FIRST DRIVE: Ford Mondeo Vignale (videos)


Στυλ, ξεχωριστή εμφάνιση, πολυτέλεια, προηγμένη τεχνολογία και ασφάλεια και εξατομίκευση για το νέο Mondeo Vignale.

  • 25/5/2015

Όταν το στυλ, η ξεχωριστή εμφάνιση, η πολυτέλεια, η προηγμένη τεχνολογία και ασφάλεια και η εξατομίκευση αποτελούν προταιρεότητα καθημερινής φύσης, τότε το όνομα Vignale είναι μονόδρομος στις δημιουργίες με μπλε οβάλ.

Από το Fiumicino (Leonardo da Vinci), στο Colosseo, στη Ρωμαϊκή αγορά, το Pantheon με το Oculus στην κορυφή του τρούλου των 43 μέτρων, το Κάστρο του San'Angelo, τη Villa Borghese, τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Ιωάννη, τα λουτρά του Καρακάλλα και από την παγκοσμίως διάσημη Fontana di Trevi για μία ευχή, μέχρι την Piazza Navona, del Popolo, di Spagna, della Republica... με «φόντο» τον Τίβερι και τόσες ακόμα πανέμορφες… γωνιές  της αιώνιας πόλης. Η Ρώμη με το ανεξάρτητο κρατίδιο του Βατικανού σε ταξιδεύει, σε εξιτάρει, σε χαλαρώνει και εν τέλει σε κάνει να την ερωτευτείς. Παντρεύει με μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το μέλλον, το κλασικό με το μοντέρνο, το όνειρο με την πραγματικότητα, την τεχνολογία με το αρχέγονο και την πολυτέλεια με το λιτό και είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Για τους πιο… απαιτητικούς λοιπόν η Ford δημιουργεί τη νέα σειρά πολυτελών μοντέλων της με την ονομασία «Vignale». Αρχής γενομένης με το Mondeo Vignale, το ολοκαίνουριο μεσαίο οικογενειακό της Ford φιλοδοξεί να προσφέρει ακόμα περισσότερη άνεση και πολυτέλεια στον τυχερό ιδιοκτήτη του αλλά και μία ξεχωριστή εμπειρία όχι μόνο στις καθημερινές του μετακινήσεις, αλλά από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι στα ολοκαίνουρια «Ford Store». Τι εννοούμε με αυτό που λέμε; Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου Vignale της Ford έχει στη διάθεσή του και μια σειρά από ειδικά εξατομικευμένες υπηρεσίες. Τα μοντέλα Vignale βρίσκονται σε ειδικούς χώρους, τα «Vignale Lounge», μέσα στις νέες εκθέσεις «Ford Store», όπου μέσω ειδικού και προσωπικού για κάθε πελάτη συμβούλου, ο πελάτης θα μπορεί να διαμορφώσει το αυτοκίνητό του όπως ακριβώς εκείνος επιθυμεί. Μετά την αγορά, υπάρχει μια ειδική, 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης για τον κάτοχο Vignale, ενώ ακόμη και για το service, προσφέρεται υπηρεσία παραλαβής-παράδοσης του αυτοκινήτου από το σπίτι του ιδιοκτήτη. Με τον όρο ποιότητα, πολυτέλεια και εξατομίκευση λοιπόν, η Ford δεν αναφέρεται μόνο στην τελική υλοποίηση του «προϊόντος» αυτού καθεαυτού, αλλά σε μία ξεχωριστή εμπειρία και σχέση μεταξύ εταιρίας – πελάτη τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια που κάποιος έχει στη διάθεση του ένα Ford με το λογότυπο «Vignale». Όπως πολύ εύστοχα μας επισήμανε και ο νέος εμπορικός διευθυντής Ford Europe Kevin Griffin κατά την ξενάγηση στο «Ford Store» της Ρώμης , το λογότυπο «Vignale» αποτελεί μια νέα εντελώς ξεχωριστή εμπειρία για τον πελάτη της Ford και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του.

