GP Πόλης του Μεξικού: Νίκη-ρεκόρ για τον Verstappen!


Ο Max Verstappen πήρε την 14η νίκη του στη φετινή σεζόν επί μεξικανικού εδάφους, σπάζοντας το ρεκόρ των 13 που κατείχαν οι Schumacher και Vettel.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 30/10/2022

Στην εκκίνηση, ο Verstappen έμεινε πρώτος, με τον Hamilton να περνά τον Russell για την 2η θέση, και τον Perez να ανεβαίνει κι αυτός 3ος.

Ο Bottas έπεσε από την 6η στην 8η θέση, με τους Sainz και Leclerc στις θέσεις 5 και 6, αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι ο Verstappen είχε μαλακή γόμα για την αρχή του αγώνα, κι ο Hamilton μέση, ήταν σημαντικό για τον δεύτερο να διαχειριστεί τα ελαστικά του για να μεγιστοποιήσει το stint του. Ωστόσο, δεν έχανε την επαφή του από τον Ολλανδό, όντας περίπου 1 δευτερόλεπτο πίσω του στους πρώτους γύρους.

Το σίγουρο ήταν πως όλοι κρατούσαν δυνάμεις και προφύλασσαν τα ελαστικά τους, καθώς η στρατηγική ήταν κρίσιμη για την έκβαση του αγώνα.

Στον 22ο γύρο, ο Verstappen άρχισε να ταλαιπωρείται με τα φθαρμένα μαλακά ελαστικά, αλλά πρώτος μπήκε στα pits o Perez, για να βάλει τη μέση γόμα στον 23ο γύρο.

Στον 26ο γύρο έπραξε το ίδιο κι ο πρωταθλητής, με τον Hamilton να περνά πια πρώτος. Με τη διαφορά που είχε χτίσει, κατάφερε να βγει στην πίστα μπροστά από τις Ferrari, κι άρα πίσω από τον Russell.

Ο Leclerc «ξεφορτώθηκε» κι αυτός τη μαλακή γόμα, στον 29ο γύρο, για ένα φρέσκο σετ μέσης.

Στον 30ο γύρο, και με τον Verstappen να γράφει ταχύτατους γύρους με τη μέση γόμα, η Mercedes αντίδρασε κι έφερε τον Hamilton στα pits, πέφτοντας πίσω από τον Ολλανδό για 5,8 δλ, και με τη σκληρή γόμα.

Την ίδια ώρα, ο Russell ζητούσε να μεγιστοποιήσει το stint του, λέγοντας πως τα ελαστικά του ήταν σε καλή κατάσταση.

Στον 34ο γύρο, όμως, η ομάδα τον κάλεσε στα pits για τη σκληρή γόμα, όπως και στον teammate του, βγαίνοντας 4ος, πίσω από τους Verstappen, Hamilton και Perez.

Την ίδια ώρα, ο Perez έφτασε σε απόσταση DRS τον Hamilton για την 2η θέση. Αλλά έχανε κάπως χρόνο στο μεσαίο sector, οπότε δεν ήταν αρκετά κοντά για να πιέσει στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού.

Αμφότεροι οι οδηγοί της Mercedes παραπονούνταν για τα σκληρά ελαστικά, καθώς έβλεπαν πως έχαναν χρόνο έναντι των RB.

Πιο πίσω, ο Ricciardo είχε επαφή με τον Tsunoda, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει στα pits ο Ιάπωνας και ο Αυστραλός να τιμωρηθεί με 10 δευτερόλεπτα ποινής. Αυτό σαν να τον κινητοποίησε, όμως, καθώς άμεσα έκανε δύο προσπεράσματα επί των Alpine, και ανέβηκε 7ος.

Λίγο μετά, ο Alonso εγκατέλειψε με θέμα στον κινητήρα, στην έξοδο διαφυγής της Στροφής 1, αναγκάζοντας το race control να θέσει σε λειτουργία το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας ώσπου να απομακρυνθεί το μονοθέσιο, κάτι που έγινε μέσα σε δευτερόλεπτα.

Μπροστά, ο Verstappen παρέμεινε ανεπηρέαστος και πήρε μία άνετη νίκη, την 14η του μέσα στη χρονιά, να σπάσει το ρεκόρ των 13 που ισοφάρισε στις ΗΠΑ!

Στο βάθρο μαζί του βρέθηκαν οι Hamilton και Perez, με τον Μεξικανό να προσφέρει χαρά στους 400.000 συμπατριώτες του στην πίστα.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Russell, Sainz, Leclerc, Ricciardo, Ocon, Norris και Bottas.