Και τώρα ποιος θα τολμήσει να κατακρίνει την επιλογή του Sergio Perez;


Στο Μπακού φάνηκε για ακόμα μία φορά για ποιόν λόγο η Formula 1 είναι το πιο συναρπαστικό από τα μηχανοκίνητα σπορ. Ένας αγώνας με πολλά δράματα, διακοπές, ανατροπές και καταστάσεις που… έκοβαν την ανάσα.  

Μετά από μια διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών που έφερε τέσσερις κόκκινες σημαίες, τις περισσότερες στην ιστορία της F1, ο αγώνας είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός απόλυτου κλασικού γκραν πρι, με τους πιλότους να μάχονται για τους βαθμούς και τις; Θέσεις στο βάθρο μέχρι τα τελευταία μέτρα!

Ποιοι ήταν, όμως, οι «κερδισμένοι» και ποιοι οι «χαμένοι» του έκτου αγώνα της σεζόν;

Φυσικά ο μεγάλος «κερδισμένος» ήταν ο Sergio Perez. Ο Μεξικανός έδωσε ρεσιτάλ ψυχραιμίας και ακολουθώντας ιδανικά τον ρυθμό του Max Verstappen, αξιοποίησε όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, φτάνοντας στην δεύτερη νίκη της καριέρας του, έναν αγώνα πριν συμπληρώσει 200 στη Formula 1.

Ο Μεξικανός δυσκολεύτηκε λίγο στις κατατακτήριες δοκιμές, ξεκινώντας τον αγώνα έκτος, αλλά σε ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο έδειξε επιτέλους να αισθάνεται άνετα με την RB16B, έδειξε ακριβώς γιατί η Red Bull επέλεξε αυτόν και όχι τον Alexander Albon για να είναι ο παρτενέρ του Max Verstappen.

Ο Perez είχε δύο βάθρα σε τέσσερις αγώνες στο Μπακού πριν από αυτή την παρθενική νίκη της Red Bull. Και είναι μια ημέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ!

Δεύτερος μεγάλος κερδισμένος, ένας φίλος από τα παλιά. Ο Sebastian Vettel συνεχίζει δριμύτερος, είναι αναγεννημένος και αποδεικνύει και στο Μπακού ότι ο αθλητισμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ζήτημα ψχυχολογίας.

Μετά το συμβάν με τον Stroll, πέρασε τόσο τον Gasly όσο και τον Leclerc και ανέβηκε την τρίτη θέση μόλις ο Verstappen βγήκε εκτός μάχης. Και ως γνήσιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δεν  άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και χάρισε στην Aston Martin το πρώτο βάθρο της ιστορίας της!

Όσο για την «κερδισμένη» ομάδα, αυτή ήταν η AlphaTauri Ο Pierre Gasly τερμάτισε στην εντυπωσιακή τρίτη θέση και εξασφάλισε το τρίτο του βάθρο στη Formula 1, ενώ ο Yuiki Tsunoda τερμάτισε έβδομος, στην υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει ποτέ στη σύντομη καριέρα του στη Formula 1.

Η ομάδα πήρε 21 βαθμούς, τους περισσότερους από κάθε άλλον κατασκευαστή αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από τη Red Bull και ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, ξεπερνώντας τόσο την Aston Martin όσο και την Alpine.

Πάμε, τώρα, και στους «χαμένους». Σε έναν τόσο «χαοτικό» αγώνα, εύκολα θα μπορούσε κανείς να δώσει τον τίτλο του μεγάλου «χαμένου» στον Max Verstappen. Μα, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι άδικος, μιας και ο Ολλανδός από πλευράς του τα έκανε όλα άψογα.

Δεν χωρά αμφιβολία, εντούτοις, πως ελέω και της περίπτωσης Verstappen, η μεγάλη «χαμένη» ήταν η Pirelli. Η αποκλειστική προμηθεύτρια ελαστικών των ομάδων της Formula 1 δεν τα κατάφερε αυτό το Σαββατοκύριακο και δέχτηκε πολλές επικρίσεις γι' αυτό.

Η σκληρή γόμα υποτίθεται ότι διαρκεί έως και 40 γύρους, αλλά τόσο ο Stroll όσο και ο Verstappen υπέστησαν κλαταρίσματα, ενώ χρησιμοποιούσαν αυτό το ελαστικό, χωρίς να φαίνεται μεγάλη κοκκοποίηση στα δεδομένα.

Κάθε ομάδα αναλύει τα δεδομένα με το παραμικρό περιθώριο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, όμως ούτε η Aston Martin, ούτε η Red Bull Racing παρατήρησαν κάποιο πρόβλημα με τα ελαστικά τους πριν υποστούν κλαταρίσματα αμφότερες πίσω αριστερά.

Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν στη μεγάλη ευθεία και με βάση τα πρώτα στοιχεία, τα ελαστικά απλά… έσκασαν, χωρίς να υπάρχει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο.

Τα ελαστικά της Pirelli είχαν γίνει θέμα συζήτησης πρόσφατα και θα πρέπει να επανεξετάσουν τα ελαστικά που θα φέρουν στη Γαλλία, γιατί ένα παρόμοιο περιστατικό απλά δεν μπορεί να ξανασυμβεί.

Όσο για τη χαμένη ομάδα, αυτή ασφαλώς ήταν για δεύτεροι συνεχόμενο αγώνα η Mercedes. Η γερμανική ομάδα κυριαρχεί στο σπορ τα τελευταία επτά χρόνια, κερδίζοντας όλους τους τίτλους. Ωστόσο, στους δύο τελευταίους αγώνες, στη Mercedes έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω και αυτό φάνηκε στο Μπακού.

Με μηδέν βαθμούς, ενώ η Red Bull κέρδισε τον αγώνα, ήταν μια κάκιστη Κυριακή για τη Mercedes. Η μόνη… παρηγοριά για τους Γερμανούς είναι ούτε ο Verstappen κατάφερε να πάρει βαθμούς και η διαφορά στους οδηγούς έμεινε απαράλλαχτη.