FIRST DRIVE: Honda HR-V (VIDEO)


Σε μία χρονιά-σταθμό για τη νεότερη ιστορία της, η Honda επαναφέρει το όνομα HR-V στα συμπαγή crossover και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να απαντάει στην οποιαδήποτε πρόκληση των ανταγωνιστών και των καιρών...

  • 28/8/2015

Σε μία χρονιά-σταθμό για τη νεότερη ιστορία της, η Honda επαναφέρει το όνομα HR-V στα συμπαγή crossover και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να απαντάει στην οποιαδήποτε πρόκληση των ανταγωνιστών και των καιρών...

Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1998 όταν η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά το άκρως πρωτοπόρο για την εποχή του HR-V. Την επόμενη χρονιά ήταν που το συμπαγές ιαπωνικό crossover πάτησε τους τροχούς του στην Ευρώπη και έχτισε μία πολύ επιτυχημένη καριέρα που διήρκησε επτά χρόνια. Το μικρό crossover με την «downsized» φιλοσοφία από τότε ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του κάτι που φάνηκε και από τις πωλήσεις του που έφτασαν μόνο στη γηραιά ήπειρο τις 110.000 μονάδες.  

Και αν στις εποχές που οι… αγελάδες ήταν ακόμη παχιές, η ιδέα ενός «downsizing» στην κατηγορία των off-road οχημάτων έμοιαζε «too much», σήμερα οι συνθήκες και οι προδιαγραφές την κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ. Και σε μία χρονιά-σταθμό πραγματικά για τη Honda και με τις πωλήσεις των crossover και SUV να αυξάνονται διαρκώς, δεν θα μπορούσε η ιαπωνική φίρμα και θα ήταν και μάλιστα άδικο για τον εαυτό της, να μην επιστρέψει σε ένα παιχνίδι στο οποίο υπήρξε ουσιαστικά πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος. Μετά από πολυετή απουσία λοιπόν η Honda επιστρέφει με τη δεύτερη γενιά HR-V που έχει πραγματικά όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία του. Η ιαπωνική φίρμα μάλιστα λέει ότι το 70% των πωλήσεων θα είναι από νέους ως προς τη Honda αγοραστές.

Δυναμική εμφάνιση και άνεση

Με τη σχεδιαστική φιλοσοφία να συνοψίζεται στο θέμα «Dynamic Cross Solid», το σκεπτικό πίσω από τη σχεδίαση του νέου HR-V στο στούντιο σχεδιασμού της εταιρείας στο Μιλάνο ήταν να συνδυάζει την κομψότητα και την αεροδυναμική ενός coupe με τη χρηστικότητα και την αντοχή ενός SUV. Με το έντονα ανάγλυφο αμάξωμα (ίσως να το παρακάνε βεβαίως σε ορισμένα σημεία κατά την προσωπική μας άποψη) και το προφίλ καμπίνας τύπου coupé και το εμπρός μέρος «solid wing face» που δηλώνει τη σχέση της με την υπόλοιπη οικογένεια, το νέο HR-V διαθέτει έντονο και αρκετά δυναμικό «καλούπι», ενώ αρκετά τολμηρό είναι και το σύνολο. Παρότι μιλάμε για 5θυρο αμάξωμα μάλιστα η κρυμμένες στην κολόνα C πίσω χειρολαβές συμβάλουν με τον τρόπο τους στην αίσθηση ενός «coupe» συνόλου.  

Σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι το νέο HR-V διαθέτει και κορυφαία αεροδυναμική επίδοση για την κατηγορία των crossover και σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι κάτω από το όχημα υπάρχουν τρία καλύμματα (κάτω από τον κινητήρα, το εμπρός πάτωμα και το πίσω πάτωμα) βοηθούν στην εξομάλυνση και βελτιστοποίηση της ροής του αέρα, αυξάνοντας την απόδοση του καυσίμου. Επίσης βελτιώνουν την ηχομόνωση προς όφελος της άνεσης στο εσωτερικό. Οι αεροδυναμικές εργασίες εξέλιξης επικεντρώθηκαν στη βελτιστοποίηση της εμπρός και πίσω αεροδυναμικής άντωσης για μεγαλύτερη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Μεγάλη είναι και η παλέτα των χρωμάτων με το νέο HR-V να διατίθεται σε τέσσερις μεταλλικές αποχρώσεις (Brilliant Sporty Blue, Alabaster Silver,  Modern Steel, Ruse Black) και τρεις ιριδίζουσες (Morpho Blue, Crystal Black, White Orchid) και με την απλή Milano Red. Νέες είναι οι Ruse Black και Morpho Blue οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για το νέο HR-V.

