Δοκιμάζουμε το Opel Zafira Life VIP Large 2.0 Diesel 150 PS


Αφήνουμε τη συνήθεια του οδηγού ενός επιβατικού αυτοκινήτου και προσπαθούμε να εγκλιματιστούμε στον ρόλο αυτού ενός οχήματος μεταφοράς επιβατών. Αναμφίβολα, το Opel Zafira Life VIP Large μάς βοήθησε σημαντικά σε αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ.
  • 25/10/2020

Οι αυξημένες διαστάσεις και η μαύρη, ογκώδης σιλουέτα του (η οποία παραπέμπει σε σοβαρότητα και επαγγελματισμό) είναι τα στοιχεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον, εν πρώτοις. Έπειτα, είναι η ονομασία του: «Zafira Life». Στο άκουσμά της, η μνήμη στρέφεται αμέσως στο παρελθόν και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Αυτό το Zafira που βρίσκεται μπροστά σου δεν μοιάζει με εκείνο που είχες συνηθίσει την εποχή όπου τα πολυχρηστικά οχήματα ήταν η κυρίαρχη τάση της Αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μόδα τους πέρασε αλλά η αναγκαιότητα για αυτοκίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας παραμένει. Είτε ως οχήματα μεταφοράς προσωπικού, είτε ως μεταφοράς πελατών και σπανιότερα ως επιλογή για τη χρήση τους ως οικογενειακό. Η πρακτική, πλέον, είναι να αποτελούν την επιβατική εκδοχή βαν μοντέλων που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.

Το Zafira Life

Αντιμετωπίζοντάς το ως επιβατικό, το νέο Zafira Life είναι η τέταρτη γενιά του μοντέλου (το οποίο η γερμανική εταιρεία πρωτοπαρουσίασε το 1999). Το καινούργιο μοντέλο διατίθεται σε τρεις εκδοχές αναφορικά με τις διαστάσεις του: τη «Small» (με μήκος 4.606 mm και μεταξόνιο 2.925 mm), τη «Medium» (με μήκος 4.956 mm και μεταξόνιο 3.275 mm) και τη «Large» (με μήκος 5.306 mm και ίδιο μεταξόνιο). Το Zafira Life διατίθεται με έως και εννέα θέσεις –στην πιο επιμήκη εκδοχή του– και υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου για τους επιβάτες βάσει των εκάστοτε αναγκών. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε να κάνουμε με την εξοπλιστική έκδοση «VIP» στην οποία πίσω υπήρχαν τέσσερα καθίσματα, τοποθετημένα αντικριστά μεταξύ τους και με πτυσσόμενο τραπεζάκι μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης σειράς θέσεων. Οι πλαϊνές πόρτες είναι ηλεκτρικά συρόμενες με στόχο την άνεση των επιβατών (και διευκόλυνσης του οδηγού στον χειρισμό τους). Τα καθίσματα μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν εγγύτερα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης σειράς ή να τοποθετηθούν όλα με διεύθυνση προς τα εμπρός (μια διαδικασία που δεν είναι εύκολη, πάντως, εξαιτίας του αυξημένου βάρους τους).

Επί της διαδικασίας

Δηλαδή οδηγώντας το, αρχικά υπολογίζεις περισσότερο τον χώρο στον οποίο θα κινηθείς και πιάνεις τον εαυτό σου να είναι πιο επιφυλακτικός και προσεκτικός στην επιλογή πορείας. Ο λόγος είναι η συνήθεια που έχει αποκτήσει με το να βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι κυρίως επιβατικών οχημάτων, τα οποία είναι μικρότερα και δίνουν άλλη αίσθηση στον οδηγό. Όμως, σύντομα συνηθίζεις το Zafira Life και «ξεχνάς» το συγκριτικά αυξημένο μήκος του. Σε αυτό, σε βοηθάει το γεγονός ότι έχει σχετικά μικρό κύκλο στροφής αλλά και ότι διαθέτει κάμερα οπισθοπορείας και αισθητήρες προειδοποίησης εγγύτητας σε σταθερό εμπόδιο. Επίσης, η ορατότητα είναι καλή, αν και θα θέλαμε λόγο μεγαλύτερους σε ύψος εξωτερικούς καθρέφτες. 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
OPEL Zafira Life VIP Large 2.0 Diesel 150 PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 9