    

Η νέα γκάμα προϊόντων, θα βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα μοντέλα της εταιρείας και με εκτεταμένες επεμβάσεις τόσο των σχεδιαστών όσο και των μηχανικών (διαφορετικά υλικά, χρωματισμοί-επενδύσεις, νέο set-up στις αναρτήσεις, διαφορετικός εξοπλισμός, νέες τεχνολογίες…), αλλά και μέσα από πακέτα εξατομικευμένων παροχών, τα μοντέλα «Vignale» θα βρίσκονται στην κορυφή της γκάμας της εταιρίας ως οι πλέον πολυτελείς δημιουργίες του μπλε οβάλ. Μετά από το Mondeo Vignale, θα ακολουθήσει και αντίστοιχη έκδοση του S-MAX.

Για το Mondeo Vignale που όπως μάλλον θα… καταλάβατε οδηγήσαμε στη Ρώμη να πούμε καταρχήν ότι θα διατίθεται με το 4θυρο και το Station Wagon αμάξωμα του νέου Mondeo. Όσον αφορά στα μηχανικά σύνολα, η Ford επέλεξε τα ισχυρότερα διαθέσιμα μοτέρ της γκάμας του Mondeo. Στους κινητήρες βενζίνης συναντάμε τον 2λιτρο EcoBoost με 203 και 240 ίππους, ο οποίος και στις δύο περιπτώσεις συνδυάζεται με 9άρι αυτόματο κιβώτιο! Στους diesel, έχουμε τον δίλιτρο TDCi των 180 ίππων και 400 Nm ροπής, που θα συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και αυτόματο, διπλού συμπλέκτη PowerShift επίσης έξι σχέσεων. Δίλιτρος είναι και ο TDCi με διπλό turbo που αποδίδει 210 ίππους και 450 Nm μέγιστης ροπής. Ειδικά για τον 2λιτρο των 180 ίππων προαιρετικά συνδυάζεται και με σύστημα τετρακίνηση Intelligent AWD της Ford, που μοιράζει αυτόματα τη ροπή μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα ανάλογα με τις συνθήκες.

Στη Ρώμη είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και την άκρως ενδιαφέρουσα υβριδική έκδοση που συνδυάζει κινητήρα βενζίνης που λειτουργεί σε κύκλο Άτκινσον και ηλεκτροκινητήρα, με τη συνολική απόδοση του συστήματος να αγγίζει τους 187 ίππους. Στην πράξη συνεργάζεται πολύ καλά με το κιβώτιο τύπου CVT και δεν προβληματίζεται σε κάποιο σημείο με το βαρύ αμάξωμα του Mondeo Vignale. Το κιβώτιο στην προκειμένη περίπτωση αποκρίνεται λίγο πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε στις εντολές του οδηγού, ενώ και ο θόρυβος είναι λίγο αυξημένος κατά την επιτάχυνση (όπως συμβαίνει σε κάθε CVT), αλλά η εξαιρετική πραγματικά ηχομόνωση και το σύστημα ενεργής εξουδετέρωσης θορύβων του Vignale αφήνουν τους επιβάτες σχεδόν ανεπηρέαστους. Το πολύ καλό μάλιστα γεγονός είναι ότι σε πιο «ανοιχτές» διαδρομές καταφέραμε να δούμε μέση κατανάλωση στον υπολογιστή ταξιδιού της τάξη του 5,9 λίτρα/100 χλμ. Εξαιρετικοί είναι πραγματικά και οι δύο diesel και παραμένουν πολύ οικονομικοί ενώ χαρίζουν υψηλές επιδόσεις στο Mondeo Vignale, ενώ σε γενικές γραμμές τα εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά του Mondeo παραμένουν αναλλοίωτα και στην προκειμένη περίπτωση με την άνεση να είναι ακόμα καλύτερη στην προκειμένη περίπτωση (πραγματικά στα luxury επίπεδα που αντιστοιχούν σε μία τέτοια κατασκευή).

