Preview GP Σιγκαπούρης: Επιστρέφοντας στο μεγάλο λιμάνι της Ανατολής


Μετά από τρία χρόνια απουσίας κι αλλεπάλληλες ακυρώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σιγκαπούρη επιστρέφει στο καλεντάρι της Formula 1 με τον αγώνα στη Marina Bay.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: PIRELLI, RED BULL CONTENT POOL
  • 28/9/2022

Η πίστα της Σιγκαπούρης αποτέλεσε μία τομή για τη Formula 1. Δεν ήταν η πρώτη πίστα πόλης στην ιστορία του σπορ, αλλά ήταν η πρώτη νυχτερινή. Κοινώς, ήταν ο πρώτος αγώνας που γινόταν βράδυ, με τη δύση του ήλιου, κάτω από τους προβολείς.

Η υλοποίηση της ιδέας του Bernie Ecclestone, τότε επικεφαλής του F1 Group, ήρθε από τον αρχιτέκτονα Hermann Tilke, που σχεδίασε μία διαδρομή στη μαρίνα του μεγάλου λιμανιού της Σιγκαπούρης, μήκους 5 χιλιομέτρων, με κλειστές στροφές, και ελάχιστα σημεία για προσπέρασμα.

Ακόμα και σήμερα, 14 χρόνια μετά, η Σιγκαπούρη αποτελεί την πιο δύσκολη κι απαιτητική για τους οδηγούς πίστα στο καλεντάρι της Formula 1, καθώς οι 23 στροφές της, οι υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και η αφόρητη υγρασία, φέρνουν στο όριο τα σώματά τους, που χάνουν ως και 3 κιλά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον αγώνα στη Marina Bay, η Pirelli επέλεξε τις C3, C4 και C5 γόμες της γκάμας της, δηλαδή τις πιο μαλακές.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Μας έλειψε αυτός ο συναρπαστικός βραδινός αγώνας στους δρόμους της Σιγκαπούρης! Με τα ελαστικά 18 ιντσών που έχουν τελείως διαφορετική δομή σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιήσουμε πριν τρία χρόνια, σε συνδυασμό με τη νέα άσφαλτο που έχει στρωθεί φέτος, θα είναι σαν να ένας νέος αγώνας στο καλεντάρι.

«Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται από αργές στροφές, όπως είναι κι οι 23 της χάραξης, και σημασία έχει η πρόσφυση στις εξόδους αυτών.

«Διαθέτουμε τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας μας για τη μέγιστη ταχύτητα και πρόσφυση, αλλά έχει μεγάλη σημασία η διαχείριση της φθοράς, ιδίως των πίσω ελαστικών.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 30/9:

FP1: 13:00-14:00

FP2: 16:00-17:00

Σάββατο 1/10:

FP3: 13:00 έως 14:00

Κατατακτήριες: 16:00 έως 17:00

Κυριακή 2/10:

Αγώνας: 15:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 2008

Γύροι: 61

Μήκος πίστας: 5,063 χλμ.

Απόσταση αγώνα: 308,706 χλμ