Δοκιμάζουμε την BMW 420i


Μπορεί όλο και περισσότερο το γράμμα «Μ» να μπαίνει τελευταίως στη ζωή μας με τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου της BMW  όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη χαρά της οδήγησης μπορούν να την προσφέρουν και άλλα, ταπεινότερα στο καπό αλλά εντυπωσιακά στο μάτι μοντέλα της βαυαρικής φίρμας.

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 23/6/2019

Ένα εξ’ αυτών και ίσως το πιο εντυπωσιακό στη γκάμα αλλά και στην κατηγορία ολόκληρη είναι η Σειρά 4 Coupe και στην περίπτωσή μας η 420i. Με τη δυναμική της εμφάνιση που ξεχωρίζει ως η σύνθεση στοιχείων τεχνολογίας και αισθητικής… έντασης όπως είναι οι νέοι προβολείς bi-LED και εμπρός προβολείς ομίχλης LED, οι αεραγωγοί εμπρός και στο πλάι αλλά και η σπορ ποδιά πίσω δίνουν στην 4άρα μια εικόνα που θυμίζει περισσότερο αγωνιστική πίστα. Το μπλε χρώμα μάλιστα (μετεξέλιξη του Estoril Blue, «πηγαίου κώδικα» βαφής των BMW M) μαζί με το προαιρετικό πακέτο Μ δίνει έναν τόνο…διπλάσιων ίππων στο μυώδες, καλλίγραμμο αμάξωμα.

Προκαλεί εντύπωση από μακριά, και είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή υλοποίηση της κατηγορίας. Οι δύο, άνευ πλαισίου πόρτες (απότοκο κι αυτό ενός σπορ DNA) ανοίγουν για να σε υποδεχθούν στο ποιοτικό και πάντα οδηγοκεντρικό σαλόνι. Τι σου κεντρίζει αμέσως την προσοχή; Η άριστη θέση οδήγησης –για αρχή- με κάθισμα για οδηγό-συνοδηγό εξαιρετικά σε στήριξη και άνεση. Οι πίσω επιβάτες δε θα περιμένουν τις ανέσεις ενός Grand Tourer κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ακολούθως το θαυμάσιο σε όψη τιμόνι και βέβαια η ποιότητα και κυρίως το ταίριασμα υλικών πολυτελείας σε ένα techno look περιβάλλον μένει ως η θετική επίγευση.

Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν την προαιρετική οθόνη πολλαπλών λειτουργιών Multifunctional Instrument Display που προσφέρει διαφορετικές επιλογές απεικόνισης για τα διάφορα προγράμματα οδήγησης ανάμεσα σε Eco Pro, Comfort, Sport και Sport επίσης υπάρχει η τελευταία έκδοση του συστήματος Πλοήγησης BMW Professional με όμορφα γραφικά και πολυεπίπεδα μενού, όλα στα ελληνικά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας είχε μεταβαλλόμενη σπορ υποβοήθηση τιμονιού, αυτόματο σπορ κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic με δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων χρησιμοποιώντας τον επιλογέα ή τους μοχλοδιακόπτες στο σπορ δερμάτινο τιμόνι και Launch Control. Στη λειτουργία SPORT , οι αλλαγές ταχυτήτων είναι διαμορφωμένες με πυκνή κλιμάκωση ενώ και ο μετατροπέας ροπής είναι κι αυτός ενισχυμένος σε σχέση με το απλό κιβώτιο.

Οδηγικά

η 4άρα τούτη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να νιώσεις τη δυναμική ενός καλοζυγισμένου αμαξώματος και την ακρίβεια στις εντολές του οδηγού με τρόπο απολύτως θελκτικό. Οι αναρτήσεις με γόνατα με διπλούς συνδέσμους εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω έχουν γενναίες δόσεις αλουμινίου για μικρή αναρτώμενη μάζα. Κι αυτό, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά δύσκαμπτο πλαίσιο δίνουν την αίσθηση ενός σασί με συνοχή. Μπορεί το αυτοκίνητο να είναι μεγάλο και ίσως κατά τι βαρύ συγκριτικά με την ευελιξία μιας 2άρας όμως όλα τα κάνει με απόλυτο έλεγχο και πειθαρχία.

Ναι, η άνεση είναι λίγο…Basic με τα run-flat ελαστικά της Michelin Pilot Sport 225/45-R18 αλλά από την άλλη με τέτοιο κράτημα της συγχωρείς αυτή την αβλεψία…άνεσης. Στο πρόγραμμα Sport νιώθεις ό,τι καλύτερο από το δίλιτρο TwinPower Turbo βενζινοκινητήρα με twinScroll turbo των 184 ίππων. Η ισχύς σε συνδυασμό με το κιβώτιο 8 σχέσεων υπόσχονται 0-100 σε 7,5 δευτερόλεπτα, αλλά κυρίως με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα μπορείς να δεις την πρόσφυση να σπάει και την οπτική των πραγμάτων να μετατοπίζεται στα…πλευρικά παράθυρα. Τα κουπέ αμαξώματα είναι πλέον είδος για ρομαντικούς και ίσως ολίγον…εγωιστές. Η 4άρα τούτη βάζει στην εξίσωση και την υψηλή τεχνολογία και την κίνηση στον πίσω άξονα και πολυτέλεια και ασφάλεια και, και, και…Μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα 51.150 ευρώ της βασικής έκδοσης μέσα από έναν πακτωλό προαιρετικών συστημάτων αλλά σίγουρα ό,τι και αν αποφασίσετε θα έχετε υπό τον έλεγχό σας ένα εντυπωσιακό σε κάθε επίπεδο αυτοκίνητο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ BMW Σειρά 4 Coupe 420i 2019   TIMH €51.150   ΤΕΛΗ €268,25

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.998 cc, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 135(184)/5.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 290/1.350-4.600

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, κίνηση στους πίσω τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 7,5 sec, τελική 236 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,8 L/100km, 145 g/km

BMW Σειρά 4 Coupe 420i 2019

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

ΚΑΤΑ ΟΡΙΑΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΑΝΕΣΗ, ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