GP Αυστρίας: Verstappen ξανά, πρόβλημα για τον Hamilton!


Ο Max Verstappen πήρε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του, σε έναν αγώνα με ποινές, βάθρο για τον Lando Norris και προβλήματα για τον Lewis Hamilton.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 4/7/2021

Στην εκκίνηση, όλοι κράτησαν τις θέσεις τους, με τον Hamilton μόνο να πιέζει τον Perez για την 2η θέση, χωρίς επιτυχία.

Πίσω, ο Leclerc είχε ανέβει 10ος, με τον Sainz να οπισθοχωρεί στην 13η, ενώ ο Ocon είχε επαφή με τον Giovinazzi, που είδε τον Γάλλο να εγκαταλείπει στον πρώτο γύρο και το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να βγαίνει για να απομακρυνθεί η Alpine A521.

Θέσεις έχασε κι ο Russell, που βγήκε εκτός δεκάδας.

Ο αγώνας επέστρεψε σε καθεστώς πράσινης σημαίας στον 4ο γύρο, με τον Perez να δίνει μάχη με τον Norris ξανά για την 2η θέση. Στην κατηφορική Στροφή 4, ο Μεξικανός επιχείρησε από την εξωτερική, και πάτησε στην αμμοπαγίδα, πέφτοντας 10ος. Το συμβάν εξετάστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα και ο Βρετανός πήρε 5 δευτερόλεπτα ποινής.

Με τις μάχες πίσω του, ο Verstappen είχε ανοίξει διαφορά 3 δευτερολέπτων από τον Norris, που με τη σειρά του είχε πολύ κοντά του τον Hamilton, ο οποίος βρέθηκε σε θέση βάθρου.

Όσο περνούσαν οι γύροι κι ο Hamilton δεν προσπερνούσε τον Norris, τόσο περισσότερο άνοιγε τη διαφορά μπροστά ο Verstappen. Ο Bottas έχανε μετά τον 10ο γύρο του από την πρώτη τριάδα, ενώ πίσω οι δύο AlphaTauri ήταν στο 5-6 και κάνανε εξαιρετικό αγώνα.

Στις παρυφές της δεκάδας, ο Leclerc πέρασε τον Perez για την τελευταία βαθμολογύμενη θέση, ενώ από τον 13ο γύρο άρχισαν να μπαίνουν οι οδηγοί με τη μαλακή γόμα για την πρώτη τους αλλαγή ελαστικών.

Με τον Hamilton να πιέζει από την αρχή, κατάφερε τελικά να περάσει για να ανέβει 2ος στον 20ο γύρο, με διαφορά πλέον 9,9 δευτερολέπτων από τον πρωτοπόρο Verstappen.

Η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί στους αμέσως επόμενους γύρους, όσο οι οδηγοί που είχαν από την αρχή τη μέση και τη σκληρή γόμα έφταναν προς το τέλος του stint τους.

Ο Norris εξέτισε την ποινή του με το pit stop, χάνοντας την θέση από τον Bottas που κι αυτός είχε μπει για τη δική του αλλαγή.

Στον επόμενο γύρο μπήκε ο Hamilton, με τον Verstappen να προχωρά και στη δική του αλλαγή στον 33ο, κι έτσι η κατάταξη μπροστά είχε μείνει η ίδια, με μόνη διαφορά τη χαμένη θέση του Norris.

Το ενδιαφέρον είχε στραφεί στις μάχες του midfield, όταν ο Ricciardo κυνηγούσε τον Gasly για την 6η θέση, ενώ με τη σειρά του ο Αυστραλός έπρεπε να αμυνθεί του Perez και  του Leclerc.

Ο Μονεγάσκος είχε μάχη με τον Μεξικανό ξανά, όταν ο δεύτερος έσπρωξε εκτός γραμμής τον πρώτο, με τους αγωνοδίκες να αποδίδουν 5 δευτερόλεπτα ποινής.

Στο μεσοδιάστημα, ο Hamilton έχανε σοβαρά χρόνο έναντι των υπολοίπων, με πρόβλημα στο πίσω αριστερό μέρος του μονοθέσιου. Ο Bottas πήρε αρχικά εντολή να μην επιτεθεί στον teammate, όμως λίγους γύρους μετά του δόθηκε το ελεύθερο να δώσει μάχη. Στην 1η στροφή, οι δύο άλλαξαν θέσεις συνεννοημένα από την ίδια την ομάδα.

Πίσω στη μάχη Perez-Leclerc, ο Μεξικανός ώθησε εκ νέου εκτός τον αντίπαλό του, οπότε και οι αγωνοδίκες επανέλαβαν την ποινή των 5 sec.

Στον 55ο γύρο, ο Norris βρήκε την ευκαιρία να περάσει κι αυτός με τη σειρά του τον Hamilton, με τη McLaren να του δίνει την ώθηση να παλέψει να φτάσει και να περάσει και τον Bottas.

Στο midfield, ο Ricciardo είχε περάσει τον Leclerc για την 6η θέση, αν κι ο Μονεγάσκος δεν απομακρυνόταν από τον οδηγό της McLaren. 

Ο Russell είχε ανέβει στη δεκάδα, εκμεταλλευόμενος και τις δύο ποινές 5 δευτερολέπτων επί του Tsunoda γιατί πάτησε στην γραμμή του pitlane στην είσοδό του σε αυτό.

Ο Βρετανός της Williams τέθηκε υπό ασφυκτική πίεση από τον Alonso για αυτόν τον ένα βαθμό, που μετά από αρκετούς γύρους, ο 2 φορές πρωταθλητής το έκανε και πέρασε τον νεαρό, στερώντας του τον πρώτο του βαθμό με την ομάδα.

Προς το τέλος, ο Sainz είχε φτάσει και τον Leclerc, τον οποίον και πέρασε γρήγορα, έχοντας πολύ καλύτερο ρυθμό από τον teammate του με πιο φρέσκο σετ ελαστικών. Ο Ισπανός πέρασε για να βρεθεί σε μάχη με τον Ricciardo, όπερ κι εγένετο στους δύο τελευταίους γύρους, περνώντας τον.

Αυτό βοήθησε τον Perez μπροστά να ανοίξει διαφορά άνω των 10 δευτερολέπτων, χωρίς επιτυχία όμως, ανεβάζοντας έτσι τον οδηγό της Ferrari στην πεντάδα!

Έτσι, η δεκάδα είδε τον Verstappen νικητή, τους Bottas και Norris στο βάθρο, και τους Hamilton, Sainz, Perez, Ricciardo, Leclerc, Gasly και Alonso.

Η βαθμολογία οδηγών:

1Max Verstappen182
2Lewis Hamilton150
3Lando Norris101
4Sergio Perez97
5Valtteri Bottas92
6Charles Leclerc64
7Carlos Sainz Jnr60
8Daniel Ricciardo42
9Pierre Gasly39
10Sebastian Vettel30
11Fernando Alonso20
12Lance Stroll14
13Esteban Ocon12
14Yuki Tsunoda9
15Kimi Raikkonen1
15Antonio Giovinazzi1
17George Russell0
17Nicholas Latifi0
17Mick Schumacher0
17Nikita Mazepin0

Η βαθμολογία κατασκευαστών:

1Red Bull279
2Mercedes242
3McLaren143
4Ferrari124
5AlphaTauri48
6Aston Martin44
7Alpine32
8Alfa Romeo2
9Haas0
9Williams0