 Το Vignale δημιουργείται στο νέο κέντρο της εταιρίας στο εργοστάσιο στη Valencia της Ισπανίας και κάθε μοντέλο περνάει από τα χέρια έξι κορυφαίων τεχνικών. Η διαδικασία περιλαμβάνει τεχνικές παραγωγής υψηλής τεχνολογίας και 100 επιπρόσθετους ελέγχους ποιότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο για το γυάλισμα της βαφής του αμαξώματος και για να επιτευχθεί ένα high-gloss φινίρισμα, οι τεχνικοί της εταιρείας αφιερώνουν πάνω από δύο ώρες τελειοποίησης!

Πολυτέλεια και επιπλέον άνεση

Σχεδιαστικά το Mondeo Vignale ξεχωρίζει μέσω της νέας μάσκας με τη νέα σχεδίαση και το σκούρο ματ μεταλλικό φινίρισμα με αλουμινένιο πλαίσιο, ενώ αντίστοιχα οι προβολείς ομίχλης έχουν χρωμιωμένο πλαίσιο. Το χρώμιο δεν λείπει και από τις πλαϊνές πόρτες, αλλά και από το πίσω μέρος, όπου  ξεχωρίζουν οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης με αλουμινένιο πλαίσιο και τα ματ διακοσμητικά. Ειδικής σχεδίασης είναι και οι νέες ζάντες 18 ή 19 ιντσών και μαζί με τις ειδικές βαφές του αμαξώματος, ολοκληρώνεται εξωτερικά μία αρκούντος πολυτελής και επιβλητική εμφάνιση για το Mondeo Vignale.

Στο εσωτερικό και ξεκινώντας από τα καθίσματα, η Ford έχει φροντίσει ώστε να ντύσει το σαλόνι με τα πλέον πολυτελή δέρματα του είδους, που φτιάχνονται στο χέρι και ράβονται μέσω ειδικής διεργασίας με λέιζερ. Τα απαράμιλλης ποιότητας υλικά συνεχίζονται και στις επενδύσεις του ταμπλό, την κεντρική κονσόλα, το υποβραχιόνιο και τα πάνελ των θυρών, ώστε να τονίσουν περαιτέρω την αίθηση πολυτέλειας. Τα εμπρός καθίσματα μάλιστα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μειώνεται η κόπωση των επιβατών και περιλαμβάνεται ακόμη και ειδική λειτουργία μασάζ για τους μηρούς, το πίσω και το κάτω τμήμα της πλάτης. Όσον αφορά την ηχομόνωση τώρα, η Ford μείωσε στο χαμηλότερο δυνατό τα επίπεδα του θορύβου, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά σε μοντέλο της στην Ευρώπη το σύστημα «Active Noise Cancellation», μέσω του οποίου αποσβένεται ο θόρυβος από τον κινητήρα στο εσωτερικό, ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα. Αυτό γίνεται με την παραγωγή μέσω του ηχοσυστήματος αντίστοιχων ηχητικών κυμάτων με αυτά που παράγονται στο εξωτερικό της καμπίνα (υπάρχουν μικρόφωνα και από τις δύο πλευρές της οροφής ούτως ώστε να καταγράφουν ανά πάσα στιγμή τους ήχους που προέρχονται από το εξωτερικό της καμπίνας) και να γίνεται έτσι η εξουδετέρωσή τους. Παράλληλα, έχουν εφαρμοστεί ειδικά μέτρα ηχομόνωσης που απομονώνουν την καμπίνα από το θόρυβο στο δρόμο, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και ειδικά ακουστικά κρύσταλλα στα τζάμια. Χωροταξικά, το Mondeo Vignale προσφέρει άπλετους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Να πούμε ότι στη χώρα μας, το νέο Mondeo Vignale θα κάνει την εμφάνισή του τον Ιούνιο μαζί φυσικά με το νέο «Ford Store».

Η ιστορία του ονόματος «Vignale»

Η φιλοσοφία Vignale είναι η πεμπτουσία της μάρκας Ford στην Ευρώπη. Μία σύγχρονη, ανώτερη αντίληψη προϊόντος και ιδιοκτησίας που συνδυάζει βραβευμένη σχεδίαση, υψηλή ποιότητα κατασκευής, προηγμένες τεχνολογίες και αποκλειστικό εξοπλισμό.

