First Drive: MG4 Electric 170 PS - Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό hatchback (video-photos)


Ένα θρυλικό comeback, μια νέα σελίδα για την MG -και- στην Ελλάδα κι εμείς καλεσμένοι του Ομίλου Συγγελίδη, του επίσημου εισαγωγέα της φίρμας στη χώρα μας, οδηγούμε το αμιγώς ηλεκτρικό MG4 κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: Ν.Μ.
  • 16/9/2023

Εννοείται βεβαίως ότι αυτό δεν είναι το μόνο αυτοκίνητο από την αναγέννηση της φίρμας υπό την αιγίδα του κινεζικού κολοσσού SAIC (Shanghai Automotive Industries Corporation) που εκτός της MG περιλαμβάνει οκτώ ακόμη μάρκες με πιο διάσημη βέβαια την άλλοτε βρετανική Morris Garages.

Η νέα MG περιλαμβάνει μια πλειάδα νέων μοντέλων με τεχνολογίες κίνησης τόσο συμβατικές με κινητήρα βενζίνης, ατμοσφαιρικό και turbo για την περίπτωση του συμπαγούς MG ZS, συμβατικού ή plug-in για το μεγαλύτερο MG HS αλλά και αμιγώς ηλεκτρικών όπως το MG5, MG ZS EV αλλά και το MG4, ένα compact αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο και οδηγούμε.

Είχαμε την τύχη να δούμε το αυτοκίνητο αρχές Αυγούστου σε Έκθεση του Ομίλου Συγγελίδη και πέρα από την επιθετική του όψη μας προξένησε τεράστιο ενδιαφέρον και η συνολική κατασκευαστική του φιλοσοφία. Το μήκος του είναι 4.287 mm (σχεδόν όσο το VW ID.3), το πλάτος 1.836 mm και το ύψος 1.504 mm, η απόσταση του πατώματος από το έδαφος είναι στα 150 mm ενώ το μεταξόνιο είναι 2.705 mm και, τελικά, θυμίζει στις αναλογίες του αρκετά το ID.3 προσφέροντας συνάμα αρκετά ευφυή σχεδιαστικά τρικ (όμορφη πίσω αεροτομή και φωτιστικά λόγου χάριν).

Το αφαιρετικό εσωτερικό δείχνει καλοκαμωμένο και όπως συμβαίνει συνήθως έτσι κι εδώ υπάρχουν δύο οθόνες, μία που εκτελεί τα χρέη πίνακα οργάνων και μία οθόνη αφής 10,25? για τη διαχείριση στα ελληνικά των συστημάτων του αυτοκινήτου στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται Adaptive Cruise Control, Traffic Jam Assist και λειτουργία ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. H ευρυχωρία και η πρακτικότητα είναι υψηλού επιπέδου. Μας τα χαλάνε λίγο τα 363 λίτρα του χώρου αποσκευών παρά το γεγονός της κατασκευαστικής καινοτομίας τοποθέτησης των κελιών της μπαταρίας οριζόντια για να είναι συνολικά λεπτή η συστοιχία.

Βασισμένο σε μια αρθρωτή πλατφόρμα είναι, ως οφείλει εξαιρετικά άκαμπτο για να δεχθεί τις συστοιχίες μπαταριών στο πάτωμά του οι οποίες χρειάζονται μόλις 35 λεπτά σε φορτιστή 150 kW για να φορτίσουν από το 10% ως το 80% της συνολικής τους χωρητικότητας.

Το MG4 προσφέρεται είτε με 170 PS είτε με 204 PS με έναν ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένο στον πίσω άξονα, απ’ όπου και παίρνουν κίνηση οι εκεί τροχοί με μέγιστη ροπή στα 250 Nm και με δύο επιλογές χωρητικότητας μπαταρίας στις 51 kWh για την έκδοση 170 PS ή 64 kWh για αυτήν των 204 PS, ενώ η αυτονομία του φτάνει έως τα 450 km κατά WLTP.

Η εταιρία υπόσχεται ιδανική κατανομή βάρους 50/50, άριστη οδική συμπεριφορά με γόνατα εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ και οι επιδόσεις είναι ανταγωνιστικές (τελική ταχύτητα 160 km/h και 0-100 km/h από στάση στα 7,7 sec για το 170άρι MG4 και 7,9 sec για το 204άρι). Να σημειώσουμε ότι μέσα στο 2024 έρχεται και το MG4 XPower με ισχύ 435 ίππων από δύο κινητήρες και 0-100 km/h σε 3,8 sec!

Εμείς, κινηθήκαμε με την έκδοση των 170 ίππων και πραγματικά το MG4 δείχνει ακριβώς ότι είναι ένα υπερσύγχρονο προϊόν, όχι μόνο στο φαίνεσθαι αλλά και στην οδηγική του υπόσταση. Εννοείται ότι είναι ήσυχο αλλά συνάμα έχει χαμηλό θόρυβο κύλισης, εξαιρετικά προβλέψιμη οδική συμπεριφορά και, όντως, καλό ζύγισμα.

Η συμβίωση πίσω από το αγωνιστικού τύπου τιμόνι είναι μοντέρνα και μόνον οι μικρές γραμματοσειρές των οργάνων θα ξενίσουν κάπως τους πρεσβύτερους. Η άνεση επίσης είναι άξια μνείας καθώς σε κακό ανάγλυφο μια χαρά κινείται το αυτοκίνητο χωρίς παροξυσμούς νευρικών αντιδράσεων από τις αναρτήσεις και τα πολύ καλά στάνταρ ελαστικά της Continental Premium Contact C 215/50-R17. Της Continental είναι και το σύστημα πέδησης και να μια καλή βάση να πιστεύεις ότι και θέλει τούτο το αυτοκίνητο και μπορεί.

H τιμή του ηλεκτρικού MG4 στη χώρα μας εκκινεί από 32.250 € για την έκδοση EXCITE με την μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 51 kWh και τον ηλεκτροκινητήρα των 170 PS, η οποία «πέφτει» στις 24.448 € με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Αντίστοιχα, οι τιμές για την έκδοση EXCLUSIVE με την μπαταρία των 64 kWh και την ισχύ των 204 PS είναι 36.750 € (28.750 € με την επιδότηση).