CAR AND DRIVER ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2020 NIKOLA TRE TRUCK

Nikola Tre Truck: Φορτηγό με κυψέλες καυσίμου για την Ευρώπη 6/11

 • img
 • img
 • img
 • img

Οι νέοι παίκτες δεν εμπλέκονται μόνο στην αλλαγή από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στον ηλεκτροκινητήρα στα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά και στα επαγγελματικά οχήματα. Παρόλο που η Nikola Motors εδρεύει στην αμερικανική πολιτεία του Michigan, στον πυρήνα των "Big Three" Chrysler, Ford και General Motors, θέλει να ακολουθήσει τελείως νέους τρόπους.

Προτού η Tesla ανακοινώσει τις φιλοδοξίες της στο χώρο των φορτηγών, το Nikola One είχε ήδη παρουσιαστεί. Πίσω από αυτό το όνομα κρύβεται ένας τράκτορας με μια μεγάλη καμπίνα και... κρεβατοκάμαρα για μεγάλα ταξίδια, που τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου με ενέργεια για τον ηλεκτρικό κινητήρα, ισχύος 1.000 PS.

Αργότερα παρουσιάστηκε το Nikola Two με μικρότερη καμπίνα. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να παραγγελθούν προς το παρόν, αφού η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2022.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αμερικανικής αγοράς φορτηγών είναι οι κατασκευές με μακρύ καπό. Στην Ευρώπη και την Ασία κυριαρχούν τα μοντέλα με τους υποδαπέδιους κινητήρες, δηλαδή κάτω από την καμπίνα.

One, Two, Tre?

Η Nikola ακολουθεί την ίδια οδό με το Tre, που βλέπετε στις φωτογραφίες. Σωστά διαβάσατε. Όχι "Three" μετά από τα One και Two, αλλά Tre, που στα νορβηγικά σημαίνει "τρία". Το Nikola-Truck προορίζεται για την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία και, σε αντίθεση με τα δύο μοντέλα των ΗΠΑ, θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Εργοστάσιο για το Nikola Tre δεν υπάρχει ακόμα. Τον Απρίλιο του 2019 η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει το πρώτο πρωτότυπο, ενώ το 2020 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές. «Θεωρήστε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την αμερικανική έκδοση το 2022 ή το 2023», λέει ο Trevor Milton, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nikola Motor Company.

Ανάλογα με τη διαμόρφωση του κινητήρα, η εταιρεία προβλέπει ισχύ από 500 έως 1.000 PS και αυτονομία από 500 έως 1.200 km μέχρι να σταματήσει στο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου. Η κυψέλη καυσίμου προβλέπεται να έχει ισχύ 120 kW. Το υδρογόνο θα αντλείται στις δεξαμενές του φορτηγού με πίεση 700 bar.

Θα είναι αυτόνομο στο επίπεδο 5

Η αυτόνομη οδήγηση στο επίπεδο 5, στο οποίο δε διατίθενται στον οδηγό ούτε τιμόνι ούτε pedal, προβλέπεται να είναι μέρος της προσφοράς για το Nikola Tre. Στην κατασκευή της υποδομής η Nikola Motor Company παίρνει ως παράδειγμα τους υπερσυμπιεστές της Tesla. Μέχρι το 2028 σχεδιάζει να κατασκευάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά 700 σταθμούς ανεφοδιασμού για την παραγωγή υδρογόνου σε τοπικό επίπεδο. Θα παράγονται μεταξύ 2.000 και 8.000 kg ανά τοποθεσία και ημέρα.

Η Nikola θέλει επίσης το 2022 να ανοίξει τους πρώτους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ευρώπη με την έναρξη της κυκλοφορίας του Tre. Μέχρι το 2030 θέλει να έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τα χρήματα για αυτά, καθώς και για την εξέλιξη των φορτηγών θα προέρχονται επίσης από τις εισπράξεις για τις κρατήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της, η Nikola Motor Company έχει ήδη συγκεντρώσει ήδη 11 δισεκατομμύρια δολάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • ASTON MARTIN VALKYRIE 7/11

  Περισσότερα για την Aston Martin Valkyrie

  Η παραμικρή λεπτομέρεια και το κάθε στοιχείο για το βρετανικό hypercar έχει πάντα μια θέση στην επικαιρότητα.

 • VW TAROK 7/11

  Το Tarok Concept δίνει μια πλήρη εικόνα του νέου pickup της VW

  Μπορεί να μην είναι πολύ μικρότερο από το Amarok αλλά το Tarok έχει πιο lifestyle χαρακτήρα.

 • TECHNOIMPULS ROCKET Z 210 7/11

  Expedition off-road vehicle από τη Ρωσία

  Η ρωσική εταιρεία TechnoImpuls παρουσιάζει με το Rocket Z ένα εκτός δρόμου μοντέλο για ακραίες εδαφικές και καιρικές συνθήκες. Το θηριώδες όχημα, με σχήμα... κουτιού, υπάρχει με δύο και τρεις άξονες ως 4x4 και 6x6.