Με το συνολικό μήκος του HR-V να φτάνει τα 4.294 χλστ. και το μεταξόνιο του τα 2.610 χλστ. οι χώροι στο εσωτερικό είναι πραγματικά κορυφαίοι σε σχέση με τις εξωτερικές του διαστάσεις. Ακόμα και πέντε άτομα θα βολευτούνε με τους πίσω να έχουν άπλετο χώρο για τα πόδια σε σημείο που νιώθεις ότι μιλάμε για μεγαλύτερο crossover. Η ποιότητα του εσωτερικού δεν μπορούμε βεβαίως να πούμε ότι αποτελεί και σημείο αναφοράς για την κατηγορία, καθώς τα σκληρά ως επί το πλείστον υλικά δεν συμβάλουν ιδιαίτερα στην αντιληπτή ποιότητα. Εξαίρεση αποτελεί η μαλακή επένδυση στο εμπρός μέρος του ταμπλό και στα πλευρικά της κεντρικής κονσόλας, ενώ την παράσταση κλέβει το γυαλιστερό μαύρο πλαστικό στα τελειώματα της κεντρικής κονσόλας, τα «touch» χειριστήρια του κλιματισμού και η οθόνη αφής 7 ιντσών με το σύστημα Honda Connect που διαθέτει και σύστημα Android (το είδαμε και στο CR-V) και ανεβάζει σε υψηλότατο επίπεδο τη διασυνδεσιμότητα του HR-V (μέχρι και θύρα HDMI υπάρχει). Η συναρμογή και το φινίρισμα πάντως κινούνται σε κορυφαία επίπεδα.

Στα highlights συμπεριλαμβάνεται η υπερυψωμένη κεντρική κονσόλα ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό και το οδηγοκεντρικό ταμπλό, η πανοραμική οροφή, ο εντυπωσιακός πίνακας οργάνων με τους φωτεινούς δακτυλίους που βοηθάνε στην οικονομική οδήγηση αναλόγως με το χρωματισμό τον οποίο λαμβάνουν κάθε φορά καθώς και η πρακτικότητα με τα πίσω καθίσματα Magic Seats. Το σύστημα επιτρέπει στο καθένα από τα διαιρούμενα 60:40 καθίσματα της δεύτερης σειράς να υιοθετούν διάφορες διατάξεις για μέγιστη ευελιξία στη μεταφορά ατόμων και φορτίων. Υπάρχουν τρία «modes» αναδίπλωσης των καθισμάτων με το «Utility mode» η πλάτη του πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται προς τα εμπρός καθώς η έδρα χαμηλώνει την περιοχή των ποδιών των πίσω επιβατών, δημιουργώντας ένα επίπεδο πάτωμα μέγιστου μήκους 1.845 χλστ. Στο «Tall mode» το εμπρός τμήμα της έδρας των πίσω καθισμάτων ανασηκώνεται προς τα πίσω και κλειδώνει σε κάθετη θέση, επιτρέποντας ένα ύψος φόρτωσης 1.240 χλστ. ενώ τέλος το «Long mode» με την πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού να αναδιπλώνεται προς τα πίσω σε οριζόντια θέση, ενώ η πλάτη των πίσω καθισμάτων αναδιπλώνεται προς τα εμπρός, δημιουργώντας ένα «τούνελ» μήκους 2.445 χλστ. Εντυπωσιακός είναι και ο χώρος αποσκευών που αγγίζει τα 453 λίτρα ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.026. Το φαρδύ άνοιγμα της πίσω θύρας μάλιστα (1.180 χλστ.) και το χαμηλό ύψος φόρτωσης (650 χλστ.) τον καθιστούν και εξαιρετικά εύχρηστο.

