Η κουλτούρα στη Ferrari και τα λάθη των οδηγών στην εποχή Vasseur


Ο διευθυντής της Scuderia Ferrari, Frederic Vasseur, έχει ξεκινήσει μία ριζική αλλαγή κουλτούρας στο Μαρανέλο, που ξεκινά από τους οδηγούς αλλά δε σταματά εκεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 27/7/2023

Ο Frederic Vasseur ανέλαβε στα τέλη του 2022 το πόστο του επικεφαλής της Scuderia Ferrari, αντικαθιστώντας τον Mattia Binotto σε μία θέση με αρκετά έντονη πίεση και υψηλές προσδοκίες, καθώς η ομάδα δεν έχει βρεθεί στην κορυφή από το 2007-2008.

Με την SF-23, όμως, να απέχει από τον ανταγωνισμό, με μόλις 2 βάθρα σε 11 αγώνες, οι Charles Leclerc και Carlos Sainz πιέζουν στο όριο κι έχουν υποπέσει σε λάθη, τα οποία τους έχουν κοστίσει ακόμα περισσότερους βαθμούς.

Για τον Vasseur, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πρέπει να πάνε στο όριο για να εξάγουν όλη την απόδοση από το μονοθέσιο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο The-Race.com:

«Η κατάσταση είναι έτσι γιατί, πρώτα από όλα, οι διαφορές πίσω από τον Verstappen είναι μικρές, και για 1-2 δέκατα μπορεί να αλλάξεις θέση πολύ εύκολα.

«Δεύτερον, όταν είσαι σε αυτήν την θέση, προσπαθείς να πιέσεις υπέρ το δέον και εκεί είναι που κάνεις λάθη, σε αντίθεση με τον Max που είναι σε μία άνετη θέση και έχει βρει τον ρυθμό του.

«Είναι ένα βήμα μπροστά και κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά δεν χρειάζεται να πιέσει για να πάρει το μέγιστο.»

Ο ίδιος τονίζει πως έχουν γίνει συζητήσεις επ' αυτού, και εξηγεί πως τα λάθη είναι «μέρος του παιχνιδιού»:

«Μέρος της συζήτησης μας είναι να τους πούμε... όχι να ηρεμήσουν, αλλά να καταλάβουν την προσέγγιση που πρέπει να έχουν.

«Για να είμαι ειλικρινής, συζητάμε συνέχεια. Ξέρουν τι κάνουν καλά, και πότε κάνουν λάθη. Δέχομαι οι οδηγοί μου να κάνουν λάθη, είναι μέρος του παιχνιδιού.

«Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, όχι να τσακωνόμαστε για τα λάθη.»

Και φαίνεται πως αυτή η κουλτούρα της μη-επίρριψης ευθυνών με τρόπο ζημιογόνο για τον οργανισμό διατρέχει όλη την ομάδα, δεν αφορά μόνο τους οδηγούς:

«Εμπιστεύομαι το δυναμικό της ομάδας. Έχουν καταφέρει να κερδίσουν αγώνα, έχουν όσα χρειάζεται.

«Πρέπει να βελτιωθούμε, γιατί έτσι είναι τα πράγματα για κάθε αγωνιστική ομάδα, από τα καρτ μέχρι την F1, θες να κάνεις τα πράγματα καλύτερα από ό,τι τα έκανες χθες.

«Είναι ζήτημα νοοτροπίας για μένα. Αν έχεις αυτή την προσέγγιση, μπορείς να δεις τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για κάθε τομέα της εταιρείας.

«Είναι σημαντικό να έχεις αυτή τη νοοτροπία.»