2022 Opel Mokka 1.5 Diesel 110PS - Test Drive: Δοκιμάζουμε το trendy και διασκεδαστικό στην οδήγηση compact SUV


Η Opel έχει διακηρύξει ήδη το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να παρουσιάσει ένα diesel SUV που προσφέρει ό,τι χρειάζεται ο σημερινός οδηγός, το Mokka 1.5 με 110 ίππους και μπόλικη τεχνολογία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 7/1/2022

Η εμφάνισή του είναι τόσο φρέσκια και δυναμική που κάνει μέχρι και αυτό, το Crossland να δείχνει μονότονο και ίσως περιττό (δεν είναι βεβαίως, καθώς διαθέτει υπέρτερους χώρους). Έχει το ιδανικό μήκος στα 4.151 mm, ένα σωστό πλάτος στα 1.791 mm και ένα σπορ ύψος στα 1.548 mm.  Έχει εντέλει το νέο Mokka ό,τι μπορεί να θυμίζει τη σύγχρονη εικόνα της Opel όπως την έχουμε δει και στο νέο Grandland καθώς και στο επερχόμενο Astra, με τη μάσκα Vizor και τα φωτιστικά LED ως τη νέα υπογραφή της φίρμας. Βασισμένο στην γαλλική πλατφόρμα CMP των 2008 και C4 έχει τα εχέγγυα για άριστα δομικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το αυτοκίνητο εξαιρετικά δύσκαμπτο και ασφαλές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
OPEL MOKKA 1.5 Diesel 110PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ8

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 9

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 9

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 8

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 7

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ82

Το εσωτερικό προσφέρει μια τυπική, για σπορ υλοποίηση, ευρυχωρία (καλοί χώροι εμπρός, μέτριοι πίσω, χώρος αποσκευών στα 350 λίτρα) έχει όμως και δύο χαρακτηριστικά που απαιτούν λίγο χρόνο εξοικείωσης: ψηλό μαρσπιέ για την είσοδο στην καμπίνα και αντίστοιχα μεγάλο ύψος φόρτωσης του πορτμπαγκάζ. Χτίζεται δε με τη νέα συνταγή της Opel, ήγουν ένα ψηλά τοποθετημένο ταμπλό καμωμένο με μαλακά, ποιοτικά πλαστικά, με δύο ψηφιακές οθόνες και ελληνικό μενού, που είναι, για ευνόητους λόγους όμοια δομημένο ως προς τις πληροφορίες που παρέχει με τα γαλλικά αδέλφια του. Παραμετροποιήσιμη η οθόνη που αναλαμβάνει χρέη πίνακα οργάνων, όχι όμως και η απόδοση του κινητήρα στο αυτοκίνητο δοκιμής μας, παρότι διατίθεται κάτι τέτοιο και βοηθά να αποκτήσει το σύνολο περισσότερη ζωντάνια. Υπάρχουν φυσικοί διακόπτες που αναλαμβάνουν χρέη για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών και του κλιματισμού η οποία όμως γίνεται και μέσω της οθόνης στο κέντρο του ταμπλό (κάτι σε πλεονασμό κάνει αυτό). Χώροι για μικροαντικείμενα υπάρχουν, όχι βέβαια στα… ιαπωνοκορεάτικα πρότυπα αλλά όπως και να έχει θα βολευτούν κάποια καθημερινά χρειώδη (smartphone, ψιλά κ.λπ.).

Το νέο Mokka είναι ενδιαφέρον στην οδήγηση με την τυπική σε αίσθηση ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα να βοηθά το σύνολο να διατηρήσει υψηλό ρυθμό και τον οδηγό να χαμογελά όλο και πιο συχνά. Κι ενώ είναι σωστή η θέση του επιλογέα, η αίσθηση στις αλλαγές των 6 ταχυτήτων είναι μέτρια. Η δε απόδοση του κινητήρα έρχεται με όλη του την ικμάδα ανάμεσα στις σχεδόν 2.000 rpm και τις 3.500 rpm ενώ ακολούθως, αργοσβήνει μέχρι τις 5.000 rpm. Ακόμα και με σχετική πίεση όμως, η μέση κατανάλωση του turbo τετρακύλινδρου πετρελαιοκινητήρα είναι στα 6,1 L/100 km. Βασισμένο στα πολύ καλά Michelin Primacy 4 215/60-R17 είναι από τα πιο διασκεδαστικά Opel αυτή τη στιγμή με καλό και στιβαρό πάτημα και ίσως ένα κλικ πιο άνετο από άλλα ομοειδή SUV όπως για παράδειγμα το Ford Puma.

Σε επίπεδο εξοπλισμού είναι αρκετά προικισμένο με πολλές ευκολίες και βασικά συστήματα ασφαλείας την Ανίχνευση Πεζών την Αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης με λειτουργία περιορισμού σύγκρουσης χαμηλής ταχύτητας, την Αναγνώριση ορίων ταχύτητας και την Υποβοήθηση επαναφοράς και διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας ενώ αν βάλετε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αποκτήσετε ακόμη πιο πλούσια ομπρέλα.

Με βασική τιμή στα 26.600 ευρώ το Opel Mokka diesel έχει έναν ισχυρότατο ανταγωνισμό από αυτοκίνητα όπως τα Ford Puma, Peugeot 2008, Citroen C4, και Hyundai Kona. Προσφέρει μια πολύ ελκυστική υλοποίηση με ένα όνομα ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες και θα το προτιμήσουν όσοι θέλουν ποιότητα κύλισης, ευελιξία και fun-to-drive χαρακτήρα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ OPEL MOKKA 1.5 Diesel 110PS 2022   TIMH €26.600   ΤΕΛΗ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.499, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 81(110)/3.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 10,8 sec, τελική 190 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 4,4 L/100km, 118 g/km

OPEL MOKKA 1.5 Diesel 110PS 2022

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

ΚΑΤΑ ΜΕΤΡΙΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ, ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΤΙΜΗ.