Δοκιμάζουμε την Chevrolet Camaro ZL1 (Video)


Ο V8 με τον μηχανικό υπερσυμπιεστή αποδίδει 650 PS και 650 Nm ροπής, γεγονός που σημαίνει ότι η Camarο δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα 10 σχέσεις μετάδοσης, ωστόσο, οι αλλαγές πραγματοποιούνται τόσο γρήγορα και οι επιλογές είναι τόσο εύστοχες, 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: David Beard, K.C. Colwell, Josh Jacquot, Tony Quiroga & Eric Tingwall, ΑΠΟΔΟΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: Marc Urbano
  • 4/1/2020

«Δεν δοκιμάσατε την Camaro ZL1 1LE πριν δύο χρόνια;». Ναι, αλλά ήταν στην έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτή εδώ «φοράει» το αυτόματο και αυτήν τη χρονιά ήρθε και ο Bill Wise για να διαπιστώσει αν μπορεί βελτιώσει το 2:45.7 της ZL1 1LE με το νέο αυτόματο κιβώτιο των δέκα σχέσεων.

Αν δεν γνωρίζεις τον Wise, τότε αρκεί να σου πούμε ότι είναι ο τύπος που συμμετείχε στην εξέλιξη του αυτοκινήτου και σημείωσε το 7:16.04 στην πίστα του Nurburgring. Με δική του υπόδειξη –προσπάθησε να μας πει όσο πιο διπλωματικά μπορούσε να σταματήσουμε να είμαστε κότες και να κινηθούμε ταχύτερα στα ανηφορικά εσάκια-, καταφέραμε να κινηθούμε με την 1LE και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 0,7 δευτερόλεπτα ταχύτερα σε σχέση με τον καλύτερο χρόνο της έκδοσης με το χειροκίνητο κιβώτιο πέφτοντας στο 2:45.0.

Ο V8 με τον μηχανικό υπερσυμπιεστή αποδίδει 650 PS και 650 Nm ροπής, γεγονός που σημαίνει ότι η Camarο δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα 10 σχέσεις μετάδοσης, ωστόσο, οι αλλαγές πραγματοποιούνται τόσο γρήγορα και οι επιλογές είναι τόσο εύστοχες, που δεν χρειάζεται να καταφύγεις στα paddles παρά μόνο να συγκεντρωθείς στο σημείο που θα φρενάρεις.

Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να αλλάζεις ταχύτητες, σου δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αξιολογήσεις πλήρως την αποτελεσματικότητα των φρένων. Τα τελευταία αποτελούνται από δισκόφρενα κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο, εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά και τετραπίστονες πίσω, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής φρένων κεραμικής σύνθεσης.

O Wise μάς είπε ότι ρύθμισε το σύστημα πέδησης με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρει την πλήρη ισχύ του, ακόμα και ύστερα από σκληρή χρήση. Σε τριψήφιες ταχύτητες κίνησης, τα περισσότερα αυτοκίνητα εφαρμόζουν άμεσα την πλήρη ισχύ ακινητοποίησης. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την 1LE, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτικότητα του μεσαίου πεντάλ.

Με τα ελαστικά της Goodyear, που εξελίχθηκαν για αυτό ειδικά για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, είναι μάλλον απίθανο να μην καταφέρεις να φρενάρεις αρκετά αργά. Κανένα παράπονο, αυτήν τη φορά, για τη διαδρομή του πεντάλ.

Όπως και στην έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο, εντοπίσαμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης παρεμβαίνει, και μάλιστα καθοριστικά στη φάση της εξόδου από τη στροφή. Η δική μας άποψη; Απενεργοποίησέ τα όλα. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεσαι ο απόλυτος κυρίαρχος της θηριώδους ισχύος μαθαίνοντας, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίζεις με σεβασμό το πεντάλ του γκαζιού.

Χρόνος:  2:45.0

Βασική τιμή/Τιμή δοκιμής: $74.190/$76.380

650 PS – 1.760 Kg - 2,7 Kg/PS

Ελαστικά: Goodyear Eagle F1 Supercar 3R - F: 305/35-19 98Y R: 325/30-21 101Y