Το όνομα Vignale έχει τις ρίζες του στην πλούσια δημιουργική και καλλιτεχνική κληρονομιά του οραματιστή κατασκευαστή αμαξωμάτων (κοινώς καροσερίστα) Alfredo Vignale, και σε γενιές μεταλλουργών και ταπετσιέρηδων από το Τορίνο της Ιταλίας. Επί αιώνες, το Τορίνο φημίζεται για τους καταπληκτικούς μεταλλουργούς του. Οι πιο όμορφες και πρακτικές πανοπλίες δημιουργήθηκαν από τα χέρια επιδέξιων μαστόρων αυτής της πόλης. Οι πρώτοι κατασκευαστές αμαξωμάτων της πόλης, οι λεγόμενοι carrozziere έφτιαχναν άμαξες που έσερναν άλογα, χρησιμοποιώντας ισχυρά, ελαφρά υλικά και δουλεύοντας σε μικρά εργαστήρια. Τα πολυτελή εσωτερικά των αμαξών ήταν ντυμένα με κορυφαίας ποιότητας βελούδα με χειροποίητες ραφές, μετάξι, δέρμα και ξύλινα επιχρίσματα, ενώ οι carrozziere συνεχώς επινοούσαν μοναδικές τεχνολογίες και χειροποίητες στυλιστικές πινελιές.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι κατασκευαστές αμαξωμάτων του Τορίνο – πάντα στο προσκήνιο της καινοτομίας – άλλαξαν κατεύθυνση και η προσοχή τους αυτή τη φορά ήταν στραμμένη στο πρώτο αυτοκίνητο. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν εντυπωσιακά εκθετήρια, ενώ οι κατασκευαστές οχημάτων δημιουργούσαν μόνο τον κινητήρα, το κιβώτιο, το πλαίσιο και τα χειριστήρια των προϊόντων τους και ανέθεταν στους κατασκευαστές αμαξωμάτων τη σχεδίαση, κατασκευή και μοντάρισμα των αμαξωμάτων στα πλαίσιά τους.

Ένας τέτοιος κατασκευαστής αμαξωμάτων ήταν ο Alfredo Vignale, ο οποίος προερχόταν από μία παραδοσιακή οικογένεια μεταλλουργών στο Τορίνο. Γεννημένος φανοποιός, ο Vignale ήταν από τους πρώτους καροσερίστες που ‘είδαν’ το πλαίσιο ενός αυτοκινήτου με προοπτική για τη δημιουργία μοναδικών αμαξωμάτων κατά παραγγελία. Νεαρός μαθητευόμενος ακόμα, ο Vignale εντοπίστηκε από τον κορυφαίο καροσερίστα του Τορίνο Pinin Farina, ο οποίος τον κάλεσε να πλαισιώσει μία μικρή ομάδα δημιουργών πρωτότυπων για Ιταλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, λανσάροντας για πρώτη φορά οχήματα με αυτοφερόμενο αμάξωμα (χωρίς ξεχωριστό πλαίσιο). Ο Alfredo Vignale ίδρυσε ένα μικρό εργαστήριο κατασκευής αμαξωμάτων με τα αδέρφια του στην περιοχή Gruliasco του Τορίνο, το 1946 και σε ηλικία μόλις 33, τέθηκε επικεφαλής μιας μικρής ομάδας με τη φιλοδοξία να δημιουργήσει κομψές, ελαφριές ειδικές εκδόσεις για τις Alfa Romeo, Ferrari, Fiat, Lancia και Maserati.