Ευέλικτο και σπορτίφ

Παρότι στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ που το νέο HR-V έχει ξεκινήσει την πορεία του εδώ και ενάμιση χρόνο διατίθεται και με τετρακίνηση, στην Ευρώπη αλλά φυσικά και στην Ελλάδα οι ιθύνοντες της Honda θεωρούν ότι οι αγορά είναι πάρα πολύ μικρή και έτσι θα διατίθεται αποκλειστικά ως προσθιοκίνητο. Κάτω από το καπό θα υπάρχουν δύο κινητήρες, ένα βενζίνης και ένα πετρελαίου. Φυσικά και τα δύο μοτέρ είναι της σειράς Earth Dreams Technology και πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6.

Όσον αφορά στο ολοκαίνουριο μηχανικό σύνολο βενζίνης, ο 1.5 i-VTEC αποδίδει 130 ίππους στις 6.600 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 155 Nm στις 4.600 σ.α.λ. διαθέτει τεχνολογία άμεσου ψεκασμού καυσίμου, VTEC (Variable Timing and Lift Electronic Control) και VTC (Variable Timing Control) και συνδυάζει αυλούς εισαγωγής υψηλού στροβιλισμού και βελτιστοποιημένο σχήμα εμβόλων προς όφελος της ισχύος και της απόδοσης. Εξοικονόμηση βάρους επιτυγχάνεται με τη μείωση του βάρους του στροφάλου και την υιοθέτηση ανεξάρτητων κουζινέτων. Με το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο

το νέο HR-V επιταχύνει απο 0 - 100 χλμ./ώρα σε 10,7 δλ. (μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων) και 11,2 δεύτερα (CVT 7 σχέσεων). Η μέση κατανάλωση είναι στα  5,2 λίτρα/100 χλμ. με τις εκπομπές CO2 από 120 γρ./χλμ. όταν ο συνδυασμός γίνεται με κιβώτιο CVT. Όσον αφορά στον γνωστό πλέον diesel 1.6 i-DTEC, ο turbo-diesel με ψεκασμό common rail ενσωματώνει μία σειρά από τεχνολογίες που μειώνουν την τριβή, βελτιώνουν τις εκπομπές ρύπων και αυξάνουν την οικονομία καυσίμου. Ο κινητήρας 1.597cc περιλαμβάνει ένα μικρό, πολύ αποδοτικό υπερσυμπιεστή, σύστημα EGR (exhaust gas recirculation) χαμηλής πίεσης και αυλούς κυλινδροκεφαλής υψηλής ροής και στροβιλισμού. Ένας νέος, υψηλής αντοχής και ελαφρού βάρους λεπτός στρόφαλος και ένα αλουμινένιο, ανοιχτού τύπου, μπλοκ από χυτοσίδηρο υψηλής πίεσης μειώνουν το βάρος του κινητήρα. Η απόδοση στην προκειμένη περίπτωση αγγίζει τους 120 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και η ροπή τα 300 Nm στις 2.000 σ.α.λ. Με τον κινητήρα πετρελαίου το νέο HR-V μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 10,0 δλ., ενώ η μέση κατανάλωση πετρελαίου αγγίζει τα 4,0 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 τα 104 γρ/χλμ.

Νέο είναι και το αυτόματο κιβώτιο CVT που λειτουργεί και ως χειροκίνητο με εφτά προγραμματισμένες σχέσεις το οποίο έχει νέο λογισμικό για ακόμη πιο γρήγορες και ομαλές αλλαγές, αλλά και για την καλύτερη δυνατή απόδοση του κινητήρα με βάση το φορτίο. Διατίθεται μόνο με τον κινητήρα βενζίνης και δεν είναι τυχαίο ότι η καλύτερη μέση κατανάλωση έγινε με το συγκεκριμένο κιβώτιο.

