Οργή για την Red Bull στην Ουκρανία (vid)


Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν την αυστριακή εταιρία ότι δεν σεβάστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 15/8/2021

Μήνιν κατά της Red Bull από την ουκρανική κοινωνία. Μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Red Bull στο Κίεβο έχει εξοργίσει τους αξιωματούχους της πόλης, οι οποίοι λένε ότι έθεσε σε κίνδυνο το κοινό και έναν καθεδρικό ναό μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Δύο ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα έκαναν drift γύρω από ένα άγαλμα στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Παρόλο που η εταιρεία ζήτησε από την πόλη την άδεια να κινηματογραφήσει το γεγονός, ο αντιδήμαρχος Konstiantyn Usov δήλωσε σε ανάρτηση στο Facebook ότι οι αξιωματούχοι της ουκρανικής πρωτεύουσας απέρριψαν το αίτημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία προχώρησε ούτως ή άλλως στη διενέργεια της κινηματογράφησης, με την τοπική σταρ της ραπ Alyona Alyona στη θέση του συνοδηγού και χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να αποκλείσει την πλατεία από τους πεζούς.

«Η Red Bull το έκανε νωρίς το πρωί, κρυφά, χωρίς μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πεζών, διακινδυνεύοντας δεκάδες ζωές», έγραψε ο Usov, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι πήγαιναν στη δουλειά τους το πρωί απέναντι από την πλατεία και έπρεπε να αποφύγουν τα αυτοκίνητα που κινούνταν εντός αυτής. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πράγματι τραγικά».

Πέρα από τον κίνδυνο για το κοινό, τα αυτοκίνητα drift, τα οποία οδηγούσαν οι Conor Shanahan και Oleksandr Grynchuk, σύμφωνα με τα βίντεο που κατέβασε έκτοτε από το Instagram η Red Bull, άφησαν σημάδια από λάστιχα σε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά μέτρα παραδοσιακών κίτρινων τούβλων του Κιέβου.

Ένας αξιωματούχος της Red Bull δημοσίευσε αργότερα ένα βίντεο που δείχνει τα συνεργεία να προσπαθούν να αφαιρέσουν τα σημάδια από τα ελαστικά λέγοντας ότι «θα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν», αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε από τον Usov ότι έδωσε την ευλογία της στην εκδήλωση. Οι αρχές εξακολουθούν να υπολογίζουν το κόστος των ζημιών.