GP Στυρίας: Κυριαρχική νίκη Verstappen, παράσταση από τον Leclerc


Ο Max Verstappen πήρε τη νίκη στο Grand Prix της Στυρίας, αφήνοντας πίσω του τις δύο Mercedes των Lewis Hamilton και Valtteri Bottas. Εξαιρετικό αγώνα μετά το λάθος ο Charles Leclerc.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 27/6/2021

Ο πρώτος εκ των δύο αγώνων στο Red Bull Ring της Αυστρίας αποδείχθηκε εύκολη λεία για τον Verstappen και τη Red Bull.

Στην εκκίνηση, ο Verstappen κράτησε την θέση από τον Hamilton, με τον Norris να δίνει μάχη με τον Perez για την 3η θέση.

Πίσω, ο Leclerc είχε επαφή με τον Gasly, με τον Γάλλο μετά να χτυπά και με τον Latifi. Κι οι τρεις μπήκαν στα pits, αλλά ο Gasly είχε σοβαρές ζημιές και δεν μπόρεσε να συνεχίσει, εγκαταλείποντας από τον 2ο γύρο.

Μπροστά, ο Verstappen είχε ανοίξει διαφορά από τον Hamilton, ενώ ο Perez κυνηγούσε τον Norris.

Εκείνη τη στιγμή, ο Ricciardo, 9ος ως τότε, έχασε πολλές θέσεις στον 8ο γύρο, με πρόβλημα στον κινητήρα, που τον έριξε 13ο. Λίγο μετά, επανήλθαν όλα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στον 10ο γύρο, ο Perez πήρε την εσωτερική στη Στροφή 3 και πέρασε για την 3η θέση. Ήταν ένα προσπέρασμα «ή τώρα ή ποτέ» για τον Μεξικανό, που είχε τον Bottas να τον κυνηγά. Ο Φινλανδός πέρασε κι αυτός με τη σειρά του, για να ανέβει 4ος.

Με τις διαφορές να έχουν ανοίξει, το ενδιαφέρον είχε μεταφερθεί στη μάχη Russell-Tsunoda, για την 8η θέση. Ο Βρετανός της Williams ήταν ψηλά και κρατήθηκε ψηλά, κερδίζοντας θέσεις και μετά τα συμβάντα της εκκίνησης.

Μπροστά τους ο Alonso, που είχε δημιουργήσει ένα «τρενάκι», που εκτεινόταν ως και την 14η θέση, με όλους στο ένα δευτερόλεπτα απόσταση από τους προπορευόμενούς τους.

Μπροστά τους, ο Bottas πίεζε για να φτάσει τον 3ο Perez, όσο ήταν ακόμη αμφότεροι στο πρώτο stint.

Στον 27ο γύρο μπήκε ο Russell στα pits, και έχασε 18 δευτερόλεπτα μέσα στα box, ενώ κι ο Perez έχασε χρόνο στα pits, που τελικά έκανε 4,8 δλ. στο δικό του stop.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν μπήκε ο Bottas και βγήκε από τα pits, είχε κερδίσει την θέση από τον Μεξικανό της RedBull. 

Στον 29ο γύρο μπήκε κι ο Hamilton, για τη σκληρή γόμα. Ο Verstappen έμεινε έξω για ακόμη έναν γύρο. Ο Ολλανδός παρέμεινε μπροστά, με διαφορά 5 δευτερολέπτων από τον Βρετανό.

Και με το stop του Norris, η πρώτη πεντάδα ήταν ως εξής: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez και Sainz. Ο Βρετανός ήταν έκτος, και περίμενε τον Ισπανό της Ferrari για να μπει.

Πιο μετά, έγινε σαφές ότι ο Russell είχε θέμα με τον κινητήρα, συγκεκριμένα με την πίεση στο εσωτερικό του, για αυτό κι ο χαμένος χρόνος στο pit stop. Αυτό τον οδήγησε και στην εγκατάλειψη στον 39ο γύρο.

Μετά και την αλλαγή ελαστικών του Sainz, που τον έριξε 7ο, όλη η δεκάδα έμεινε ίδια, με τον Vettel να προβιβάζεται στην τελευταία βαθμολογούμενη θέση. Στον 50ο γύρο, όμως, ο Leclerc πέρασε τον 4κις πρωταθλητή, ανακάμπτοντας μετά το λάθος του στην αρχή του αγώνα.

Ο Ισπανός teammate του είχε κάνει κάτι αντίστοιχο νωρίτερα στον Stroll, βρήκε την ευκαιρία να περάσει για να ανέβει 6ος. 

Στη μάχη για την τελευταία θέση του βάθρου, ο Perez μείωνε την απόστασή του από τον Bottas. Αλλά, στον 55ογύρο η Red Bull τον κάλεσε για αλλαγή ελαστικών, βάζοντας την μέση γόμα για το φινάλε.

Στον 54ο γύρο, ο Verstappen ανέφερε μέσω team radio κάποια προβλήματα με το brake-by-wire σύστημα, που ο Gianpiero Lambiase, μηχανικός αγώνα του Ολλανδού, απέδωσε στα kerbs. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός συνέχισε να κινείται σε ανταγωνιστικό ρυθμό.

Παράλληλα, ο Leclerc πέρασε πρώτα τον Tsunoda και μετά τον Alonso με χαρακτηρισιτκή άνεση για την 8η θέση. Με ακόμη ένα πέρασμα επί του Stroll στον 61ο γύρο, βρέθηκε πίσω από τον teammate του στη Ferrari.

Στο τέλος, οι διαφορές σταθεροποιήθηκαν και δεν υπήρξαν ανακατατάξεις κι ενώ ο Perez έφτασε στο δευτερόλεπτο τον Bottas δεν πέρασε, με αποτέλεσμα ο Max Verstappen να μείνει πρώτος, και να ακολουθηθεί στη δεκάδα από τους Hamilton, Bottas, Perez, Norris, Sainz, Leclerc, Stroll, Alonso και Tsunoda. 

Αναλυτικά οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών:

1Max Verstappen156
2Lewis Hamilton138
3Sergio Perez96
4Lando Norris86
5Valtteri Bottas74
6Charles Leclerc58
7Carlos Sainz Jnr50
8Pierre Gasly37
9Daniel Ricciardo34
10Sebastian Vettel30
11Fernando Alonso19
12Lance Stroll14
13Esteban Ocon12
14Yuki Tsunoda9
15Kimi Raikkonen1
15Antonio Giovinazzi1
17George Russell0
17Nicholas Latifi0
17Mick Schumacher0
17Nikita Mazepin0
1Red Bull252
2Mercedes212
3McLaren120
4Ferrari108
5AlphaTauri46
6Aston Martin44
7Alpine31
8Alfa Romeo2
9Haas0
9Williams0