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το νέο HR-V και με τους δύο κινητήρες. Για να μην τα πολυλογούμε θα πούμε το εξής. Στο δρόμο τα εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά του, τα υψηλότατα περιθώρια πρόσφυσης στην καλή πορτογαλική άσφαλτο και η ευχρηστία των χειριστηρίων του σε έκαναν σε μεγάλο βαθμό να νιώθεις ότι οδηγάς ένα καλό μικρομεσαίο (περίπου την αίσθηση ενός υπερυψωμένου Civic). Η πολύ καλή ποιότητα κύλισης διαταράσσεται μόνο από ελαφρούς αεροδυναμικούς θορύβους από τους καθρέπτες στις υψηλές ταχύτητες και σε ορισμένα σημεία από τον θόρυβο κύλισης. Βεβαίως με το καλό κιβώτιο CVT (για κιβώτιο του είδους εννοούμε…) ο θόρυβος υπό πίεση είναι αυξημένος αλλά όχι κάτι παραπάνω από ό,τι έχουμε συνηθίσει από κιβώτια μεταβαλλόμενης σχέσης. Θα θέλαμε όμως η ηχομόνωση να είναι λίγο καλύτερη και γενικότερα με το CVT κιβώτιο κινητήρας βενζίνης «πνίγεται» σε κάποια σημεία.

Με το μηχανικό κιβώτιο όμως και παρότι μιλάμε για ατμοσφαιρικό σύνολο, ο βενζινοκινητήρας είναι πολύ ομαλός σε λειτουργία και τα καταφέρνει αρκετά καλά με το HR-V, ενώ ταυτόχρονα παραμένει και αρκετά οικονομικός. Σε περίπτωση που είσαι ομαλός με το δεξί πεντάλ στον υπολογιστή ταξιδιού μπορείς να δεις και κατανάλωση της ταξης του 6 με 7 ενώ ακόμα και ύπο πίεση δεν θα ξεφύγεις πάνω από τα 9 με 10 λίτρα για κάθε 100 χλμ. Σαφώς όμως το πετρελαιοκίνητο σύνολο σε κερδίζει με τη διπλάσια ροπή του από τις μισές στροφές. Σε συνδυασμό με το πάρα πολύ καλό μηχανικό 6αρι το diesel παραμένει εξαιρετικά οικονομικό σε κάθε περίπτωση καθώς εύκολα ακόμα και με σχετικά αλόγιστη χρήση μένεις με μία μέση κατανάλωση της τάξης του 5 με 6 λίτρα ανά 100 χλμ. Η ανάρτηση σε γενικές γραμμές πάντως προσφέρει πολύ καλό έλεγχο και καλή άνεση, το τιμόνι είναι γρήγορο και άμεσο, ενώ τα φρένα έχουν πολύ καλή αίσθηση και σε γενικές γραμμές μιλάμε για ένα σύνολο που θα ικανοποιήσει και τον απαιτητικό οδηγό. Στη χώρα μας το νέο HR-V θα βρίσκεται τον Οκτώβριο με τις τιμές να είναι ακόμα άγνωστες.

Κορυφαία ασφάλεια

Όλα τα νέα HR-V που προορίζονται για την Ευρώπη θα εφοδιάζονται με το City-Brake Active System της Honda. Ειδικά σχεδιασμένο για την αποφυγή ή μείωση της σφοδρότητας των ατυχημάτων με χαμηλές ταχύτητες, το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ λέιζερ για την ανίχνευση του δρόμου μπροστά, εφαρμόζοντας αυτόματα πίεση πέδησης εάν διαπιστωθεί επικείμενος κίνδυνος σύγκρουσης. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί με ταχύτητες κάτω από 32 km/h. Αν το σύστημα αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης τότε ενεργοποιείται  η προ-φόρτιση φρένων και ένα ηχητικό και οπτικό σήμα, πριν ακολουθήσει ένα πλήρως αυτόνομο φρενάρισμα.

Οι μεσαίες και ανώτερες εκδόσεις θα περιλαμβάνουν το Advanced Driver Assist System της Honda, που χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ, και κάμερες εμπρός και πίσω στάνταρ. Αυτή η ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνει: Forward Collision Warning, Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Limiter, Lane Departure Warning και High-beam Support System.

