Λευκή πετσέτα…


Αυτό ήταν. Η Ferrari πέταξε… λευκή πετσέτα και επί της ουσίας άφησε ορθάνοιχτο τον δρόμο στη Red Bull για να πανηγυρίσει τον φετινό τίτλο στους κατασκευαστές και στον Max Verstappen για να διατηρήσει τα σκήπτρα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σε ακόμα μία… επίδειξη τραγικών επιλογών στον τομέα της στρατηγικής, η «σκουντερία» κατάφερε –διότι περί κατορθώματος πρόκειται- να χάσει μέσα από τα χέρια της έναν αγώνα στον οποίον τα μονοθέσιά της εκκινούσαν από τη δεύτερη και τρίτη θέση, μένοντας και πάλι εκτός βάθρου.

Την ίδια ώρα στη Red Bull έτριβαν τα χέρια τους, μιας και ο Max Verstappen παρότι εκκίνησε από τη 10η θέση, πήρε μιαν εντελώς ανέλπιστη νίκη, την όγδοη επί συνόλου 13 αγώνων, γεγονός που τον καθιστά πλέον ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού τίτλου του.

Στην πραγματικότητα, αυτό που φάνηκε γι’ ακόμα μία φορά στην πίστα της Βουδαπέστης ήταν η διαφορά στην κλάση των ομάδων σε επίπεδο στρατηγικής. Εκεί που Red Bull και Mercedes για ακόμα μία φορά έδωσαν… ρεσιτάλ, η Ferrari ήταν χαμένη στο… πουθενά, με τον Leclerc να πληρώνει την τραγική επιλογή της σκληρής γόμας ελαστικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και με… τετ-α-κε, ο Ολλανδός κατάφερε να προσπεράσει εκ νέου τον μεγάλο αντίπαλό του, ο οποίος αυτή τη φορά τα έκανε όλα όπως έπρεπε, όμως υπολόγιζε δίχως τον… επικεφαλής στρατηγικής. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως η Ferrari έχει ανάγκη για άμεσες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, καθώς στις κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχει καθαρό μυαλό.

Κι όχι μόνο στις κρίσιμες, μιας και ακόμα κι εκεί που λες ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», η Ferrari αποδεικνύει ότι μπορεί να βρει τον τρόπο να τα θαλασσώσει και να κάνει ανέλπιστα δώρα στους αντιπάλους της. Όπως συνέβη κι αυτή τη φορά.

Ο Verstappen επί της ουσίας πλέον δεν χρειάζεται άλλη νίκη για να πάρει τον τίτλο. Του αρκεί να τερματίζει δεύτερος σε κάθε αγώνα, για να στεφθεί πρωταθλητής για δεύτερη σερί σεζόν, «απαντώντας» με τον δικό του τρόπο ακόμα και στον πιο έντονο αμφισβητία του.

Πέραν του Ολλανδού, αυτοί που θα κάνουν ξέγνοιαστες διακοπές είναι οι πιλότοι της Mercedes. Η γνωστό σλόγκαν «μην υποτιμάτε την καρδιά του πρωταθλητή» βρίσκει γι’ ακόμα μία φορά πεδίο εφαρμογής, μιας και οι συνεχείς αναβαθμίσεις του μονοθεσίου επέτρεψαν στους George Russell και Lewis Hamilton να ανέβουν γι’ ακόμα μία φορά στο βάθρο, με τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή να είναι δεύτερος και τον teammate του να τερματίζει τρίτος, μολονότι εκκίνησε για πρώτη φορά στην καριέρα του από την pole position.

Η Formula 1 πάει διακοπές, λοιπόν, με το μήνυμα που στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση να είναι ένα: Drive it out. Ήρθε η ώρα να μπει ένα οριστικός τέλος σε κάθε μορφής bullying, κάθε μορφής επιθέσεις, δια ζώσης ή διαδικτυακές. Αυτό δεν είναι Formula 1. Κι όσοι νομίζουν πως το αγαπημένο μας σπορ θα παρεκκλίνει, ακολουθώντας δρόμους άλλων αθλημάτων όπου η βία βρίσκεται στην «ημερήσια διάταξη», πλανώνται πλάνην οικτράν…