Δείτε την πρώτη video-δοκιμή του εκρηκτικού Ford Puma ST των 200 ίππων


Οι "μάγοι" της Ford Performance βάζουν το χεράκι τους και στο Puma, δημιουργώντας ένα σπορ SUV αφιερωμένο πρώτα και κύρια στην ευχαρίστηση του οδηγού. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 25/2/2021
Αν υπάρχει μία εταιρία που εξακολουθεί να επιμένει να δημιουργεί όχι απλά μέσα μετακίνησης αλλά μηχανές συγκίνησης, αυτή δεν είναι άλλη από την Ford. Και για άλλη μια φορά, το τμήμα Ford Performance αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μία δύσκολη αποστολή.
 
Να φτιάξει όχι μόνο το πρώτο σπορ SUV της μάρκας στην Ευρώπη, αλλά να κρατήσει ψηλά την φήμη όλων των μοντέλων με τα χαρακτηριστικά ST που έχουν προηγηθεί. Αν στις μέχρι σήμερα δοκιμές μας έχουμε εκφραστεί κολακευτικά για τη σχεδίαση (και όχι μόνο, βεβαίως) του Puma, στο ST μάλλον θα πρέπει να καταφύγουμε σε υποψήφιες προς λογοκρισία περιγραφές.
 
Το σχήμα είναι τόσο sexy και brutal, που κολάζει και τραβά σαν μαγνήτης όποιον το βλέπει. Ιδίως σ' αυτή την «Green Mean» βαφή με τις μαύρες γυαλιστερές λεπτομέρειες και όλη αυτή την κραυγαλέα εξωστρέφεια.
 

Από τα «πιο-μεγάλα-δεν-γίνεται» λογότυπα, τις 19άρες πανέμορφες ζάντες με τα 40άρια Michelin, την αγριεμένη γρίλια με το splitter και την ένδειξη «Ford Performance» χαμηλά έως την αεροτομή και τις διπλές εξατμίσεις πίσω, όλα αυτά και πολλά επιπλέον κάνουν το Puma να δείχνει ακόμα πιο δυναμικό και άκρως ερωτεύσιμο.

 
Στο σαλόνι, η πρώτη και πιο καθοριστική εντύπωση προκαλείται από τα μοναδικά Recaro με δέρμα και αλκαντάρα. Εξαιρετικά σε ποιότητα και στήριξη του σώματος, δημιουργούν την τέλεια θέση οδήγησης.
 
Τη σπορ κοσμοθεωρία συμπληρώνουν το flat bottom τιμόνι, ο μεταλλικός επιλογέας ταχυτήτων, τα αλουμινένια πεντάλ και διάσπαρτα σήματα με το ST να τονίζουν το διαφορετικό του πράγματος. Αποκεί και πέρα, όλα είναι γνωστά από τις πιο απλές εκδόσεις του Puma.
 
Ως βάση προφανώς χρησιμοποιείται το εξαιρετικό υπόβαθρο του Fiesta ST. Aπό εκεί και πέρα έχουν γίνει δεκάδες αλλαγές και βελτιώσεις, ώστε το σπορ πνεύμα να προσαρμοστεί στα εντελώς διαφορετικά δεδομένα που βάζει ένα SUV.

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος, ο χαρισματικός τρικύλινδρος των 1,5 λίτρων με τους 200 ίππους, μόνο που εδώ, για βελτίωση του τραβήγματος από χαμηλά (λόγω των 100 κιλών στο Puma) η μέγιστη ροπή έχει ανέβει λίγο, από τα 290 Nm στα 320 Nm μεταξύ 2.500 και 3.500 rpm.

Ενώ και το κιβώτιο παραμένει το ίδιο μηχανικό εξατάχυτο με μικρές διαδρομές, αρκετά καλή κλιμάκωση για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και ελαφρά μειωμένη τελική σχέση μετάδοσης, έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται καλύτερα στο αυξημένο βάρος και τους μεγαλύτερους τροχούς των 19 ιντσών. 
 
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα δύο μοντέλα να έχουν σχεδόν ταυτόσημες επιδόσεις, τόσο από στάση, όσο και σε ρεπρίζ (καλύτερο σε στατικές επιταχύνσεις και τελική το Fiesta, λίγο πιο σβέλτο το Puma στις ρεπρίζ με 5η και 6η!), κάτι που μόνο ως επίτευγμα μπορεί να θεωρείται για ένα τέτοιο αμάξωμα.
 
 
Σε ό,τι αφορά στο σύστημα διεύθυνσης οι αλλαγές εντοπίζονται στη γρηγορότερη κρεμαγέρα με λόγο υποπολλαπλασιασμού στο 11,4:1 (κατά 25% γρηγορότερη από του στάνταρ Puma), στοιχείο το οποίο συνδυάζεται με διαφορετική στήριξή της σε ένα νέο ακραξόνιο και ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα στις εντολές του οδηγού.

Για το τέλος αφήσαμε μία ακόμα πινελιά, από εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Για το Puma ST η Ford συνεργάστηκε με τη Michelin και δημιούργησε μία αποκλειστική έκδοση του εξαιρετικού Pilot Sport 4S, το οποίο, μάλιστα, έχει και τα χαρακτηριστικά «Ford Performance» στα πλαϊνά του.

 
Από τη στιγμή που θα το «φορέσεις», το Puma ST ξεχνά τα SUV άλλοθι και μετατρέπεται σε ένα αληθινά σπορ εργαλείο για κάθε δρόμο. Θα επιταχύνει όπως αρμόζει στα 200 άλογά του, θα στρίψει με πυγμή και σιγουριά με το μπλοκέ να μαζεύει τις γραμμές, θα φρενάρει άμεσα και με διάρκεια, χωρίς να «χάσεις πεντάλ», ακόμα και μετά από ένα γρήγορο κατέβασμα της Πάρνηθας.\
 
Εκπληκτικό σε αμεσότητα και πληροφορία το τιμόνι με ούτε δύο (!) στροφές από άκρη σε άκρη, ανταποκρίνεται ακαριαία και με σιγουριά στις εντολές του οδηγού, φέρνοντάς του σε ζωντανή μετάδοση και σε full high definition όλα όσα συμβαίνουν στους εμπρός τροχούς.
 
Aπό τα 4 διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης, προσπερνάς εύκολα τα ECO και Νormal και μένεις κατά κύριο λόγο στο Sport, όπου έχεις ένα πολύ πιο άμεσο στην απόκριση κινητήρα και ένα πιο βαρύ, αλλά όχι βαριεστημένο τιμόνι. Ή, υπό προϋποθέσεις, περνάς στο «Track», όπου πλέον φεύγει από τη μέση το ESP και είσαι μόνος και ελεύθερος να αναζητήσεις τα όρια του αυτοκινήτου και των χεριών σου.

Στην τελευταία περίπτωση, παίρνεις και bonus ένα launch control για να ψαρώνεις τον κόσμο στα φανάρια μαζί με τα πυροτεχνήματα της εξάτμισης, όμως κάτι τέτοιες συμπεριφορές, πέρα από την εφήμερη δόξα, θα σε φέρουν με κατεβασμένα μούτρα και διψήφια νούμερα κατανάλωσης στο βενζινάδικο.

Αναλυτική δοκιμή μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος Μαρτίου του CAR AND DRIVER που κυκλοφορεί στις 27 Φεβρουαρίου μαζί με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.