Michael Schumacher: Οχτώ χρόνια από το ατύχημα στις Γαλλικές Άλπεις


Οχτώ χρόνια έχουν συμπληρωθεί από το ατύχημα που υπέστη στο κρανίο του ο Michael Schumacher. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 29/12/2021

Ήταν 29 Δεκεμβρίου 2013, όταν νωρίς το πρωί έγινε γνωστή η είδηση ότι ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Michael Schumacher, είχε τραυματιστεί σοβαρά σε σκι στις Άλπεις, ενώ είχε διακομιστεί σε ελικόπτερο στο πλησιέστερο νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γερμανός βρέθηκε εκτός της «πατημένης» διαδρομής με τα πέδιλα, και έπεσε, χτυπώντας το κεφάλι του στα βράχια που βρίσκονταν εκεί. 

Ο 44χρονος τότε βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη να παλεύει για τη ζωή του. Δύο χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο του έπρεπε να γίνουν για να υπάρξει ελπίδα να ζήσει, ενώ έπρεπε να μπει σε τεχνητό κώμα για 6 μήνες, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.

 

Όταν βγήκε από το κώμα το 2014, μεταφέρθηκε σε νέα κλινική, ενώ μετά από 250 μέρες μάχης, μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του στην Ελβετία.

Εκεί, η οικογένειά του, που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε πάση θυσία να κρατήσει την ιδιωτικότητά του στο ακέραιο, έστησε μία μικρή κλινική στα προσωπικά του διαμερίσματα, με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κουράρουν τον άτυχο πρωταθλητή.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την πορεία της υγείας του. Ο πρώην πρόεδρος της FIA κι επί σειρά ετών επικεφαλής της Ferrari στα χρόνια της κυριαρχίας της με τον Schumacher, Jean Todt, έχει μιλήσει πλειστάκις για τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στην οικία του, λέγοντας πως «δεν τον έχω αφήσει μόνο του. Η αγάπη της Corinna και οι γιατροί τον κράτησαν ζωντανό, αλλά με συνέπειες. Αυτές τις συνέπειες παλεύει τώρα.»

Τι λέει η οικογένειά του

Η σύζυγός του, Corinna, μίλησε για την παρουσία του Michael και το πώς είναι η καθημερινότητα μετά τα τραύματα που υπέστη εκείνος στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ 'Schumacher' που προβάλλεται στο Netflix:

«Φυσικά και μου λείπει ο Michael κάθε μέρα. Αλλά δεν λείπει μόνο σε μένα: λείπει στα παιδιά, στην οικογένεια, στον πατέρα του, σε όλους όσοι είναι γύρω του.

«Σε όλους λείπει ο Michael, αλλά ο Michael είναι εδώ. Διαφορετικός, αλλά είναι εδώ, και μας δίνει δύναμη πιστεύω.

«Είμαστε μαζί σε αυτό. Ζούμε στο ίδιο σπίτι, κάνουμε τις θεραπείες.

«Κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τον Michael να νιώθει καλύτερα και βεβαιωνόμαστε ότι είναι άνετος, και να νιώθει την οικογένεια, το δεσμό μας. Και ό,τι κι αν γίνει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Όλοι μας.»

Και συνέχισε:

«Προσπαθούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μία οικογένεια όπως το ήθελε ο Michael, και το θέλει ακόμα. Και προχωράμε με τις ζωές μας. 'Τα εν οίκω μη εν δήμω' έλεγε πάντα. Είναι σημαντικό για μένα να μπορέσει να απολαμβάνει την ιδιωτική του ζωή όσο περισσότερο γίνεται. Ο Michael μας προστάτευε πάντα, τώρα τον προστατεύουμε εμείς.»

Αντίστοιχα, ο γιος της οικογένειας, και οδηγός της Haas από φέτος, Mick Schumacher, μίλησε για το πώς τον έχει επηρεάσει η απώλεια μίας κανονικής επικοινωνίας με τον πατέρα του:

«Μετά το ατύχημα, αυτές οι οικογενειακές εμπειρίες, οι στιγμές που έχουν όλοι με τους γονείς τους δεν υπάρχουν, ή υπάρχουν σε μικρότερο βαθμό, κι αυτό πιστεύω πως είναι λίγο άδικο.

«Πιστεύω πως ο πατέρας μου κι εγώ θα καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον, γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα του μηχανοκίνητου, και θα συζητούσαμε πολλά για αυτό. Κι αυτό σκέφτομαι τις περισσότερες φορές, ότι θα ήταν πολύ καλό αυτό. Θα έδινα τα πάντα για αυτό.»