Εμπνευσμένος από τα ελαφρά αγωνιστικά αυτοκίνητα που έτρεχαν στους διάσημους αγώνες Mille Miglia, Circuit of Brescia και Carrera Panamericana – όπου οι σχεδιαστές πειραματίζονταν με την αεροδυναμική – ο καροσερίστας εκμεταλλεύτηκε επίσης τις νέες τεχνικές κατασκευής που είχαν εξελιχθεί στο χώρο της αεροπορικής βιομηχανίας. Η νέα τεχνογνωσία συνδυάστηκε με παραδοσιακές τεχνικές που μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχήμα του αμαξώματος, δημιουργήθηκε ένα προσωρινό ξύλινο πλαίσιο στο εργαστήριο της εταιρίας στη Via Cigliano στο Τορίνο, για την έδραση των μεταλλικών πάνελ που συνθέτουν το αμάξωμα.

Ο τεχνίτης πρώτα εφάρμοζε πίεση στο μέταλλο, μετά χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία και ένα αμόνι, δημιουργούσε τα περίπλοκα σχέδια των πάνελ. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ο Alfredo Vignale συναντούσε τα υπόλοιπα μέλη του εργαστηρίου του για να κάνει μικρές αλλαγές στη σχεδίαση των πάνελ χρησιμοποιώντας μολύβι ή κιμωλία – τονίζοντας γραμμές και κάνοντας μικρές προσαρμογές. Δουλεύοντας με ελαφρύ αλουμίνιο, οι τεχνίτες δημιουργούσαν αρμονικά πάνελ με στρογγυλεμένα άκρα, χειροποίητα παράθυρα – σύμφωνα με ακριβή πρότυπα του Vignale – και τελικές καμπύλες διαμορφωμένες από μεταλλικά κράματα για τη δημιουργία του τέλειου φινιρίσματος μετά από εκατοντάδες ώρες εργασίας.

Το πρώτο σχέδιο της εταιρίας, ένα Fiat 500 με αμάξωμα Vignale προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την ανάθεση μιας ειδικής έκδοσης για τη Fiat. Το Fiat 1500 με την coupe σχεδίαση κέρδισε στο 1948 Grand Prix d’Europe στο Juan les Pins, μία από τις πρώτες, μεταπολεμικές διεθνείς αγωνιστικές διοργανώσεις. Ανάμεσα στα μοναδικά οχήματα που φιλοτέχνησε ο Vignale είναι εκδόσεις Ferrari 212 και 250 και το Fiat Maserati 3500. Διάσημα για τις ελαφριές, αεροδυναμικές φόρμες τους έχουν γίνει περιζήτητα από συλλέκτες αυτοκινήτων από όλο τον κόσμο.  

Κάτοχοι μοντέλων Aston Martin, Ferrari, Maserati και Rolls Royce από Ευρώπη και Αμερική – ευγενείς αλλά ξεχωριστοί ιδιώτες – ήρθαν στην Vignale carrozzeria, που τώρα εδρεύει στο Grugliasco λίγο έξω από το Τορίνο, για να αναθέσουν στον Alfredo και την ομάδα του να φτιάξουν πραγματικά μοναδικά εξατομικευμένα οχήματα.

Ο Vignale εκπαίδευσε τον Giovanni Michelotti, ένα χαρισματικό, νεαρό σχεδιαστή, πριν ο Michelotti ανοίξει δικό του στούντιο σχεδίασης το 1959, δημιουργώντας στη συνέχεια θρυλικά δικά του σχέδια αυτοκινήτων και συνεχίζοντας παράλληλα να συνεργάζεται με τον Vignale σε πολλές πρωτότυπες εκδόσεις.

Κληρονομιά

Η Tuttosport περιέγραψε τον Alfredo Vignale ως τον ‘πιο προσωπικό και ανεξάρτητο καλλιτέχνη που γνωρίζουμε – το στυλ του δεν έχει τίποτα κοινό με των άλλων, πειραματίζεται με τη φαντασία αλλά και με την τεχνική, και τα αυτοκίνητά του πρώτα θα σας ξαφνιάσουν και στη συνέχεια θα σας πείσουν.»

Στις 16 Νοεμβρίου 1969, την ημέρα που ο Alfredo Vignale πούλησε την επιχείρησή του, πέθανε σε ηλικία 56 ετών.