 • 2020 NIKOLA TRE TRUCK 6/11

  Nikola Tre Truck: Φορτηγό με κυψέλες καυσίμου για την Ευρώπη

  Το τρίτο φορτηγό της Nikola Motor Company ονομάζεται Tre, που στα Νορβηγικά -και όχι μόνο- σημαίνει 'τρία'. Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο, που θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές αγορές...

 • SEMA 2018: ΜΙΑ PORSCHE ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ 6/11

  911 με τετρακύλινδρο κινητήρα της Honda!

  Αυτή η Porsche 911 εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα της Honda. Με αυτό το εντυπωσιακό project προβάλλει ένας βελτιωτής σχετικά μέρη στην έκθεση SEMA 2018.

 • VW TANOAK 5/11

  Το VW Tanoak είναι για όσους βρίσκουν ένα SUV πολύ μαλακό

  Θα γίνουν τα pick-up το επόμενο μεγάλο hit; Πάντως, η Volkswagen έχει βάλει στο πλευρό του Amarok ένα μεγάλο αδερφό, προς το παρόν μόνο ως πρωτότυπο και μόνο για τις ΗΠΑ. Βέβαια, αυτή η απόφαση μπορεί κάλλιστα να αλλάξει.

 • 2019 SKODA FABIA 5/11

  H νέα Skoda Fabia στην Ελλάδα. Αναλυτικές τιμές

  Η Skoda Fabia, στην 3η πλέον γενιά της, ανανεώνεται εκ βάθρων και με αιχμή του δόρατος τη σπορ και με έντονο το χαρακτήρα της εξατομίκευσης έκδοση Monte Carlo. Έχοντας ως 'προίκα' τις πωλήσεις περισσότερων από 4.000.000 Fabia από όταν λανσαρίστηκε το μοντέλο, το...

 • BENTLEY CONTINENTAL GT W12 5/11

  Η Bentley Continental GT είναι δύο αυτοκίνητα σε ένα

  Πιο πολυτελή από τις περισσότερες λιμουζίνες και γρηγορότερα από πολλά σπορ αυτοκίνητα: λίγα αυτοκίνητα υπάρχουν, που είναι τόσο αντίθετα όσο η Bentley Continental GT. Αυτό, όμως είναι κάτι, που έχει το κόστος του, και όχι μόνο στην τιμή.

 • ASTON MARTIN DBS 59 5/11

  Aston Martin DBS 59: Ειδική έκδοση για την επέτειο ενός θριάμβου στο Le Mans

  Η νίκη στις 24 ώρες του Le Mans το 1959 ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους της Aston Martin στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το 2019 αυτή η μεγάλη νίκη θα κλείσει τα 60 χρόνια της. Με αφορμή αυτό το γεγονός η Aston Martin παρουσιάζει φέτος μια ειδική έκδοση της DBS Supeleggera...

 • LEXUS ES 2/11

  H Lexus έκανε μια τριετία για να εξελίξει τα τέλεια καθίσματα του ES

  Τα καθίσματα των αυτοκινήτων έχουν τα δικά τους μυστικά και η Lexus τα χρησιμοποίησε όλα σε αυτά του νέου ES.

 • 2019 VW GOLF VIII 2/11

  VW Golf: Έτσι θα είναι η επόμενη γενιά του

  Με την αλλαγή της γενιάς του το 2019 το νέο Golf θα διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από το προκάτοχο μοντέλο. Τεχνολογικά, το νέο Golf εξελίσσεται έτσι ώστε να γίνει το Passat της μικρομεσαίας κατηγορίας. Τι σχεδιάζει η VW για την 8η γενιά του Golf;

 • FORD BRONCO ICON BR 4X4 2/11

  Ένας εκτός δρόμου θρύλος αναγεννιέται και έχει μοντέρνα τεχνολογία!

  Πολύ πριν έρθει σε εμάς το… κύμα των SUV, υπήρχε ήδη το Bronco, ένας cool τετρακίνητος εργάτης από τη δεκαετία του 1960, ο οποίος πήρε ξανά ζωή ως Icon BR 4x4.

 • (2035) DS X E-TENSE 1/11

  DS X E-Tense: Ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο με 1.360 PS

  Η premium εταιρεία της Citroen, η DS, κοιτάζει προς το μέλλον με το DS X E-Tense. Το ριζοσπαστικό concept car θέλει να κάνει το μέλλον... παρόν, αφού αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2035: αυτόνομα, γρήγορα και πολυτελώς.

 • ΝΕΟ RANGE ROVER VELAR SVR 31/10

  Range Rover Velar SVR: V8 ισχύς για το coupe SUV

  Η Land Rover εισήλθε με το Velar στην κατηγορία των coupe SUV. Οι Βρετανοί ήδη επεξεργάζονται μια ισχυρή έκδοση του μοντέλου τους.

 • HONDA OPEN AIR VEHICLE 31/10

  H Honda παρουσιάζει στη SEMA ένα buggy

  Το Honda Open Air Vehicle βασίζεται στο pickup Ridgeline που είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ και έχει και στοιχεία του ATV Pioneer 1000.