FIRST DRIVE: Audi A4 2015 (video)


Μπορεί το look να μην είναι ρηξικέλευθο, αλλά το ολοκαίνουριο A4 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την εταιρία από το Ingolstadt.

  • 29/9/2015

Μπορεί το look να μην είναι ρηξικέλευθο, αλλά το ολοκαίνουριο A4 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την εταιρία από το Ingolstadt. Καινοτόμο και πιο ολοκληρωμένο από ποτέ δείχνει σε αρκετά σημεία το… δρόμο στους άσπονδους φίλους του.

Ήταν πίσω στο 1972 όταν εμφανίστηκε το τότε Audi 80 στον αυτοκινητικό χάρτη. Ένα όχημα που δεν αποτέλεσε μόνο τον πρόγονο του A4, αλλά μέσα από την εξέλιξή του και τις αξίες και καινοτομίες που εισάγει από γενιά σε γενιά αποτελεί πραγματικά ένα αυτοκίνητο-εικόνα για την Audi.

Έναν πρεσβευτή αν θέλετε των αξιών και αρχών της, καθώς μέσα από την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια και έπειτα από 9 γενιές και 12 εκατομμύρια πωλήσεις, το A4 έχτισε την εικόνα της Audi μέσα από ένα σχετικά προσιτό για το κοινό μοντέλο.

Και θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι τα κατάφερε πολύ καλά δίπλα σε πολύ σκληρούς αντιπάλους όπως η BMW Σειράς 3 και η Mercedes-Benz C-Class.

MLB-Evo

Στην 5η γενιά του με το λογότυπο A4, το premium μεσαίο της Audi διαχωρίζεται πλήρως από το «αδερφό» Passat και βασίζεται σε διαφορετική πλατφόρμα, την MLB (Modular Longitudinal Platform). Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί με το μήκος να αγγίζει τα 4.726 χλστ. ( 25 χλστ.), το πλάτος τα 1.842 χλστ. ( 16 χλστ.) και το ύψος του παραμένει στα 1.427 χλστ. Σημαντική ήταν και η αύξηση στο μεταξόνιο κατά 12 χλστ. που φτάνει πλέον τα 2.820.

Το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρά την αύξηση των διαστάσεων, με τη χρήση της νέας πλατφόρμας και υλικών όπως ο χάλυβα υπέρ-υψηλής αντοχής στη δομή του πλαισίου και αλουμινίου στο αμάξωμα, το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου είναι μειωμένο μέχρι 120 κιλά και πιο συγκεκριμένα 110 στο sedan και 120 στο Avant. Έτσι το βάρος του πλέον ξεκινάει από τα 1.320 κιλά στην  βασική έκδοση με τον 1.4 TFSI και μπορεί να συγκριθεί άμεσα με ένα μικρομεσαίο προηγούμενης γενιάς, για να μην πούμε με πολλά αυτής της γενιάς.

Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η δομική δυσκαμψία του πλαισίου σύμφωνα με τους ανθρώπους της Audi έχει αυξηθεί κατά 20 έως 25%  ανάλογα με την έκδοση αμαξώματος (αν διαθέτει πανοραμική οροφή ή όχι), μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Στο εσωτερικό πραγματικά η Audi δείχνει τον δρόμο, όχι μόνο από πλευράς ποιότητας, αλλά και προσοχής στη λεπτομέρεια. Την παράσταση κλέβει το virtual cockpit που είδαμε για πρώτη φορά στο Audi TT με την οθόνη 12,3 ιντσών να αντικαθιστά τον κλασικό πίνακα οργάνων, ενώ στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει και η αναδυόμενη οθόνη των 8,3 ιντσών για το σύστημα infotainment.

Οι «hi-tech» πινελιές δεν σταματάνε μόνο εκεί. Από head-up display και ενσωματωμένη, στον κεντρικό καθρέπτη, ψηφιακή οθόνη, μέχρι κουμπιά «touch» για τον αυτόματο κλιματισμό, ειδικό «phone box» για την επαγωγική φόρτιση του smartphone κινητού (χωρίς καλώδια δηλαδή), αισθητήρας για το άνοιγμα του χώρου αποσκευών, ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, ψυχαγωγία των πίσω επιβατών μέσω Audi tablet, και η τελευταία έκδοση του Multi Media Interface (MMI) συστήματος, που προσφέρει μέχρι και LTE σύνδεση με το διαδίκτυο (4G δηλαδή με πιο απλά λόγια…).

