Δοκιμάζουμε στην Αττική το Ford Ranger Raptor (video)


Αν τα αυτοκίνητα ήταν ζωντανοί οργανισμοί –κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι- το Ford Ranger Raptor θα ήταν ένα άγριο θηρίο, αδάμαστο, ικανό να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις γρήγορα, αποτελώντας φόβητρο για τα υπόλοιπα ζώα του βασιλείου του, όπως ακριβώς και ένας Velociraptor, ο διάσημος από το Jurassic Park δεινόσαυρος, από τον οποίο το αυτοκίνητο πήρε το όνομά του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ:FORD MOTOR HELLAS (Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ)
  • 27/6/2019

Ευτυχώς όμως δεν είναι. Είναι μόνο ένα παντοδύναμο pick-up γεννημένο από την τρέλα της Ford Performance με αρκετή τεστοστερόνη από αυτή που βαπτίζουν εντός της –και δεν ποτίζουν απλά- τα αυτοκίνητά τους οι Αμερικάνοι. Και να φανταστείτε ότι αυτό το θηριώδες σχεδόν ATV pick up της Ford δεν είναι το μεγαλύτερο (υπάρχει το F250 Super Duty). Έχοντας αυτά κατά νου οδηγήσαμε εντός Αττικής το νέο μοντέλο της Ford, το πανέμορφο -σε όσους αρέσουν τέτοιου είδους οχήματα- pick-up παντός αχαρτογράφητου δρόμου και πάσης βουνοπλαγιάς της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Πριν σας πούμε τι κάνει το αυτοκίνητο, να σας πούμε πως το κάνει.

Το πλαίσιο του απλού Ranger έχουμε εδώ αλλά με έξτρα ενισχύσεις και χάλυβα, ποδιές εμπρός και κάτω, αναρτήσεις με διπλά ψαλίδια εμπρός (τα κάτω αλουμινένια, τα επάνω σφυρήλατα αλουμινένια) με αμορτισέρ της FOX, ομόκεντρα τοποθετημένα ελατήρια και με τεχνολογία Position Sensitive Damping (μια τεχνολογία αυτορρύθμισης της αποσβετικότητας αναλόγως της πίεσης και της ταλάντωσης) και ελαστικά BF Goodrich All Terrain T/A K02 285/70 R17 σπέσιαλ εξελιγμένα για το Raptor. Ακόμη, πίσω ανάρτηση ημιάκαμπτος με σύνδεσμο Watt για μεγάλη άρθρωση κατά τον κατακόρυφο άξονα, ηλεκτρική υποβοήθηση κρεμαγιέρας, αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός-πίσω και … ηλεκτρονική κατανομή πέδησης, ABS με ESC, Emergency Brake Assist, Hill Descent Control, Hill Start Assist, Pre-Collision Assist με ανίχνευση πεζών, προστασία ανατροπής και έλεγχο ρυμουλκούμενου…από ένα Pick-up…

O πιο…αδύναμος κρίκος είναι ο κατά τον διαμήκη άξονα τοποθετημένος πετρελαιοκινητήρας των 2 λίτρων που είναι ο bi-turbo EcoBlue των 213 ίππων και με 500 Nm ροπής, συνταιριαγμένο με 10άρι, αυτόματο κιβώτιο της Ford και με υποπολλαπλασιασμό (2,72:1). Η μετάδοση είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη με transfer box προσφέρει την «κανονική» μεταφορά στους πίσω τροχούς (2H), τετρακίνηση (4Η) και τετρακίνηση με κοντό (4L). Υπάρχει και «κλείδωμα» ενώ προσφέρεται μια πανδαισία προγραμμάτων που επεμβαίνουν στο γκάζι για χρήση Normal, Sport, Grass/Gravel, Snow, Mud/Sand, Baja, Rock… Θέλετε κι άλλα;

Μήκος στα 5,36 μέτρα, ύψος 1,87 και πλάτος 2,02 μέτρα. Απόσταση από το έδαφος 28,3 εκατοστά, διέλευση υδάτινου κωλύματος στα 85 εκατοστά και γωνίες εισόδου/ράμπας/αναχώρησης 32,5°/25°/24°. Το ωφέλιμο φορτίο είναι 620 κιλά και η καρότσα (λόγω της μεγάλης καμπίνας) έχει μήκος «μόλις»1,57 μέτρα. Το 0-100 km/h έρχεται σε 10,5 sec και η τελική αγγίζει τα 170 km/h με τη μέση κατανάλωση να ξεπερνά κατά τι τα 10,0 l/100km.

Πολλά τα νούμερα αλλά όλα είναι εκεί πραγματικά, ζουμερά, αντρίκια όταν έρθει η ώρα της αλήθειας. Το αυτοκίνητο είναι ήσυχο σε κάθε διαδρομή με λίγα ή πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε μια απλά καμωμένη, εργονομική και χωρίς λυρισμό καμπίνα, με σκληρά υλικά (υπάρχει και επένδυση δέρματος στο επάνω μέρος του ταμπλό) με πινελιές Ford Performance και χώρους για 4 επιβάτες με τους δύο πίσω να πάσχουν από τη γνωστή, όρθια στάση.

Οργώσαμε ολόκληρη την Πεντέλη και τον Μαραθώνα σε διαδρομές που δεν πρέπει να είχε ξαναπεράσει αυτοκίνητο με έναν τσαμπουκά και μια άνεση ανυπέρβλητη. Στρεβλώσεις μηδαμινές, τριξίματα απόντα παντελώς, άνεση που ακόμη και ταλαιπωρημένη σπονδυλική στήλη να έχεις δεν σε βασανίζει επ’ ουδενί. Το «τσαγανό» στο γκάζι μπορεί να αποζητήσεις κάποιες φορές –είναι κι αυτά τα πανέμορφα, τεράστια paddles για τις αλλαγές ταχυτήτων!- αλλά η ροπή είναι αυτή που μετρά εδώ…

Όσο για εξοπλισμό; Τα πάντα όλα για το Ford Raptor όπως ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών, Intelligent Speed Assistant, Lane-Keeping Aid, Traffic Sign Recognition, κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς Xenon, αυτόματος κλιματισμός, full ρυθμιζόμενα καθίσματα…Με 55.802 ευρώ για τούτο το επαγγελματικό όχημα μπορείτε να αποκτήσετε κάτι μοναδικό: το μόνο αγωνιστικών προδιαγραφών pick-up με ανέσεις επιβατικού, ασφάλεια λιμουζίνας, οδική συμπεριφορά ενός μεγάλου SUV και σπορ ικανότητες εκτός ασφάλτου που απλά δεν υπάρχουν αλλού.