Αυτοκίνητα πόλης: Τα υπέρ και τα κατά σε 4 μικρά μοντέλα!


Ευελιξία στην πόλη, οικονομία στην κατανάλωση, ευκολία στην χρήση για τα αυτοκίνητα πόλης, τα οποία δεν είναι και τόσο προσιτά όπως στο παρελθόν.

  • 4/2/2022

Η Citroen  ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το τέλος της παραγωγής του Citroen C1, του μικρού της μοντέλου που κατασκευαζόταν στην Τσεχία, παρέα με τα Peugeot 108 και Toyota Aygo. Τα δύο γαλλικά μικρά έβαλαν τέλος στην εμπορική τους καριέρα και η παραγωγή τους ολοκληρώθηκε, όμως στην μονάδα του Kolin, η οποία πέρασε ολοκληρωτικά στα χέρια της Toyota, θα παράγεται το νέο Aygo X.

Η κατηγορία Α, την οποία αποτελούν όλα τα μικρά αυτοκίνητα πόλης συρρικνώνεται διαρκώς στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι πωλήσεις πέφτουν για δύο βασικούς λόγους. O πρώτος είναι οι προτιμήσεις των αγοραστών που δείχνουν να μετακινούνται προς τα μεγαλύτερα σουπερμίνι της κατηγορίας Β και τα B-SUV που βιώνουν θεαματική ανάπτυξη. Ο δεύτερος είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής που κάνει τα μικρά αυτοκίνητα πόλης ασύμφορα για τους κατασκευαστές και χωρίς μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Όπως θα δείτε πιο κάτω, έχουν ακριβύνει σημαντικά, καθώς πριν από μερικά χρόνια οι τιμές εκκίνησης ήταν κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ τώρα θα χρειαστούν πάνω από 12.000 ευρώ για την αγορά τους (αύξηση 25%). Οι κατασκευαστές το αιτιολογούν με τον επιπλέον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας που διαθέτουν σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αρκεί από μόνον του…

Τι εναλλακτικές επιλογές προσφέρονται όμως σήμερα στην αγορά σε κάποιον που θέλει ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης;

Πάμε να δούμε τις 4 καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις:

Fiat Panda

Το αειθαλές Panda είναι ίσως το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Fiat την τελευταία 20ετία, μαζί φυσικά με το 500. Αν και οι μηχανολογικές ρίζες του πάνε αρκετά χρόνια πίσω και ήδη έχει μία γεμάτη δεκαετία στην αγορά, η ποιότητα του και η αντοχή στο χρόνο είναι παροιμιώδης.

Το Fiat Panda  σήμερα εξοπλίζεται με δύο κινητήρια σύνολα. Το υβριδικό Panda hybrid έχει ως βάση τον 3κύλινδρο 1.000άρη και απόδοση 70 ίππων, ενώ ο 2κύλινδρος Twinair των 900 κυβικών αποδίδει 85 ίππους και προσφέρεται επίσης και με καύσιμο το φυσικό αέριο CNG. Στη γκάμα υπάρχουν και οι πιο off-road τετρακίνητες εκδόσεις του Panda 4x4.

Το Fiat Panda  προσφέρεται στην ελληνική αγορά με τιμές που ξεκινούν από τα 12.950 ευρώ.

Υπέρ

  • Ποικιλία εκδόσεων, ευελιξία, οδικά χαρακτηριστικά

Κατά

  • Λειτουργία κινητήρα Twinair

Hyundai i10

Από την πρώτη στιγμή που η Hyundaiανανέωσε το μικρό i10, εστιάζοντας στην ποιότητα και την οδική του συμπεριφορά στη νέα γενιά του έχει ένα μοντέλο από τα καλύτερα στην κατηγορία στη γκάμα της. Το μικρό Hyundai i10 είναι ένα χαρακτηριστικό πρακτικό αυτοκίνητο της κατηγορίας Α που έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή βελτίωση με την τελευταία γενιά του.

Το i10 έχει μήκος 3,67 μέτρα και το πορτμπαγκάζ του έχει χωρητικότητα που φτάνει τα 252 λίτρα. Η γκάμα των μηχανικών συνόλων του αποτελείται αποκλειστικά από βενζινοκινητήρες. Ο βασικός είναι ο 1,0 MPI των 67 ίππων και στην «κορυφή» υπάρχει ο 1.200άρης ατμοσφαιρικός των 84 ίππων. Οι τιμές πώλησης του ξεκινούν από τα 12.440 €.

Υπέρ

  • Χώροι αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας (πορτ μπαγκάζ), εξοπλισμός, απόδοση κινητήρα 1.2 lt.       

Κατά

  • Αντιληπτή ποιότητα κατασκευής

KIA Picanto

Η KIA έχει την δική της εναλλακτική στο μοντέλο της Hyundai που δεν είναι άλλη από το KIA Picanto, ένα από τα αυτοκίνητα πόλης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις λόγω της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας και τιμής.

Το Picanto έχει μήκος 3,59 μέτρα και χώρο αποσκευών στα 255 λίτρα. Όπως και το i10, και το αδελφό μοντέλο της ΚΙΑ προσφέρεται αποκλειστικά με βενζινοκινητήρες. Αυτοί είναι στα 1,0 και 1,2 λίτρα με ισχύ από 67 έως 100 ίππους. Το Picanto έχει τιμή εκκίνησης τα 12.190 €.

Υπέρ

  • Χώροι, ανέσεις, οδικά χαρακτηριστικά, δυνατότητα εξατομίκευσης εξοπλισμού? 

Κατά

  • Απόδοση κινητήρα 1.0 lt

Toyota Aygo X

Το τελευταίο μοντέλο της λίστας αλλά πολύ σημαντικό, είναι το νέο Toyota Aygo X. Το μοντέλο που παίρνει τη σκυτάλη από το Toyota Aygo και πλέον με την προσθήκη του γράμματος Χ στο όνομά του η Toyota το χαρακτηρίζει ως urban crossover.

Το μήκος του νέου Aygo X φτάνει τα 3,70 μέτρα και ο χώρος αποσκευών έχει ωφέλιμο όγκο 231 λίτρα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα που είδαμε, εδώ η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει σε έναν μόνο κινητήρα. Ο μοναδικός λοιπόν κινητήρας είναι ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας των 72 ίππων που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο τύπου CVT. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 13.920 €.

Υπέρ

  • Εμφάνιση, χαρακτήρα crossover, ευελιξία

Κατά

  • Τιμή πώλησης