Η αύξηση των διαστάσεων ήταν όμως ευεργετική και για τους χώρους των επιβατών που είναι πλέον από τους καλύτερους της κατηγορίας. Σύμφωνα με την Audi έχει αυξηθεί κατά 24 χλστ. ο χώρος για τα γόνατα των εμπρός επιβατών, μαζί με 11 χλστ. αύξηση στο ύψος των ώμων, ενώ η αύξηση του μεταξονίου έχει μεγαλώσει κατά 23 χλστ. ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Ο χώρος αποσκευών για την Avant έκδοση φτάνει τα 505 λίτρα ( 15), ενώ στο sedan είναι στα 480 λίτρα. Το πίσω κάθισμα μάλιστα χωρίζεται κατά 40/20/40 αυξάνοντας την πρακτικότητα.

 

Εξελικτική πορεία, κορυφαία αεροδυναμική

Στιλιστικά δεν είναι αυτό που λέμε και ριζοσπαστικό, αν και πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες το αδικούν, καθώς από κοντά δείχνει πιο σύγχρονο και εντυπωσιακό σε σχέση με το παρελθόν. Στο εμπρός μέρος δεσπόζει η νέα πιο μεγάλη εξάγωνη μάσκα, τα νέα φωτιστικά σώματα με ενσωματωμένα LED φώτα ημέρας (που θα είναι Xenon Plus με φώτα ημέρας LED από τη βασική έκδοση και LED και LED Matrix προαιρετικά), με το καπό να διαθέτει έντονα νεύρα.

Οι διακριτοί «ώμοι», οι μεγαλύτεροι θόλοι και η γραμμή που διατρέχει κατά μήκος το αμάξωμα είναι ό,τι ξεχωρίζει στο πλάι, ενώ πίσω τα φωτιστικά σώματα με τις έντονες γωνίες διαθέτουν τα παραδοσιακά LED γραφικά της Audi. Μεγάλη προσοχή έχω δοθεί στην αεροδυναμική του νέου A4 με τον συντελεστής οπισθέλκουσας να είναι μόλις Cd 0.23, κάτι που σημαίνει όχι μόνο ότι είναι ο καλύτερος της κατηγορίας, αλλά ο καλύτερος που έχει πετύχει ποτέ η Audi και ο δεύτερος καλύτερος σε αυτοκίνητο παραγωγής… συνολικά!

Μηχανικά, το νέο A4 θα είναι αρχικά διαθέσιμο με τρεις τετρακύλινδρους TFSI βενζινοκινητήρες και 3 TDI πετρελαιοκινητήρες, απόδοσης από 150 μέχρι 272 άλογα. Όλοι πληρούν τις προδιαγραφές Euro6 και είναι μέχρι 21% πιο οικονομικοί σε καύσιμο και μέχρι 25% πιο ισχυροί.

Στα προάστια της Βενετίας, είχαμε τη δυνατότητα να το οδηγήσουμε κυρίως με τον 1.4 TFSI των 150 ίππων. Ο νέος βασικός βενζινοκινητήρας που αντικαθιστά τον 1.8 TFSI με τους 120 ίππους, είναι τεχνικά εξελιγμένος και διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού,  με την πολλαπλή εξαγωγής του ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή. Συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και με διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Τα βγάζει εύκολα πέρα με το βάρος του αμαξώματος, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι είναι και αρκετά οικονομικός καθώς σε μία μικτή διαδρομή είδαμε στο υπολογιστή ταξιδιού μία μέση κατανάλωση της τάξης του 7 και κάτι… (με προσπάθεια πας και κάτω από το 7).

Είχαμε τη δυνατότητα να το οδηγήσουμε και με τον δίλιτρο TDI των 190 ίππων στην έκδοση «Ultra» και εκτός από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του και την δύναμη του σε όλο το φάσμα των στροφών, αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η κατανάλωσή του. Μπορούσαμε εύκολα να κινηθούμε με μέση κατανάλωση της τάξης του 5 και κάτι… ψιλά! Στο βασικό εξοπλισμό του θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο τριζωνικός κλιματισμός, το σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, το σύστημα stop/start για τον κινητήρα και το cruise control.

