυμένη θέση του.

Αν και το 2022 ήταν τελικά επιτυχημένη βάσει των στόχων που ο ίδιος ο Elkann είχε θέση για την ομάδα (νίκες και διεκδίκηση πρωταθλήματος, όχι κατάκτησή του), εντούτοις ο Binotto βρέθηκε να κάνει σημαντικά λάθη στη διαχείριση των οδηγών του, και δη του Charles Leclerc.

Ο Μονεγάσκος είναι το «παιδί» της Ferrari, ο μόνος οδηγός των ακαδημιών της που έχει βρεθεί να οδηγεί για την ομάδα, και ο Binotto θέλησε -λανθασμένα- να τον βάλει σε δύσκολη θέση προωθώντας τον Sainz, ή και νουθετώντας τον δημόσια. Αυτό έγινε μετά τον αγώνα του Silverstone, που ο Ιταλός μάνατζερ φαίνεται να κουνά το δάχτυλο στον Leclerc για την αντίδρασή του στη μάχη με τον Sainz και στην επιλογή αυτής να προωθήσει τον Ισπανό προς τη νίκη.

Οι φήμεςγια την αποχώρησή του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η απομόνωση που ζούσε ήδη εντός του Maranello εντάθηκε, και μόνος του αποφάσισε να παραιτηθεί, όντας πλέον χωρίς στήριγμα, είτε από τη διοίκηση, είτε από τον βασικό οδηγό της ομάδας.

Έτσι, η Ferrari μπαίνει σε νέα εποχή, αναζητώντας τον επόμενο άνθρωπο που θα κληθεί να τη βγάλει από το τέλμα.