Αποστολή στην Ισπανία: Οδηγούμε το νέο Mazda CX-30 (Video)


Το Mazda CX-30 δείχνει ότι ένα crossover/SUV όχημα δεν χρειάζεται να είναι εξεζητημένο για να επιτύχει εμπορικά. Οι Ιάπωνες προσπαθούν να επαναφέρουν την κομψότητα στην κατηγορία, δημιουργώντας ένα όχημα που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

  • 10/9/2019

Το Mazda CX-30 βασίζεται στο πάτωμα του Mazda 3. Όμως, το ίδιο ισχύει και με το CX-3. Κι εδώ αρχίζουν οι απορίες. Σε τι διαφέρει το CX-30 από το CX-3 και γιατί χρειαζόταν η δημιουργία του; Σύμφωνα με τον κ. Naohito Saga, επικεφαλής του προγράμματος εξέλιξής του, το CX-30 καλύπτει εμπορικά το κενό που υπάρχει στην γκάμα της Mazda μεταξύ του CX-3 και του CX-5. Όπως δήλωσε, με αυτό θέλησαν να ωθήσουν τους υποψήφιους πελάτες τους να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα στην καθημερινή μετακίνησή τους και να τα μοιράζονται με τους αγαπημένους τους.

Έτσι, προέκυψε το CX-30, η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε τέσσερις άξονες. Να είναι ένα compact όχημα το οποίο να απευθύνεται σε κάθε οδηγό, η σχεδίασή του να είναι τέτοια που να προσελκύει και να ευχαριστεί όσους το βλέπουν και όσους μεταφέρονται με αυτό, το εσωτερικό του να χωρά τουλάχιστον τέσσερις ενηλίκους και τις αποσκευές τους και, τέλος, να έχει επιδόσεις και οδική συμπεριφορά που να ικανοποιούν, είτε σε αργό είτε σε πιο γρήγορο ρυθμό κίνησης.

Σε σχέση με το CX-3, το CX-30 είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις. Το μήκος του είναι κατά 12,0 εκατοστά πιο μακρύ, το πλάτος του κατά 3,0 εκατοστά ευρύτερο ενώ το ύψος του παραμένει ταυτόσημο (1,54 μέτρα). Τέλος, το μεταξόνιο του CX-30 φτάνει τα 2.655 χιλιοστά, δηλαδή είναι κατά 85 χιλιοστά πιο μακρύ από του CX-3, ενώ το ωφέλιμο ύψος από το έδαφος είναι 175 χιλιοστά, αυξημένο κατά 15 χιλιοστά, συγκριτικά. 

Φιλοσοφία Kodo

Στη Mazda, θεωρούν ότι το CX-30 δεν είναι μία ακόμα προσθήκη στη διαρκώς διογκούμενη crossover/SUV κατηγορία αλλά είναι το αυτοκίνητο που προσδιορίζει πώς θα πρέπει να είναι ένα όχημα που ανήκει σε αυτή. Η σχεδίασή του είναι απόρροια της φιλοσοφίας που οι Ιάπωνες ονομάζουν Kodo, δηλαδή ψυχή εν κινήσει. Σύμφωνα με τον αρχισχεδιαστή κ. Ryo Yanagisawa, το σχήμα τού CX-30 είναι αποτέλεσμα μιας πιο ώριμης προσέγγισης και εφαρμογής αυτής της φιλοσοφίας.

Όπως είπε, επιδίωξη των ανθρώπων της Mazda να μετατρέψουν τη σχεδίαση του αμαξώματος και του εσωτερικού του σε έργο τέχνης. Θέλησαν να δημιουργήσουν το σαγηνευτικότερο και κομψότερο όχημα της κατηγορίας με τη χρήση παραδοσιακής ιαπωνικής τεχνοτροπίας. Για να τα επιτύχουν, σχεδιαστές και μηχανικοί συνεργάστηκαν στενά και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Όπως δήλωσε ο κ. Jo Stenuit, Διευθυντής Σχεδιασμού της Mazda Ευρώπης, αντιμετωπίζουν το αυτοκίνητο ως τέχνη και αυτό αποτέλεσε τη βασική αρχή για τη δημιουργία του CX-30. Όπως είπε ο κ Stenuit, το καινούργιο μοντέλο είναι αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης στην οποία βρίσκεται πλέον η σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo. Το ζητούμενο είναι ένα ξεχωριστής ταυτότητας αμάξωμα όπου το φως και οι σκιές μοιάζουν να παιχνιδίζουν μεταξύ τους, σαν να το σμιλεύουν κάθε φορά.

Η οδική συμπεριφορά

Και σε αυτόν τον τομέα, οι άνθρωποι της Mazda προτάσσουν την παράδοση της ασιατικής χώρας την οποία προσπαθούν να κάνουν παράδοση και στα μοντέλα τους. Στόχος τους είναι να δημιουργούν οχήματα που να διακρίνονται για την οδική συμπεριφορά έναντι των ανταγωνιστών τους και το CX-30 δεν εξαιρείται αυτού. Η περίφημη προσέγγιση Jinba ittai, (δηλαδή αναβάτης και άλογο βρίσκονται σε αρμονία κίνησης) που γνωρίσαμε από το MX-5, εφαρμόστηκε κατά το δυνατόν και στο CX-30. Η ανάρτησή του αποτελείται εμπρός από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο, ενώ πίσω υπάρχει ημιάκαμπτος άξονας.

