CAR AND DRIVER ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2020 NIKOLA TRE TRUCK

Nikola Tre Truck: Φορτηγό με κυψέλες καυσίμου για την Ευρώπη 6/11/2018

 • img
 • img
 • img
 • img

Οι νέοι παίκτες δεν εμπλέκονται μόνο στην αλλαγή από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στον ηλεκτροκινητήρα στα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά και στα επαγγελματικά οχήματα. Παρόλο που η Nikola Motors εδρεύει στην αμερικανική πολιτεία του Michigan, στον πυρήνα των "Big Three" Chrysler, Ford και General Motors, θέλει να ακολουθήσει τελείως νέους τρόπους.

Προτού η Tesla ανακοινώσει τις φιλοδοξίες της στο χώρο των φορτηγών, το Nikola One είχε ήδη παρουσιαστεί. Πίσω από αυτό το όνομα κρύβεται ένας τράκτορας με μια μεγάλη καμπίνα και... κρεβατοκάμαρα για μεγάλα ταξίδια, που τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου με ενέργεια για τον ηλεκτρικό κινητήρα, ισχύος 1.000 PS.

Αργότερα παρουσιάστηκε το Nikola Two με μικρότερη καμπίνα. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να παραγγελθούν προς το παρόν, αφού η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2022.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αμερικανικής αγοράς φορτηγών είναι οι κατασκευές με μακρύ καπό. Στην Ευρώπη και την Ασία κυριαρχούν τα μοντέλα με τους υποδαπέδιους κινητήρες, δηλαδή κάτω από την καμπίνα.

One, Two, Tre?

Η Nikola ακολουθεί την ίδια οδό με το Tre, που βλέπετε στις φωτογραφίες. Σωστά διαβάσατε. Όχι "Three" μετά από τα One και Two, αλλά Tre, που στα νορβηγικά σημαίνει "τρία". Το Nikola-Truck προορίζεται για την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία και, σε αντίθεση με τα δύο μοντέλα των ΗΠΑ, θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Εργοστάσιο για το Nikola Tre δεν υπάρχει ακόμα. Τον Απρίλιο του 2019 η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει το πρώτο πρωτότυπο, ενώ το 2020 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές. «Θεωρήστε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την αμερικανική έκδοση το 2022 ή το 2023», λέει ο Trevor Milton, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nikola Motor Company.

Ανάλογα με τη διαμόρφωση του κινητήρα, η εταιρεία προβλέπει ισχύ από 500 έως 1.000 PS και αυτονομία από 500 έως 1.200 km μέχρι να σταματήσει στο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου. Η κυψέλη καυσίμου προβλέπεται να έχει ισχύ 120 kW. Το υδρογόνο θα αντλείται στις δεξαμενές του φορτηγού με πίεση 700 bar.

Θα είναι αυτόνομο στο επίπεδο 5

Η αυτόνομη οδήγηση στο επίπεδο 5, στο οποίο δε διατίθενται στον οδηγό ούτε τιμόνι ούτε pedal, προβλέπεται να είναι μέρος της προσφοράς για το Nikola Tre. Στην κατασκευή της υποδομής η Nikola Motor Company παίρνει ως παράδειγμα τους υπερσυμπιεστές της Tesla. Μέχρι το 2028 σχεδιάζει να κατασκευάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά 700 σταθμούς ανεφοδιασμού για την παραγωγή υδρογόνου σε τοπικό επίπεδο. Θα παράγονται μεταξύ 2.000 και 8.000 kg ανά τοποθεσία και ημέρα.

Η Nikola θέλει επίσης το 2022 να ανοίξει τους πρώτους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ευρώπη με την έναρξη της κυκλοφορίας του Tre. Μέχρι το 2030 θέλει να έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τα χρήματα για αυτά, καθώς και για την εξέλιξη των φορτηγών θα προέρχονται επίσης από τις εισπράξεις για τις κρατήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της, η Nikola Motor Company έχει ήδη συγκεντρώσει ήδη 11 δισεκατομμύρια δολάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2019 BMW 14/11/2018

  Ντεμπούτο στο L.A. για την BMW M340i

  Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα της ισχυρότερης εκδοχής της νέας Σειράς 3.

 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ JEEP WRANGLER PICK-UP 13/11/2018

  Νέο pick-up της Jeep για το 2019 στο LA Auto Show

  Το νέο Jeep Wrangler pick-up θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο LA Auto Show στα τέλη Νοεμβρίου. Το μοντέλο συμπληρώνει τη σειρά JL του Jeep Wrangler με μια τρίτη έκδοση.

 • VW VIRTUS 12/11/2018

  VW Virtus: Ένα mini Arteon βασισμένο στο Polo

  Το Virtus είναι μια ομόρφα φτιαγμένη λιμουζίνα, που βασίζεται στο Polo. Ωστόσο, αυτό το VW θα κυκλοφορήσει μόνο στη Βραζιλία.