Forward Collision Warning

Το Σύστημα Προειδοποίησης Επικείμενης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης - Forward Collision Warning εντοπίζει τον κίνδυνο σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα (αυτοκίνητο ή φορτηγό), χρησιμοποιώντας την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών. Το σύστημα λειτουργεί όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 15km/h και πάνω. Εάν ανιχνεύσει κίνδυνο σύγκρουσης, θα εκδώσει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις. Η απόσταση προειδοποίησης μπορεί να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού και το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον ίδιο.

Traffic Sign Recognition

Το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας -Traffic Sign Recognition System χρησιμοποιεί τη κάμερα πολλαπλών λειτουργιών για την ανίχνευση οδικών σημάτων που συναντά το όχημα στην πορεία του. Το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα και προβάλλει τα σήματα στην οθόνη του ταμπλό μόλις το αυτοκίνητο περάσει την πινακίδα.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει στρογγυλές πινακίδες με όρια ταχύτητες και απαγορευτικά προσπέρασης. Μπορούν να εμφανίζονται ταυτόχρονα δύο πινακίδες – στη δεξιά πλευρά προβάλλονται μόνο σήματα με όρια ταχύτητας και στην αριστερή τα απαγορευτικά προσπέρασης και τα όρια ταχύτητας με πρόσθετες πληροφορίες όπως καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα.

Intelligent Speed Limiter

Ο Ευφυής Περιοριστής Ταχύτητας (Intelligent Speed Limiter) συνδυάζει δύο κατά τα άλλα ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας– Adjustable Speed Limiter (Προσαρμοζόμενο Περιοριστή Ταχύτητας) και Traffic Sign Recognition system (Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας) – προσφέροντας ένα προηγμένο στοιχείο υποστήριξης της ασφάλειας. Το σύστημα Adjustable Speed Limiter –στάνταρ σε όλα τα Honda που πωλούνται στην Ευρώπη– ρυθμίζει τη μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου σε επίπεδο που ορίζει ο οδηγός.

Με ενεργοποιημένο το Intelligent Speed Limiter, η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου προσδιορίζεται αυτόματα από το ισχύον, νόμιμο όριο ταχύτητα το οποίο ανιχνεύεται από το Traffic Sign Recognition system. Όταν το όχημα περάσει ένα σήμα που δηλώνει ένα κατώτερο όριο ταχύτητας, τότε αυτόματα και ομαλά επιβραδύνει, με μείωση ισχύος μέχρι τη μέγιστη ταχύτητα που δεν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας. Μία προειδοποίηση ηχεί και το όριο ταχύτητας της ένδειξης αναβοσβήνει εάν το όχημα υπερβεί το όριο κατά 3 km/h ή παραπάνω. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος – ανεξαρτήτως από το πάτημα του γκαζιού – δεν θα ξεπεράσει αυτό το όριο. Όταν το όχημα περάσει μία πινακίδα με υψηλότερο όριο ταχύτητας, αυτό θα επιτρέψει στον οδηγό να επιταχύνει έως ότου το όχημα φτάσει σε μία νέα μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα, στο οποίο σημείο θα εμποδίσει το όχημα να υπερβεί το νέο όριο ταχύτητας. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό ανά πάσα στιγμή.

Lane Departure Warning

Το σύστημα Προειδοποίησης Απόκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας - Lane Departure Warning χρησιμοποιεί την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών για την παρακολούθηση των σημάνσεων στο δρόμο. Εάν το αυτοκίνητο αποκλίνει από την λωρίδα στην οποία κινείται χωρίς να ανάψει φλας, τότε το σύστημα Lane Departure Warning προειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικά και οπτικά σήματα. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό ανά πάσα στιγμή.

High Beam Support System

Το Σύστημα Υποστήριξης Μεγάλης Σκάλας - High Beam Support System λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 40km/h για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση της μεγάλης σκάλας φώτων ανάλογα με τα αντίθετα ερχόμενα / προπορευόμενα οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες), ποδήλατα και το φωτισμό του περιβάλλοντος. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό ανά πάσα στιγμή.