Επίσημο: Η Dacia μπαίνει στο Dakar το 2025 με δύο «τρανταχτά» ονόματα


Η Dacia ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον εμβληματικό αγώνα του Dakar, επιστρατεύοντας δύο ονόματα «βόμβα» από τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 3/7/2023

Η Dacia ανακοίνωσε σήμερα, 3 Ιουλίου, ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στον εμβληματικό και ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα του Dakar το 2025. Στη σχετική συνέντευξη τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Denis Le Vot, αναφέρθηκε στο νέο εγχείρημα της ρουμανικής εταιρείας, καθώς και λεπτομέρειες για τους συντελεστές της νεοσύστατης ομάδας.

Ο Le Vot έκανε λόγο για ένα «κινητό τεχνολογικό εργαστήριο,» που δεν είναι άλλο από το Dakar. Ο Γάλλος CEO δήλωσε ότι η Dacia θα εστιάσει στο εγχείρημα ονόματι 'Dakar Future', μέσω του οποίου θα προάγει την πράσινη κινητικότητα και τους χαμηλούς ρύπους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ξεκινώντας από τα μέλη που θα απαρτίσουν την ομάδα, ο ίδιος κάλεσε στη σκηνή την πασίγνωστη κι επιτυχημένη στους αγώνες cross-country, Christina Gutierrez, η οποία μάλιστα έχει πάρει μέρος στο Rally Dakar 5 φορές. Εκτός αυτού, είναι η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας T3, αλλά κι η πρώτη που κατάφερε να κερδίσει την prologue και την τελευταία διαδρομή του ράλλυ, μετά τη θρύλο του Dakar, Jutta Kleinschmidt.

Αμέσως μετά, στη σκηνή έκανε την εμφάνισή του κι ο Sebastien Loeb, ο οποίος θα συμπληρώσει την -ομολογουμένως- δυναμική είσοδο της Dacia στον αγώνα. Στο πλευρό του Γάλλου 9κις πρωταθλητή WRC και πιλότου με τεράστια εμπειρία στο Rally Dakar, θα βρεθεί ο Fabian Lurquin, με τον οποίο συμμετείχε στο πρωτάθλημα Extreme E τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Gutierrez δήλωσε ενθουσιασμένη και πολύ περήφανη που ξεκινά ένα «νέο ταξίδι προς τη νίκη» με την Dacia. Μίλησε και για τη σχέση της με τον Loeb, λέγοντας ότι είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα κι ότι η συνεργασία τους στο Extreme E πρόκειται να βοηθήσει πολύ στην επόμενή τους, κοινή δράση με την Dacia. Από μεριάς του, ο Loeb έκανε λόγο για μια συναρπαστική πρόκληση, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο κι η ομάδα, θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν, κοιτώντας αποκλειστικά στην κορυφή.

Έγινε γνωστό ότι οι δύο ταλαντούχοι οδηγοί συμμετείχαν ενεργά στην εξέλιξη του off-road «θηρίου» της Dacia, για το οποίο ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Ο Le Vot αποκάλυψε ότι το 2024 θα είναι χρονιά δοκιμών, κι ότι οι Loeb και Gutierrez θα συνεχίσουν να εξελίσσουν και να βελτιώνουν ακόμα περισσότερο το όχημα. Στο πλευρό της Dacia θα βρίσκεται η Aramco, προμηθεύοντάς την με συνθετικά καύσιμα για τον αγώνα.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η προσπάθεια της Dacia θα γίνει με τη χρήση κάποιου είδους θερμικού κινητήρα, ο οποίος όμως θα τροφοδοτείται από βιώσιμα καύσιμα, μειώνοντας έτσι τους ρύπους και το ανθρακικό αποτύπωμα. Άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή της Dacia θα έχει έναν «υπεύθυνο και ταυτόχρονα περιπετειώδη χαρακτήρα».

Εκτός αυτού, κι η Prodrive θα τελέσει χρέη τεχνικού συνεργάτη της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Le Vot ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της Dacia να συνεργαστεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία, κι ο ίδιος απάντησε: «Η Prodrive είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτόν τον χώρο. Την εμπιστευόμαστε απολύτως να μάς προσφέρει κάτι το εξαιρετικό. Πηγαίνουμε στο Dakar για να κερδίσουμε, ίσως όχι με την πρώτη προσπάθεια, όμως αυτός είναι ο στόχος μας.»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου ρώτησαν τον Γάλλο σχετικά με το εάν η Dacia σκοπεύει να εισέλθει και σε άλλες μορφές ή κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού: «Για την ώρα, το βλέμμα μας είναι στραμμένο αποκλειστικά στο Dakar. Όλες μας οι προσπάθειες κι όλη μας η ενέργεια θα διοχετευτεί εκεί και μόνο εκεί.»

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τεχνικές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά του οχήματος με το οποίο θα κάνει την είσοδό της η Dacia στον μαγευτικό κόσμο του Rally Dakar για το 2025, θα γίνουν γνωστές σε επόμενη παρουσίαση στις αρχές του 2024.