Power ranking: Οι 10 καλύτεροι οδηγοί F1 για το 2021


Με το τέλος του έτους, κοιτάμε πίσω στη σεζόν του 2021 και κατατάσσουμε τους δέκα καλύτερους οδηγούς του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 26/12/2021

1.Max Verstappen

Ο πρωταθλητής του 2021 βρίσκεται στην κορυφή της δικής μας λίστας για τους καλύτερους οδηγούς της σεζόν. Ο Ολλανδός βρέθηκε για πρώτη φορά στο τιμόνι ενός μονοθέσιου ικανό για πρωτάθλημα, και δεν λάθεψε. Με 10 νίκες και 18 βάθρα (νέο ρεκόρ σε μία χρονιά) στο ενεργητικό του, ο οδηγός της Red Bull έδειξε να είναι έτοιμος από καιρό για την ευκαιρία που του δόθηκε, και πάλεψε επί ίσοις όροις με τον 7κις πρωταθλητή Lewis Hamilton.

=1. Lewis Hamilton

Κατά παράβαση της λογικής του power ranking, που θέλει διακριτή κατάταξη και ξεκάθαρη σειρά, τοποθετούμε τον Lewis Hamilton στην πρώτη θέση μαζί με τον πρωταθλητή. Ο Βρετανός οδηγός έδειξε ότι, ακόμα και στα 36 του χρόνια και με 13 χρόνια στο σπορ, η δίψα για τη διάκριση, οι αντοχές και το ένστικτο του πρωταθλητή είναι πράγματα που δε χάνονται με την πάροδο του χρόνου. Η Mercedes ξεκίνησε με το... αριστερό τη σεζόν, όμως όσο βελτιωνόταν το μονοθέσιο, τόσο πίεζε κι ο Hamilton, που κάλλιστα θα μπορούσε να στεφθεί πρωταθλητής στο φινάλε - και θα το άξιζε όσο το αξίζει τώρα ο Verstappen. Αμφότεροι ήταν σε ένα δικό του επίπεδο όλο το 2021, και τους αξίζει η από κοινού κορυφή στη λίστα.

3. Carlos Sainz

Ελάχιστοι, ειδεμή κανείς, θα περίμενε από τον Carlos Sainz να διανύσει μία τόσο καλή σεζόν, μόλις την πρώτη του με τη Ferrari. Ο Ισπανός απέδειξε και φέτος πως είναι ένας οδηγός με χαρακτηριστική συνέπεια και σταθερότητα στην οδήγηση και τα αποτελέσματα που φέρνει, ενώ με την εξαιρετική του εμφάνιση στο Άμπου Ντάμπι πήρε πανάξια την 5η θέση στη βαθμολογία των οδηγών. Κατάφερε να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι τη Scuderia να βελτιωθεί και να βρεθεί 3η στην κατάταξη, και με τέσσερα βάθρα έδειξε ότι δεν αγχώθηκε δίπλα στο αγαπημένο παιδί της ομάδας, Charles Leclerc.

4. Pierre Gasly

Ο Pierre Gasly έχει ολοκληρώσει την αναγέννηση της καριέρας του για τα καλά. Αν και θα μπορούσε να είχε δει την οδηγική του πορεία να καταστρέφεται μετά το 2019 και την βραχύβια παρουσία του στη μεγάλη ομάδα της Red Bull, ο Γάλλος μπόρεσε να επιστρέψει στην Toro Rosso (νυν AlphaTauri) και να μην αφήσει τις κακουχίες εκείνου του 8μηνου να τον καθορίσουν. Η νίκη στη Μόντσα το 2020 ήταν η ένδειξη πως το ταλέντο κι η ταχύτητα υπάρχει, και οι εμφανίσεις του καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 απλώς ήρθαν προς επίρρωση του επιχειρήματος που θέλει τον νεαρό να είναι ένας εκ των καλύτερων οδηγών του grid. Με το 6ο ταχύτερο μονοθέσιο, κατάφερε να έρθει 9ος στη βαθμολογία, συλλέγοντας σε μεγάλο ποσοστό τους βαθμούς της ομάδας του μόνος του.