Το CX-30 θα διατίθεται και με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης i-Activ AWD το οποίο συνεργάζεται με το (επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο) σύστημα G-Vectoring Control Plus, που φροντίζει για τον έλεγχο της ευστάθειας και της πρόσφυσης του οχήματος. Και αυτή η έκδοση διαθέτει ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ο οποίος, όμως, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την σχετική άρθρωσή του σε περίπτωση εκτός δρόμου κίνησης ή διέλευσης από εμπόδιο. Όπως είναι φυσικό, το CX-30 βασίζεται στο πλαίσιο που η Mazda ονομάζει Skyactiv-Vehicle Architecture και το οποίο είναι αρκετά δύσκαμπτο και συμβάλλει στην καλή οδική συμπεριφορά του οχήματος.

Οι κινητήρες

Το CX-30 θα διατίθεται τόσο με τον πετρελαιοκινητήρα Skyactiv-D 1.8 μέγιστης ισχύος 116 PS, όσο και με τον (ατμοσφαιρικό) βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 2.0 των 122 PS, ο οποίος διαθέτει και σύστημα απενεργοποίησης των δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους. Επίσης, θα διατίθεται και με τον καινούργιο δίλιτρο Skyactiv-X των 180 PS ο οποίος έχει το σύστημα Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI).

Οι δύο βενζινοκινητήρες εφοδιάζονται με το σύστημα M Hybrid με σκοπό την καλύτερη δυνατή οικονομία καυσίμου. Πρόκειται για ένα ήπιο υβριδικό σύστημα το οποίο διαθέτει έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί ως start/stop σύστημα, επανεκκινεί τον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο σταματά στην κίνηση και λειτουργεί και ως γεννήτρια κατά την πέδηση, αποθηκεύοντας ενέργεια στην μπαταρία λιθίου ιόντων 24V. Αυτή, είναι τοποθετημένη μεταξύ των εμπρός τροχών. Το αυτοκίνητο έχει υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, ενώ έχει προσεχθεί ιδιαίτερα η άνεση των επιβατών και η μείωση του θορύβου στο εσωτερικό του. 

Πρώτες εντυπώσεις

Το CX-30, από την πρώτη στιγμή ξεχωρίζει για την αισθητική του. Είναι ταυτόχρονα ελκυστικό και δυναμικό ως σχήμα και το αμάξωμά του δείχνει χαμηλότερό απ’ ό,τι είναι στην πράξη. Η θετική, αρχική εντύπωση συνεχίζεται και όταν επιβιβαστείς σε αυτό. Η λιτή, αλλά ξεχωριστή, σχεδίαση και διαμόρφωση του ταμπλό, τα πολύ καλής ποιότητας υλικά που συνθέτουν τόσο αυτό όσο και το εσωτερικό, εν γένει, η ευρυχωρία στο πίσω κάθισμα και η πρακτικότητα των θηκών στο εσωτερικό των θυρών και την κονσόλα είναι προφανή εξαρχής,

Η θέση οδήγησης είναι καλή, το ίδιο και η ορατότητα περιμετρικά. Η έκδοση με τον (πετρελαιοκινητήρα) 1.8 Skyactiv-D είναι ευκολοδήγητη, καθώς η ροπή εμφανίζεται από τις χαμηλές rpm και εξακολουθεί να αποδίδεται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο ακόμα και μέχρι τις 4.000-4.500 rpm. Το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό ενώ το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έχει πολύ καλή αίσθηση και λειτουργία. Αν και δεν χρειάζεται, ελέω ροπής, πιάνεις τον εαυτό σου να επιδιώκεις να αλλάζεις σχέσεις για να χαίρεσαι την αίσθησή του.

Η έκδοση με τον Skyactiv-X των 180 PS είναι η πιο ενδιαφέρουσα, λόγω τεχνολογίας. Ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων και έχει καλή απόδοση, αυξάνει γρήγορα τις rpm αλλά είναι σχετικά θορυβώδης. Πάντως, αποδεικνύεται οικονομικός σε κατανάλωση.

Τέλος, η ανάρτηση του CX-30 είναι σχετικά σφιχτή σε αίσθηση αλλά απορροφά ικανοποιητικά τις κακοτεχνίες του δρόμου. Το νέο μοντέλο της Mazda στοχεύει και στην οδηγική ευχαρίστηση και η ανάρτησή του έχει ρυθμιστεί με τρόπο που να το προσφέρει, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποι της εταιρείας για να το επιτύχουν.

Όπως ανακοινώθηκε, το CX-30 θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ως τη στιγμή που συντάσσονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχουν οριστεί ακόμα οι τιμές πώλησής του.