Formula 1 - GP Ρωσίας: Οι αστεράτες... γκάφες και η πίεση στη Mercedes!


Γκρίνια, επιεικώς άστοχες δηλώσεις, και λάθη απ’ αυτά που δεν δικαιολογούνται περιελάμβανε ο αγώνα του Σότσι. Αλλά και το post race αυτού.

Το φινάλε του γκραν πρι της Ρωσίας ξεκαθάρισε για τα καλά ένα γεγονός: η Mercedes δεν μπορεί και δεν θα χάσει το έβδομο συνεχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε επίπεδο κατασκευαστών. Η διαφορά της από τις υπόλοιπες ομάδες είναι χαώδης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στους επτά αγώνες που απομένουν μέχρι το φινάλε της σεζόν.

Τουναντίον, κάθε άλλο παρά σίγουρο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Lewis Hamilton θα διατηρήσει τα πρωτεία. Ναι, ο Βρετανός είναι το μεγάλο φαβορί για το έβδομο Πρωτάθλημα της καριέρας του. Όμως όπως ήρθαν τα πράγματα, θα πρέπει κι αυτός να πάψει πλέον να αισθάνεται τόσο σίγουρος.

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες η Mercedes των ελάχιστων λαθών όλα αυτά τα χρόνια, υπέπεσε σε δύο γκάφες ολκής. ΚΙ αν αποδείχθηκε σημαντικό λάθος το ότι άφησαν τον Hamilton να μπει στα πιτ στη Μόντσα ενώ το πιτ λέϊν ήταν κλειστό, για τη «γκέλα» του Σότσι τι να πει κανείς;

Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε κατά διάνοια ότι μια ομάδα με τόσα έμπειρα στελέχη «συμβούλεψε» τον Hamilton να κάνει προσομοίωση εκκίνησης σε μη ενδεδειγμένο σημείο με συνέπεια αφενός την επιβολή προστίμου δέκα δευτερολέπτων –που ταυτόχρονα σήμανε την απώλεια της 91ης νίκης για τον Βρετανό- αφετέρου ότι «φορτώθηκε» με ακόμα δύο βαθμούς ποινής η αγωνιστική άδειά του.

Και σίγουρα ήταν ανάσα για τον Hamilton ότι οι αγωνοδίκες δέχθηκαν ότι η ομάδα έκανε το λάθος και του έδωσε το "Ο.Κ." για να κάνει προσομοιώσεις εκκίνησης σε λάθος σημείο της πίστας, αφαιρώντας τους δύο βαθμούς ποινής. 

Όπως και να 'χει, αν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όταν και θα «σβηστούν» οι δύο από τους δέκα βαθμούς που έχει στην superlicense του, ο Lewis υποπέσει στο παραμικρό λάθος και δεχθεί ποινή συνολικά τεσσάρων βαθμών, τότε θα χάσει τον επόμενο αγώνα του Πρωταθλήματος.

Επί της ουσίας ότι θα αφήσει 26 διαθέσιμους βαθμούς στους αντιπάλους του, δίχως ο ίδιος να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι από τον αγώνα στον οποίον θα αποκλειστεί. Βαρύ φορτίο, ειδικά για έναν άνθρωπο που αποδεικνύεται ότι αυτή την εποχή βρίσκεται υπό πίεση.

Το.. ευτύχημα για τον Hamilton είναι πως τούτη τη στιγμή φαίνεται να μπορεί να τον «απειλήσει» μόνον ο Valtteri Bottas. Σε πολλά… εισαγωγικά η λέξη, μιας και ο Φινλανδός εκτός από επιρρεπής στα λάθη, αγχώνεται μόνο και μόνο στην ιδέα ότι διεκδικεί κάτι από τον teammate του.

Στο Σότσι, με τον Hamilton «νοκ άουτ» από νωρίς λόγω ποινής, ο Bottas έκανε… περίπατο. Όποτε χρειάζεται να «κοντράρει» τον Βρετανό, πολύ απλά δεν τα καταφέρνει. Επομένως, το περιβόητο… momentum, στο οποίο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του, προς το παρόν είναι γι’ αυτόν απλά μια άγνωστη λέξη.

Παράλληλα, με αντιδράσεις όπως αυτή που ακολούθησε τη νίκη του στο Σότσι, ήτοι με υβριστικά ξεσπάσματα, ο Bottas μόνο χαμένος μπορεί να βγει, καθώς χάνει και το όποιο δίκιο μπορεί να έχει, εντός κι εκτός Mercedes.

Βέβαια, στο… μπαράζ άστοχων δηλώσεων του Σότσι, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Hamilton και μάλιστα με μεγάλη διαφορά! Μα, είναι ποτέ δυνατόν να μην γνωρίζει ένας Παγκόσμιος πρωταθλητής τους κανονισμούς; Είναι δυνατόν να δηλώνει on camera ότι «κάνουν τα πάντα για να με σταματήσουν»;

Αγαπητέ Lewis, εάν κάποιος ήθελε να σε σταματήσει, πίστεψέ με, θα είχε βρει πλείστες όσες ευκαιρίες για να το κάνει τα τελευταία χρόνια. Μόνον η παντελώς «άστοχη» πρωτοβουλία με το μπλουζάκι στο Μουτζέλο αρκούσε ώστε η FIA να λάβει σοβαρά μέτρα εναντίον σου. Κι όμως, δεν το έκανε. Επομένως, με το να βλέπεις φαντάσματα, μόνο κακό μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Αυτά, προς το παρόν…