Ράλλυ Ντακάρ 2024: Η μάχη στην έρημο ξεκινά - Πρόγραμμα και συμμετοχές


Δύο εβδομάδες δράσης και πάλης με τη φύση ξεκινούν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στη Σαουδική Αραβία. Αυτό είναι το Ράλλυ Ντακάρ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
  • 4/1/2024

Κάθε αγωνιστικό έτος ξεκινά με ένα μοναδικό ράλι, έναν μαραθώνιο που όμοιό του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν θα βρει κανείς αλλού.

Το Ράλλυ Ντακάρ, στις τέσσερις δεκαετίες ύπαρξής του, έχει συναρπάσει, μαγέψει, συγκινήσει και πληγώσει εκατοντάδες αγωνιζόμενους και χιλιάδες θεατές. Αποτελεί μία πρόκληση του υψίστου επιπέδου, ένα rally raid που δοκιμάζει στα άκρα άνθρωπο και μηχανή. 

Κάποτε ξεκινούσε από το Παρίσι για να καταλήξει στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Σήμερα, κι από το 2020, η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί τον δημοφιλή αγώνα, στο πλαίσιο της αθλητικής εξωστρέφειες που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια το βασίλειο.

Η φετινή του έκδοση ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου στην Αλ Ούλα, για να καταλήξει 12 ειδικές διαδρομές και 14 μέρες μετά στον τερματισμό στην παραθαλάσσια πόλη της Γιανμπού.

Nasser Al-Attiyah
Nasser Al-Attiyah

Αναλυτικά:

  • 5 Ιανουαρίου: Prologue - Alula – Alula
  • 6 Ιανουαρίου: Stage 1 - Alula – Al Henakiyah
  • 7 Ιανουαρίου Stage 2 - Al Henakiyah – Al Duwadimi
  • 8 Ιανουαρίου: Stage 3 - Al Duwadimi – Al Salamyia
  • 9 Ιανουαρίου: Stage 4 Al Salamyia – Al Hofuf
  • 10 Ιανουαρίου: Stage 5 Al Hofuf – Shubaytah
  • 11 & 12 Ιανουαρίου: Stage 6 (superstage 48 ωρών) Shubaytah – Shubayta
  • 13 Ιανουαρίου: Rest day στο Riyadh
  • 14 Ιανουαρίου: Stage 7 Riyadh – Al Duwadimi
  • 15 Ιανουαρίου: Stage 8 Al Duwadimi – Hail
  • 16 Ιανουαρίου: Stage 9 Hail – Al Ula
  • 17 Ιανουαρίου: Stage 10 Al Ula – Al Ula
  • 18 Ιανουαρίου: Stage 11 Al Ula – Yanbu
  • 19 Ιανουαρίου: Stage 12 Yanbu – Yanbu

Οι κατηγορίες

Συνολικά, οχτώ κατηγορίες οχημάτων συμμετέχουν στο φετινό Ράλλυ Ντακάρ: 136 μοτοσυκλέτες, 10 τετράτροχες μοτοσυκλέτες, 73 αυτοκίνητα, 43 SxS-T3, 36 UTV-T4, 47 φορτηγά, 66 κλασικά αυτοκίνητα και 15 κλασικά φορτηγά, για το σύνολο των 425 συμμετοχών που θα πάρουν εκκίνηση την Παρασκευή.

Μέσα σε αυτές τις συμμετοχές βρίσκονται κορυφαίες εταιρείες, όπως είναι η Audi, η Toyota, η Mini, αλλά κι η Ford με το Ranger και η KTM με τη Honda στις μοτοσυκλέτες.

Sam Sunderland, Red Bull Gas Gas Factory Racing
Sam Sunderland, Red Bull Gas Gas Factory Racing

Και πιο ξεχωριστή αυτή των αυτοκινήτων

Παραδοσιακά, το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα αυτοκίνητα, που αποτελούν συνήθως τη βασική ατραξιόν του αγώνα. 

Φέτος, μάλιστα, συνδυάζονται θρυλικές εταιρείες με θρύλους οδηγούς, όχι μόνο του Ντακάρ, αλλά και των ράλλυ.

Η Audi κάνει 'all-in' φέτος με το RS Q e-tron με τρεις θρύλους των διαδρομών του αγώνα. Ο Carlos Sainz θα έχει ξανά για teammate τον 4κις νικητή Stephane Peterhansel, ενώ στην ομάδα παραμένει ο Mattias Ekstrom, που πέρυσι ήταν κι ο μοναδικός που τερμάτισε για τη γερμανική ομάδα.

Η Toyota συνεχίσει με το Hilux EVO T1U και το 2014, έχοντας πλέον φύσει και θέσει ηγέτη της τον νικητή του 2009, Giniel de Villers. Ο Νοτιαφρικανός έχει βρεθεί στην πεντάδα σε όλα τα Ντακάρ που έχει κάνει με την ιαπωνική μάρκα από το 2012 πλην ενός, ενώ πλέον μαζί του θα είναι κι ο Lucas Moraes, που ήρθε 3ος το 2023 και αποτέλεσε την έκπληξη του αγώνα.

Lucas Moraes
Lucas Moraes

Οι Ιάπωνες έπρεπε να ανασκουμπωθούν μετά την αποχώρηση του Nasser Al-Attiyah, ο οποίος άφησε το Hilux για χάρη της Prodrive και του Hunter T1. Ο Καταριανός έχει κερδίσει τον αγώνα με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές και σε αυτό ποντάρει η ομάδα με στήριξη από το Μπαχρέιν. Σε αυτή συνεχίζει ο 9κις πρωταθλητής WRC Sebastien Loeb, στην τελευταία του συμμετοχή στο Ντακάρ με την ομάδα, προτού μεταβεί στη Dacia το 2025 μαζί με τον Al-Attiyah.

Τέλος, από τις σημαντικές συμμετοχές ξεχωρίζει κι αυτή της Ford. Οι Αμερικανοί θα συμμετάσχουν ως εργοστάσιο στον φετινό θεσμό με το Ranger το οποίο έχει προετοιμαστεί καταλλήλως από την Neil Woolridge Motorsport, ομάδα με έδρα τη Νότια Αφρική. Το 2025 θα έρθουν πιο ισχυροί, με ένα ολοκαίνουριο Ranger, που θα φέρει και την υπογραφή της M-Sport. Από τους οδηγούς της, τη διαφορά κάνει ο Nani Roma, ενώ με το μπλε οβάλ αγωνίζεται κι ο Martin Prokop, γνωστό όνομα από τα ράλλυ είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Audi RS Q e-tron μπαίνει στο Ράλλυ Ντακάρ με ένα ξεχωριστό «παράσημο»

To νέο Audi Q8 e-tron edition Dakar τιμά την αγωνιστική κληρονομιά των Γερμανών (photos)

Επίσημο: Η Dacia μπαίνει στο Dakar το 2025 με δύο «τρανταχτά» ονόματα