Με το νέο πλαίσιο και τη νέα πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω (5 συνδέσμων από 4), το νέο Α4 αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός της γνωστής συνταγής όπου η πλάστιγγα δεν γέρνει ιδιαιτέρως προς την άνεση ή το σπορ. Είναι η «χρυσή τομή». «Αέρινη» ποιότητα κύλισης, όλα είναι «καλολαδωμένα» και λειτουργούν στην εντέλεια, ενώ διανύεις πραγματικά μεγάλες αποστάσεις εντελώς αβίαστα και ακούραστα.

Με το νέο σύστημα διεύθυνσης να είναι πιο ακριβές και καλό σε αίσθηση, το πλαίσιο-βράχος, το νέο set-up και το μικρότερο βάρος, το νέο A4 δείχνει και είναι πιο άμεσο και ευκίνητο, με τα περιθώρια πρόσφυσης να είναι πολύ υψηλά και την «μούρη» πολύ δύσκολα να ανοίγει την τροχιά της. Ισοπεδώνει πανεύκολα τις αδυναμίες του οδοστρώματος ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πιο ευχάριστο για τον οδηγό. Όχι για τον σκληροπυρηνικό, διότι επίτηδες η Audi στο A4 προσπαθεί να κυριαρχεί η άνεση και η πολυτέλεια κάτι που πλέον ίσως πετυχαίνει καλύτερα απ' όλους στην κατηγορία. Με το σύστημα Drive Select της Audi μάλιστα, υπάρχουν και τρία διαθέσιμα προγράμματα (Comfort, Auto και Dynamic) με τις διαφορές μεταξύ τους όμως να μην είναι και πολύ μεγάλες. Το νέο A4 θα προσφέρεται με δύο συμβατικά σετ αναρτήσεων και δύο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα. Τα δύο τελευταία θα έχουν comfort και sport ρυθμίσεις, με τις δεύτερες να υποδηλώνουν ότι το αμάξωμα είναι χαμηλωμένο κατά 23  χλστ.

Το νέο Audi A4 συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση που έχει χτίσει και ισορροπεί απόλυτα μεταξύ του άνετου και σπορ. Πλέον είναι πολύ πιο ευχάριστο για τον οδηγό ενώ ταυτόχρονα είναι ίσως το πιο άνετο, πολυτελές και hi-tech της κατηγορίας. Στην Ελλάδα το νέο premium μεσαίο της Audi θα έρθει το Νοέμβριο του 2015 με τις τιμές του να ξεκινάνε κατ' εκτίμηση από 32.500 ευρώ (χώρις το όφελος της απόσυρσης και τις προσφορές της ελληνικής αντιπροσωπείας) για το βασικό βενζινοκίνητο 1.4 TFSI με τους 150 ίππους.

 

Κάτι… από αυτόνομη οδήγηση

Στο νέο Α4 που είναι εξοπλισμένο σαν… αστακός υπάρχει και εισαγωγή συστημάτων που υποστηρίζουν (εν μέρει έστω) την αυτόνομη οδήγηση, όπως το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic city braking) ή την παρακολούθηση της ροής της κίνησης (Traffic Jam Assist). Το τελευταίο σε συνδυασμό με το ενεργό cruise control μπορεί να ακολουθεί εντελώς αυτόματα την ροή της κίνηση μέχρι και 65 χλμ./ώρα.

Μπορεί δηλαδή από μόνο του να σταματάει εντελώς σε φανάρι ή κυκλοφοριακή συμφόρηση, να επανεκκινεί, ενώ ο οδηγός για 10 δευτερόλεπτα μπορεί να πάρει και τα χέρια του από το τιμόνι. Και αν δεν ήταν αυστηρή η ευρωπαϊκή νομοθεσία το σύστημα είναι τεχνικά και τεχνολογικά ικανό να λειτουργεί μόνο του για περισσότερη ώρα… αυτόνομη οδήγηση δηλαδή με λίγα λόγια.

 

Κινητήρες - εκδόσεις

Ο νέος τετρακύλινδρος 1,4 λίτρων (1.395 κ.εκ.) TFSI κινητήρας αποδίδει 150 ίππους και 250 Nm ροπή.  Με το 7άρι STronic το 0-100 χλμ/ώρα πραγματοποιείται σε 8,9’’, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 210 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση είναι μόλις 4,9 λίτρα/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 είναι στα 114 γρ./χλμ.