5. Lando Norris

Το 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά-αποκάλυψη του Lando Norris, αν δεν είχε ένα πολύ κακό τελευταίο τρίτο στη σεζόν (που δε βοηθήθηκε ιδιαίτερα από την πτώση στην απόδοση της McLaren). Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι κατάφερε να υπερισχύσει με σχετική άνεση του έμπειρου και ταχύτατου Daniel Riccairdo, παρά το ότι ο Αυστραλός πήρε το καλύτερο αποτέλεσμα από τους δύο,  κι αυτό είναι ενδεικτικό της εικόνας του νεαρού Βρετανού, που αναδείχθηκε σε ηγέτη της ομάδας με τα πορτοκαλί. Στον τελικό της Yas Marina, πάντως, έχασε την θέση του στη βαθμολογία των οδηγών.

6. Valtteri Bottas

Για την τελευταία του σεζόν στη Mercedes, o Valtteri Bottas δεν εντυπωσίασε, και με μόλις μία νίκη (στην Τουρκία) δεν είχε και πολλές αξιομνημόνευτες στιγμές. Αυτό που έπρεπε να κάνει, όμως, το έκανε: βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου των κατασκευαστών για τη γερμανική ομάδα, ενώ όταν χρειάστηκε να βοηθήσει τον Hamilton στη μάχη με τον Verstappen στρατηγικά, το έκανε. Ναι, δεν μπόρεσε να κρατήσει ποτέ τον Ολλανδό πίσω του όταν του ζητήθηκε, αλλά και μόνο που ήταν ψηλά στις κατατακτήριες, άφηνε τον πρωταθλητή μόνο του την Κυριακή

7. Sergio Perez

Ο καλύτερος νο.2 στον Max Verstappen με διαφορά. O Sergio Perez βρήκε το απάγκιο του στο Milton Keynes: κι ας μην ήταν ο πιο σταθερός οδηγός, όταν η ομάδα τον χρειάστηκε, αυτός ήταν εκεί να κάνει το παν για το κοινό καλό. Η νίκη στο Μπακού και η άμυνα μέχρι εσχάτων απέναντι στον Hamilton στο Άμπου Ντάμπι είναι με διαφορά οι καλύτερες στιγμές του Μεξικανού, που όχι άδικα θα δεχθεί ανανέωση στο συμβόλαιό του εντός του νέου έτους.

8. Fernando Alonsο

Στην επιστροφή του στη Formula 1 μετά από διετή απουσία, ο Fernando Alonso, ετών 40, οδήγησε σαν να μην πέρασε μία μέρα. Ήταν πολλά τα ερωτηματικά που προέκυψαν με την ανακοίνωση της υπογραφής του από την Alpine, όμως ο Ισπανός δις πρωταθλητής μοιάζει ειλικρινώς ανανεωμένος, και διατεθειμένος να διαδραματίσει τον ρόλο του ομαδικού παίκτη, βοηθώντας τόσο τους μηχανικούς, όσο και τον Esteban Ocon να βελτιώσουν το μονοθέσιο και να βελτιωθούν. Το βάθρο στο Κατάρ ήρθε ως... κερασάκι στην τούρτα.

9. Charles Leclerc

Ο φύσει ηγέτης της Ferrari δεν ήταν και θέσει κατά το 2021. Μάλλον επί ίσοις όροις βρέθηκε με τον άρτι αφιχθέντα Carlos Sainz, κι αυτό λέει πολλά για τον Μονεγάσκο, που με εξαίρεση τις δύο pole positions που πήρε, δεν έκανε το κάτι παραπάνω - αν και ήταν σταθερός και καταλυτικός παράγοντας στην ανάκαμψη της ομάδας του. 

10. Esteban Ocon

Αν δεν είχε για teammate τον Alonso, που βγήκε από τη... σύνταξη χωρίς να έχει «σκουριάσει», ο Ocon θα άξιζε να βρίσκεται πιο ψηλά στη σχετική λίστα. Η νίκη του στην Ουγγαρία μπορεί να χαρακτηριστεί τυχερή ή συγκυριακή, αλλά όλη του η πορεία φέτος ήταν ικανοποιητική. Ο Γάλλος έδειξε να μην λυγίζει υπό το βάρος της πίεσης, και δικαιολόγησε εν πολλοίς την πίστη που του δείχνει η ομάδα του.