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 7

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 8

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 7

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8

VALUE FOR MONEY 8

ΣΥΝΟΛΟ79

Στη συγκεκριμένη εξοπλιστική έκδοση (σημ.: «VIP»), το επίπεδο εξοπλισμού είναι καλό. Σε ένα τέτοιο όχημα, το σημαντικό είναι πώς αισθάνονται οι επιβάτες κατά τη μετακίνησή τους. Τα καθίσματα είναι ευρεία σε διαστάσεις και ο διαθέσιμος χώρος μεγάλος. Η απόσταση μεταξύ τους είναι μεγάλη και δύναται να ρυθμίζεται κατά το δοκούν κάθε φορά. Τα μεγάλα πλαϊνά κρύσταλλα επιτρέπουν την καλή ορατότητα ενώ το επιπλέον σύστημα κλιματισμού/θέρμανσης που διαθέτει το αυτοκίνητο δημιουργεί πιο ευχάριστες συνθήκες κατά τη μετακίνηση ή το ταξίδι. Το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό και η ανάρτηση ανταποκρίνεται ικανοποιητικά αναφορικά με την απόσβεση κραδασμών στην πλειονότητα των περιπτώσεων και μόνο σε έντονες κακοτεχνίες του οδοστρώματος οι επιβάτες θα αισθανθούν κάποια αναπήδησή της στο πίσω μέρος. Σε ό,τι αφορά στην οδική συμπεριφορά του, είναι σαφές ότι ένα όχημα αυτής της κατηγορίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εργαλείο για τον επαγγελματία και ο οδηγός να συμπεριφέρεται ανάλογα. Υπό αυτό το πλαίσιο, το Zafira Life ανταποκρίνεται πολύ καλά. Παραμένει ουδέτερο στις στροφές και διατηρεί με ευκολία την επιλεγμένη από τον οδηγό πορεία. Πάντως, ακόμη και εάν αυτός πιέσει για «κάτι περισσότερο», η συμπεριφορά του οχήματος είναι καλή και η υποστροφή περιορίζεται έγκαιρα από το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας.

Η εμπειρία

Με την πρώτη ματιά, το νέο μοντέλο της Opel αντιμετωπίζεται περισσότερο ως εάν βαν. Ωστόσο, ως οδηγός αντιλαμβάνεσαι σύντομα ότι έχει πολλά στοιχεία ενός κλασικής μορφής επιβατικού οχήματος. Η θέση οδήγησης στο Zafira Life είναι σχετικά ψηλά τοποθετημένη και σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Το ταμπλώ αποτελείται από σκληρό πλαστικό αλλά δεν ενσωματώνει χρηστικές θήκες για την τοποθέτηση μικροαντικειμένων. Τέτοιες υπάρχουν και στο εσωτερικό των θυρών, όμως πρέπει να σκύβεις σχετικά για να τα τοποθετείς ή να τα φτάνεις. Το ίδιο ισχύει και για το χειρόφρενο. Πάντως, ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται κοντά στον οδηγό, κάτι που βοηθά στο έργο του.

Στα θετικά εντάσσεται και η απόδοση του δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα των 150 ίππων. Η ροπή του αποδίδεται ικανοποιητικά από τις χαμηλές rpm, περίπου από τις 1.400 rpm και βοηθά το αυτοκίνητο να έχει ικανοποιητικές τιμές επιτάχυνσης εν κινήσει. Το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλό, όπως και αυτό κατά το ταξίδι. Η μέση κατανάλωση καυσίμου που μετρήσαμε ήταν 7,3 l/100 km, τιμή η οποία είναι καλή για τα δεδομένα του οχήματος.

Με αυτό το επίπεδο εξοπλισμού και τη συγκεκριμένη διαμόρφωση του εσωτερικού του, το Zafira Life είναι ένα όχημα που πληροί πολύ καλά τον ρόλο του. Φυσικά, απευθύνεται σε επαγγελματίες οι οποίοι θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματά του και το καλό επίπεδο εξοπλισμού ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού. Οι επιβάτες, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να καθίσουν άνετα και να απολαύσουν τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό τους.

Διαβάστε, επίσης: Opel Corsa 25ετίας με κατανάλωση 3 λίτρα/100 χλμ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ OPEL Zafira Life VIP Large 2.0 Diesel 150 PS 2020   TIMH €43.260   ΤΕΛΗ €433,65

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 110 (150)/4000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 370/2000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 12 sec, τελική 170 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,8 L/100km, 177 g/km

OPEL Zafira Life VIP Large 2.0 Diesel 150 PS 2020

ΥΠΕΡ EΥΡΥΧΩΡΙΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΡΟΠΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ΕΥΚΟΛΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ.

ΚΑΤΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΩ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ.