Rally Dakar: Οι καλύτερες φωτογραφίες του φετινού αγώνα (photos)


Το Rally Dakar 2023 ολοκληρώθηκε στην αφιλόξενη για οδηγούς και οχήματα Σαουδική Αραβία, με τους νικητές να πανηγυρίζουν την «επιβίωσή» τους στην απόλυτη μηχανοκίνητη πρόκληση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 16/1/2023

15 μέρες δράσης, 15 ειδικές διαδρομές και πάνω από 5.000 km συνολικής διαδρομής στην καυτή έρημο και τα σκληροτράχηλα βουνά της Σαουδικής Αραβίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι διαγωνιζόμενοι της 45ης έκδοσης του Ράλλυ Dakar. Ο αγώνας που για πολλούς αποτελεί την απόλυτη πρόκληση του μηχανοκίνητου αθλητισμού ολοκληρώθηκε χθες, 15 Ιανουαρίου, αφήνοντας πίσω του νικητές αλλά και χαμένους.

Πολλοί (ξανα)έγραψαν ιστορία, κατακτώντας νίκες, σπάζοντας ρεκόρ και κάνοντας τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να δουν και να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού. Η πρωτιά δεν είναι το ζητούμενο για αρκετούς, καθώς κι ο τερματισμός του Ράλλυ Dakar, ακόμα και σε χαμηλή θέση, είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο επίτευγμα.

Σίγουρα όμως, αυτοί που θα γραφτούν στα βιβλία της ιστορίας του αγώνα, είναι αυτοί που κατάφεραν να τοποθετήσουν τα οχήματά τους στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης, κι έφυγαν από τη Μέση Ανατολή με το τρόπαιο στα χέρια.

Nasser Al-Atiyah - Αυτοκίνητα

Ο 52χρονος οδηγός από το Κατάρ κατάφερε για ακόμα μία φορά να τερματίσει πρώτος στην κατηγορία των αυτοκινήτων. Πρόκειται για την πέμπτη του νίκη στο Ράλλυ Dakar, με αυτό να τον κατατάσσει δεύτερο σε νίκες συνολικά, στην 45χρονη ιστορία του αγώνα, μόλις πίσω από τον θρυλικό Stephane Peterhansel, ο οποίος έχει βρεθεί στην κορυφή του βάθρου 8 φορές στην πολυετή του καριέρα. 

Ο Al-Atiyah τερμάτισε 1 ώρα, 20' και 49 sec μπροστά από τον δεύτερο, Sebastien Loeb, ο οποίος μάλιστα έθεσε νέο ρεκόρ περισσότερων νικών σε ειδικές διαδρομές σε έναν αγώνα, με 6 συνολικά. Τρίτος στην κατάταξη ήρθε ο Βραζιλιάνος, Lucas Morales. 

Τα πράγματα δεν κύλησαν καλά για τον Carlos Sainz, ο οποίος δεν κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα, μετά το τρομακτικό ατύχημα που είχε στην 9η διαδρομή. 

Kevin Benavides - Μοτοσικλέτες

Ο Αργεντίνος αναβάτης βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης στην κατηγορία του μόλις δύο φορές: Μετά τη 10η διαδρομή, και στον τερματισμό. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δύο νίκες που κατέκτησε στις δύο τελευταίες διαδρομές του αγώνα, ήταν αρκετά για τον 34χρονο να πετύχει το στόχο του και να «βρεθεί στην κορυφή», όπως είχε δηλώσει πριν την εκκίνηση του φετινού Ράλλυ.

Alexandre Giroud - Γουρούνες

Το 2022, ο Alexandre Giroud κατάφερε να κερδίσει το Ράλλυ Dakar στην κατηγορία του, 25 χρόνια αφού ο πατέρας του, Daniel, πέρασε τη γραμμή τερματισμού για να γίνει ο πρώτος αναβάτης που τερματίζει τον αγώνα πάνω σε γουρούνα. Το 2023, ο Γάλλος κατάφερε να βρεθεί στην κορυφαία θέση του βάθρου για άλλη μία φορά, μαζί με την πανίσχυρη Yamaha του, όντας ένας από τους 10 αναβάτες που κατάφεραν να τερματίσουν το 15ήμερου Ράλλυ.

Janus Van Kasteren - Φορτηγά

Ο Ολλανδός οδηγός μπορεί να ήρθε πέμπτος στην τελευταία διαδρομή του Ράλλυ, όμως κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης, έχοντας δημιουργήσει διαφορά πάνω από 74 λεπτά από τον δεύτερο, Martin Macik. Έξι συνεχόμενες νίκες ήταν αρκετές γι αυτόν και το πλήρωμά του, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το έπαθλο του νικητή, γράφοντας τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του αγώνα.

Το Ράλλυ Dakar σε φωτογραφίες

Stefan Svitko, Stage 9
Stefan Svitko, Stage 9

Mohamed Balooshi
Mohamed Balooshi

Rokas Baciuska, Stage 8
Rokas Baciuska, Stage 8

Lucas Moraes, Stage 9
Lucas Moraes, Stage 9

Daniel Sanders, Stage 6
Daniel Sanders, Stage 6

Rokas Baciuska
Rokas Baciuska

Monleon Armand
Monleon Armand

Toby Price, Prologue
Toby Price, Prologue

Lucas Moraes
Lucas Moraes

Matthias Walkner
Matthias Walkner

Nasser Al-Atiyah, Prologue
Nasser Al-Atiyah, Prologue