Στους βενζινοκινητήρες ακολουθεί ο δίλιτρος (1,984 κ.εκ.) TFSI κινητήρας που προσφέρεται σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη με απόδοση 190 ίππων και 320 Nm ροπής και η δεύτερη με 252 ίππους και 370 Nm ροπής. Στην πρώτη το 0-100 χλμ./ώρα πραγματοποιείται σε 7,3’’ (7,5’’ η Avant) και η τελική αγγίζει τα 240 χλμ/ώρα (238 χλμ./ώρα στο Avant) με το κιβώτιο STronic. Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 4,8 λίτρα/100 χλμ. (5 για το Avant), ενώ οι εκπομπές CO2 στα 109 γρ./χλμ. (114 για το Avant). H δεύτερη πραγματοποιεί το 0-100 χλμ./ώρα σε 5,8’’ (6’’ στο Avant) με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση στην έκδοση με το S Tronic και κίνηση στους εμπρός τροχούς είναι 5,7 λίτρα/100 χλμ., με τις εκπομπές CO2 να κυμαίνονται στα 129 γρ./χλμ.

Στους πετρελαιοκινητήρες, το αυτοκίνητο διαθέτει δεξαμενή 12 λίτρων για το AdBlue προσθετικό υγρό, ενώ προαιρετικά διπλασιάζεται η χωρητικότητα. Το Α4 προσφέρεται με τον δίλιτρο (1.968 κ.εκ.) TDI κινητήρα με δύο επιλογές για την ιπποδύναμη του. Η πρώτη αποδίδει 150 ίππους και 320 Nm ροπής, με το 0-100 χλμ./ώρα στην προκειμένη περίπτωση να πραγματοποιείται σε 8,7’’ (9’’ Avant), την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 219 χλμ./ώρα (Avant: 213 χλμ./ώρα), με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Η μέση κατανάλωση με το μηχανικό 6 σχέσεων είναι 3,8 λίτρα/100 χλμ. (4 για το Avant), ενώ οι εκπομπές ρύπων φτάνουν τα 99 γρ./χλμ. (104 το Avant). H δεύτερη αποδίδει 190 ίππους και 400 Nm ροπής, ενώ με το S-Tronic το 0-100 χλμ/ώρα έρχεται σε 7,7’’ (7,9’’ στο Avant) με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 237 χλμ./ώρα (231 χλμ./ώρα στο Avant). Η μέση κατανάλωση στην έκδοση με κίνηση στους εμπρός τροχούς κυμαίνεται στα 4,1 λίτρα/100 χλμ. (4,2 στο Avant), και οι εκπομπές CO2 στα 107 γρ/χλμ. (109 στο Avant).

Οι δύο εκδόσεις του αυτές θα προσφέρονται και ως «ultra» με αλλαγές στη σχέση μετάδοσης, στο αμάξωμα, στην ανάρτηση και στην χρήση ελαστικών μειωμένη τριβής. Έτσι, η κατανάλωση του 150άρη πέφτει στα 3,7 λίτρα/100 χλμ. (3,8 στο Avant) και οι εκπομπές στα 95 γρ./χλμ. (99 στο Avant). Αργότερα θα προστεθεί μια ασθενέστερη έκδοση του 2-λιτρου TDI με 122 ίππους.

Τέλος υπάρχει και ο V6 3 λίτρων TDI με απόδοση 218 ή 272 ίππων και ροπή στα 400 και 600 Nm. Η μέση κατανάλωση στην λιγότερο ισχυρή έκδοση με κίνηση στους εμπρός τροχούς και το S Tronic κιβώτιο είναι στα 4,2 λίτρα/100 χλμ., με τις εκπομπές CO2 να φτάνουν τα 110 γρ./χλμ., κάτι που σημαίνει ότι είναι ο πιο «καθαρός» 6κύλινδρος.Επιπλέον θα προσφέρεται και σε έκδοση με φυσικό αέριο (μόνο στην Avant).

Η διαθεσιμότητα του A4 Avant g-tron θα ξεκινήσει προς το τέλος του έτους, με το 2-λιτρο κινητήρα να αποδίδει 170 ίππους και 270 Nm ροπή. Οι δεξαμενές έχουν χωρητικότητα 19 κιλών, με την κατανάλωση να είναι μικρότερη τω 4 κιλών/100 χλμ., δίνοντας του μια αυτονομία περίπου 500 χλμ. που συνδυάζεται με άλλα 450 χλμ. με καύση βενζίνης.