Περνά στην αντεπίθεση ο Domenicali: «Δεν θα φιμώσουμε τους οδηγούς»


Ο πρόεδρος και CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, τόνισε πως δεν προτίθεται να απαγορεύσει στους οδηγούς να εκφράζονται, μετά την απόφαση της FIA να «βάλει φρένο» στα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα άνευ άδειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 8/2/2023

Στα τέλη του 2022, η FIA προσάρμοσε τον κώδικά της, βάζοντας έναν νέο κανονισμό, που τονίζει πως η έκφραση πολιτικών ή κοινωνικών μηνυμάτων μέσω των πρωταθλημάτων που διοργανώνει θα πρέπει να περνάνε από τη δική της έγκριση.

Συγκεκριμένα, η FIA απαγόρευσε «τη γενική διατύπωση και προβολή πολιτικών, θρησκευτικών και προσωπικών δηλώσεων ή σχολίων, ιδίως κατά παράβαση της γενικής αρχής της ουδετερότητας που προωθεί η FIA σύμφωνα με το Καταστατικό της, εκτός εάν έχει προηγουμένως εγκριθεί εγγράφως από τη FIA για Διεθνείς Διαγωνισμούς ή από το σχετικό ASN για Εθνικούς Διαγωνισμούς εντός της δικαιοδοσίας τους.»

Αυτή η απαγόρευση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Formula 1, που από το 2020 κρατά μία στάση ανοιχτής επικοινωνίας και συζήτησης για κοινωνικοπολιτικά θέματα, με οδηγούς όπως ο Lewis Hamilton και ο Sebastian Vettel να πρωτοστατούν σε αυτό.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο ισχυρός άνδρας της F1, Stefano Domenicali, μίλησε με σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει φίμωτρο σε κανέναν οδηγό:

«Η F1 δεν θα φιμώσει ποτέ κανέναν. Όλοι θέλουν να έχουν λόγο, οπότε το να έχουν την πλατφόρμα να πουν αυτά που θέλουν είναι καλό για όλους. Έχουμε μία τεράστια ευκαιρία ενώπιόν μας χάρη στην θέση που έχει το σπορ, το οποίο γίνεται όλο και πιο διεθνές, πολυπολιτισμικό και πολυσθενές.

«Μιλάμε για 20 οδηγούς, 10 ομάδες και πολλούς χορηγούς, που έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις. Δεν μπορώ να πω ότι η τάδε είναι σωστή και η δείνα λάθος. Αλλά το σωστό είναι, αν χρειάζεται, να έχουν την πλατφόρμα να πουν αυτά που θέλουν με τρόπο ανοιχτό.

«Ως σπορ, δεν θα αλλάξουμε την προσέγγισή μας. Αυτή θα πρέπει να είναι η γραμμή μας: το να δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να μιλούν, όχι έντονα και προσβλητικά, αλλά με σεβασμό.»