 • HOT ROD REPLICA ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ SOTHEBY 12/11/2018

  Το τρελό Mystericon του Ed Roth

  Πώς μπορεί κάποιος να περιγράψει καλύτερα αυτό το προκλητικό όχημα; Σκληροπυρηνικό στο εξωτερικό και πολύ... χνουδωτό στο εσωτερικό - το φανταχτερό αντίγραφο του Mystericon προσαρμόζει το μύθο του Ed Roth.

 • FARADAY FUTURE 9/11/2018

  Faraday Future: Βαθειά κρίση στον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  Η Faraday είχε πρόσφατα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που έχουν γίνει πλέον μια μεγάλη κρίση. Τώρα, ένας από τους ιδρυτές της εγκατέλειψε την εταιρεία μετά από αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης.

 • RACECHIP HYUNDAI I30 N 8/11/2018

  Πώς τα πάει το βελτιωμένο μικρομεσαίο σπορ μοντέλο με τα 320 PS;

  Η εταιρεία βελτιώσεων Racechip έκανε τις επεμβάσεις της στο Hyundai i30 N, μετατρέποντας το μικρομεσαίο σπορ αυτοκίνητο σε... πύραυλο. Ποια είναι η οδική συμπεριφορά του βελτιωμένου μικρομεσαίου με τα 320 PS και τα 524 Nm ροπής;

 • ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ MERCEDES X-CLASS 8/11/2018

  Με την X-Class X² στις λάσπες και στο χώμα

  Η αντιπροσωπεία της Mercedes στο Μόναχο τελειοποιεί τις εκτός δρόμου δυνατότητες της X-Class, με την αύξηση της απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος, προς όφελος της γωνίας πρόσβασης και του περάσματος του βάθους ενός υδάτινου κωλύμματος. Εκτός αυτών, διατίθενται και αυτοκόλλητες...

 • 2018 LA AUTO SHOW: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 7/11/2018

  Τα αστέρια του Los Angeles

  Audi e-tron GT, νέα Porsche 911, BMW X7, BMW Σειρά 8 Cabriolet, Mazda3 και KIA Soul. Ποια άλλα νέα μοντέλα θα παρελάσουν στις ακτές του Ειρηνικού;

 • ASTON MARTIN VALKYRIE 7/11/2018

  Περισσότερα για την Aston Martin Valkyrie

  Η παραμικρή λεπτομέρεια και το κάθε στοιχείο για το βρετανικό hypercar έχει πάντα μια θέση στην επικαιρότητα.

 • VW TAROK 7/11/2018

  Το Tarok Concept δίνει μια πλήρη εικόνα του νέου pickup της VW

  Μπορεί να μην είναι πολύ μικρότερο από το Amarok αλλά το Tarok έχει πιο lifestyle χαρακτήρα.

 • TECHNOIMPULS ROCKET Z 210 7/11/2018

  Expedition off-road vehicle από τη Ρωσία

  Η ρωσική εταιρεία TechnoImpuls παρουσιάζει με το Rocket Z ένα εκτός δρόμου μοντέλο για ακραίες εδαφικές και καιρικές συνθήκες. Το θηριώδες όχημα, με σχήμα... κουτιού, υπάρχει με δύο και τρεις άξονες ως 4x4 και 6x6.

 • 2020 NIKOLA TRE TRUCK 6/11/2018

  Nikola Tre Truck: Φορτηγό με κυψέλες καυσίμου για την Ευρώπη

  Το τρίτο φορτηγό της Nikola Motor Company ονομάζεται Tre, που στα Νορβηγικά -και όχι μόνο- σημαίνει 'τρία'. Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο, που θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές αγορές...

 • SEMA 2018: ΜΙΑ PORSCHE ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ 6/11/2018

  911 με τετρακύλινδρο κινητήρα της Honda!

  Αυτή η Porsche 911 εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα της Honda. Με αυτό το εντυπωσιακό project προβάλλει ένας βελτιωτής σχετικά μέρη στην έκθεση SEMA 2018.

 • VW TANOAK 5/11/2018

  Το VW Tanoak είναι για όσους βρίσκουν ένα SUV πολύ μαλακό

  Θα γίνουν τα pick-up το επόμενο μεγάλο hit; Πάντως, η Volkswagen έχει βάλει στο πλευρό του Amarok ένα μεγάλο αδερφό, προς το παρόν μόνο ως πρωτότυπο και μόνο για τις ΗΠΑ. Βέβαια, αυτή η απόφαση μπορεί κάλλιστα να αλλάξει.

 • 2019 SKODA FABIA 5/11/2018

  H νέα Skoda Fabia στην Ελλάδα. Αναλυτικές τιμές

  Η Skoda Fabia, στην 3η πλέον γενιά της, ανανεώνεται εκ βάθρων και με αιχμή του δόρατος τη σπορ και με έντονο το χαρακτήρα της εξατομίκευσης έκδοση Monte Carlo. Έχοντας ως 'προίκα' τις πωλήσεις περισσότερων από 4.000.000 Fabia από όταν λανσαρίστηκε το μοντέλο, το...