Opel Corsa 25ετίας με κατανάλωση 3 λίτρα/100 χλμ.


Κατά τη δεκαετία του 1990, αρκετοί κατασκευαστές άρχισαν να αναζητούν τρόπους να κάνουν πιο οικονομικά στη χρήση τα αυτοκίνητά τους. Ειδικά για τους Γερμανούς κατασκευαστές, ο στόχος τέθηκε στα 3 λίτρα!

  • 14/10/2020

Ήταν το έτος 1995 όπου η Opel, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, παρουσίασε το Eco 3. Μία έκδοση του δεύτερης γενιάς Corsa, με αρκετές μετατροπές ώστε να επιτύχει το ζητούμενο στόχο. Για τη μείωση του βάρους, αντικατέστησε πολλά μέρη του αμαξώματος με ελαφρύτερα υλικά, όπως τα ανθρακονήματα.

Τέτοια ήταν οι πόρτες (συμπεριλαμβανομένης της πίσω πόρτας), οι προφυλακτήρες, τα φτερά και η οροφή. Με αυτή την προσέγγιση μείωσε αρχικά το συνολικό βάρος κατά 80 κιλά, σε σύγκριση με το μοντέλο παραγωγής.

Περαιτέρω μείωση επιτεύχθηκε με τη χρήση αλουμινίου στα περισσότερα μέρη του συστήματος πέδησης και ανάρτησης. Παράλληλα, τοποθέτησε τροχούς μαγνησίου (-9 kg), πολυανθρακικά υλικά για τα εξαρτήματα των παραθύρων και των προβολέων (-17 kg) και ελαφρύτερα καθίσματα (-21 kg).

Οι μηχανικοί της φίρμας ασχολήθηκαν επίσης με την αεροδυναμική, καλύπτοντας διάφορα μέρη που δημιουργούσαν στροβιλισμούς, έτσι ώστε το τελικό Cx έπεσε στο 0,295 (ένα νούμερο φυσιολογικό για σήμερα αλλά εξαιρετικά καλό για πριν από 25 χρόνια).

Ο κινητήρας, με τη σειρά του, ένας 1,7 turbodiesel 16 βαλβίδων τροποποιήθηκε ώστε να αποδίδει 63 ίππους, με μέγιστη ροπή 140 Nm.

Όλα αυτά επέτρεψαν στο Corsa Eco 3 να καταναλώνει 2,6 λίτρα /100 km με σταθερή ταχύτητα 90 km /h και 4 λίτρα στον αστικό κύκλο. Το 0-100 ερχόταν σε 15 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα έφτανε τα 150 km /h. Ο στόχος είχε επιτευχθεί, με δεδομένο όμως το υψηλό κόστος παραγωγής, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπόρεσε να χαρεί την εμπορική του άνθιση.

Διαβάστε επίσης:

Eπίσημο: Nέο Opel Crossland, στην Ελλάδα το 2021

Opel Kadett Impuls I: 30 χρόνια πριν από το ηλεκτρικό Corsa!