Δοκιμάζουμε το Ford Fiesta Vignale 1.5 TDCi 120PS


Τι είναι αυτό που κάνει ένα κορυφαίο αυτοκίνητο ακόμη καλύτερο; Οι λεπτομέρειες μιας άλλης, πιο premium διάστασης, που καλομαθαίνει τους ιδιοκτήτες του. Κάτι τέτοιο φέρνει και η Ford στο Fiesta Vignale.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 7/7/2019

Το είδαμε το νέο Ford Fiesta, το χαρήκαμε στις εκδόσεις Active και ST του και τώρα, δοκιμάζουμε τι μπορεί να φέρνει στην οικογένεια αλλά και στην κατηγορία ολόκληρη το Fiesta Vignale 1.5TDCi με τους 120 ίππους. Να θυμίσουμε τι σημαίνει να έχεις ένα τόσο σπουδαίο όνομα σε ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο. Ο Alfredo Vignale, κατασκευαστής αυτοκινήτων κατά παραγγελία έμεινε στην ιστορία με τη δική, ιταλιάνικη Vignale Carrozzeria. Κατασκεύαζε από το 1948 μέχρι το 1969 στο Τορίνο αυτοκίνητα βασισμένα σε Alfa Romeo, Ferrari, FIAT, Lancia και Maserati. Το 1973 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Ford, που πήρε και τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος κι έπρεπε να περάσουν πάνω από 40 χρόνια για να βγει στην επιφάνεια αυτό το όνομα ξανά.

Μια απλή σύγκριση ενός απλού Fiesta με ένα Vignale φέρνει στην επιφάνεια όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν τα αυτοκίνητα μεταξύ τους με μια αδιόρατη κόκκινη γραμμή. Με άλλα λόγια, η μάσκα με 3D effect, οι ενθέσεις βουρτσισμένου αλουμινίου στον διαφορετικό προφυλακτήρα, οι 17άρες ζάντες, το ίδιο το χρώμα του αμαξώματος (με τον ιταλιάνικο κωδικό Milano Grigio) που αρέσει σε όλους, κάνει τούτο το Fiesta διαφορετικό αμέσως και «δένει» άριστα με τη νέα λογική της σχεδίασης του αμαξώματος που θέλει λίγο πιο σοβαροφανείς επιρροές στα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα. Εν ολίγοις είναι μια μικρή, ελκυστική λιμουζίνα τούτο το Fiesta με την υπογραφή Vignale στα εμπρός φτερά και την πίσω πόρτα να διαχωρίζει τη θέση της από τα άλλα παράγωγα της οικογένειας.

Στο εσωτερικό εδώ που ομοίως έχει επέλθει ολική αναβάθμιση, οι Vignale επεμβάσεις ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μαλακές επενδύσεις, εμφανείς ραφές (έστω και λιγότερο σφικτές από ό,τι θα θέλαμε) στο με δερμάτινη επένδυση ταμπλό, σπέσιαλ λάκα σε σοβαρή, μωβ απόχρωση, δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, (υπάρχει και η ακόμη πιο premium με full δέρμα) όμορφος νυχτερινός φωτισμός και full SYNC3 σύστημα μαζί με B&O Play ηχοσύστημα (πολύ δυνατός, καθαρός και μπασάτος ήχος). Αλλά και η ομπρέλα συστημάτων ασφαλείας που περιλαμβάνει πολλά. Σύστημα ελέγχου επαγρύπνησης του οδηγού Driver Alert, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων ορίου ταχύτητας, αυτόματη εναλλαγή μεγάλης σκάλας προβολέων με προοδευτική αυξομείωση φωτεινότητας, χάρη σε ηλεκτρικά κλαπέτα φωτοσκίασης (σπάνιο για την κατηγορία), αλλά και προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας, καθώς και το σύστημα αυτόματης στάθμευσης. Τούτο το Fiesta όμως με όλα όσα μπορούν να σας κακομάθουν δεν ξεχνά τι σημαίνει οδήγηση.

Είναι λοιπόν άριστο οδηγικά με εξαιρετικό κράτημα, χάρη και στα Michelin Pilot Sport 4 ελαστικά του (αν και ένα «κλικ» πιο μπροστόβαρο για κάποια γούστα) σοφή κλιμάκωση στον 6άρη επιλογέα και έναν πολυτάλαντο diesel κινητήρα 120 ίππων που επίσης διαθέτει μια –έστω και βασική- παραμετροποίηση με τον διακόπτη Eco να περιορίζει την απόδοση για επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας. Τα 5,3 l/100 km πεισματικά καρφωμένα ασχέτως του στιλ οδήγησης που ακολουθήσαμε είναι μια υπενθύμιση ότι ένα καλό, diesel σύνολο μπορεί να γίνει μονόδρομος. Αφήσαμε όμως το διαφορετικό για το τέλος. Βλέπετε, Vignale δεν είναι απλά μια επιγραφή, ένα σύνολο από premium χαρακτηριστικά αλλά και ένα….cloud από πράγματα που δεν υπάρχουν συνήθως ούτε καν στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Κι αν παρακάμψουμε τα διάφορα μοναδικά προνόμια του υποψήφιου αγοραστή Vignale, στεκόμαστε λίγο παραπάνω στο «μετά».

Υπάρχει λοιπόν Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale με δυνατότητα επικοινωνίας 24/7 αλλά και Υπεύθυνος Service Vignale,  Υπηρεσία Premium Valet (πλύσιμο, καθάρισμα, γυάλισμα κ.λπ.),  δωρεάν εξωτερικό πλύσιμο, υπηρεσία παραλαβής από το σπίτι και παράδοσης στο σπίτι (για σέρβις ή επισκευές), ίδιο Vignale όχημα ως αυτοκίνητο αντικατάστασης, προσωποποιημένη παράδοση service αλλά και το Vignale One Call & One Email κέντρο βοήθειας επίσης 24/7 (άμεση εξυπηρέτηση σε τεχνικό πρόβλημα μαζί με υποστήριξη οδηγού και επιβατών σε περίπτωση ακινητοποίησης). Εντυπωσιακό «μπουκέτο» υπηρεσιών λοιπόν που κάνουν ίσως τα 20.009 ευρώ ένα ποσό που δε θα μπορούν να διαθέσουν όλοι, όμως το σύνολο των πραγμάτων και υπηρεσιών που αποκτά κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου είναι μια πρώτης τάξεως επένδυση. Μαζί με την επένδυση της κορυφαίας οδηγικής συμπεριφοράς και αναγνωρισιμότητας που το Fiesta προσφέρει αφειδώς.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ Ford FIESTA Vignale 1.5 TDCi 120PS 2019   TIMH €20   ΤΕΛΗ €106,82

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.499 cc, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 88(120)/3.600  ΡΟΠΗ Nm/rpm 270/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 10,2 sec, τελική 195 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 3,5 L/100km, 109 g/km

Ford FIESTA Vignale 1.5 TDCi 120PS 2019

ΥΠΕΡ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ VIGNALE

ΚΑΤΑ TIMH, ΖΥΓΙΣΜΑ