First Drive: Opel Corsa 2014 (videos)


Ο Βαγγέλης Πετράκης μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το νέο Opel Corsa.

  • 23/10/2014

Πριν 32 χρόνια η Opel έλαβε μια σημαντική απόφαση: Να μπει κι αυτή στο παιχνίδι μιας «νέας τάξης πραγμάτων» με αυτοκίνητα συμπαγή, οικονομικά και λιτοδίαιτα. Σήμερα και 12,3 εκατομμύρια Corsa αργότερα αποδείχθηκε ότι η Opel όχι μόνο αφομοίωσε τα «θέλω» των Ευρωπαίων αλλά τα πέρασε σε ένα αυτοκίνητο-σταθμό για την κατηγορία. Διαθέσιμο από 10.906 ευρώ!

Το νέο Corsa βέβαια δεν ξαναγράφει το βιβλίο της ιστορίας του. Είναι μια βαριά μετεξέλιξη της προηγούμενης γενιάς, που αποτέλεσε best-seller για την εταιρία. Ένα αρμονικό αυτοκίνητο, λίγο πιο χαμηλό, λίγο πιο φαρδύ, λίγο πιο μακρύ (στα 4,02 μέτρα) από το προηγούμενο Corsa τόσο στο τρίθυρο όσο και στο πεντάθυρο αμάξωμα. Την άμεσα αντιληπτή διαφορά δίνουν τα πολλά νέα στοιχεία όπως τα «αιχμηρά» φωτιστικά εμπρός, η μονοκόμματη, μεγάλη μάσκα με το χρωμιωμένο «χαμόγελο» και αρκετές ακμές στο κάτω μέρος με μια μικρή ακόμα εισαγωγή. Στο πίσω μέρος τα πράγματα είναι σαφώς πιο γνώριμα και στο σύνολο το αυτοκίνητο έχει χαρακτήρα Opel.

Το εσωτερικό με παντελώς νέα σχεδίαση κερδίζει πόντους αντιληπτής ποιότητας και δίνει ρεσιτάλ ευρυχωρίας ειδικά στο πεντάθυρο μοντέλο. Η  εργονομία βρίσκεται σε καλό επίπεδο ενώ εντύπωση προκαλεί η ενσωμάτωση στοιχείων εξοπλισμού όπως τo υπέρπληρες IntelliLink με τη μεγάλη οθόνη αφής και με στοιχεία που μέχρι σήμερα συναντούσαμε σε ακριβότερα μοντέλα όπως η δεύτερη γενιά κάμερας Opel Eye Camera η οποία, ενσωματώνει Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης, Προειδοποίηση  ακούσιας Αλλαγής Λωρίδας, Αυτόματη Μεγάλη Σκάλα Φώτων, Ένδειξη Απόστασης Προπορευόμενου Οχήματος και Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης κ.α.

Σε μηχανολογικό επίπεδο η Opel δεν κληροδότησε ούτε ένα αυτούσιο εξάρτημα στο πέμπτης γενιάς μοντέλο από το προηγούμενο Corsa  Tο πλαίσιο είναι βελτιωμένο με κέντρο βάρους που έχει χαμηλώσει κατά 5 χλστ. οι αναρτήσεις είναι νέες, όπως και το σύστημα διεύθυνσης αλλά και το κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων ενώ βέβαια το μεγάλο γεγονός είναι ο τρικύλινδρος turbo κινητήρας, κατασκευασμένος  για χαμηλό επίπεδο θορύβου, ευστροφία/ευρωστία και λογική κατανάλωση, φορώντας μάλιστα και αντικραδασμικό άξονα. Με χωρητικότητα ενός λίτρου έχει μικρές διαστάσεις, αλλά μεγάλη ψυχή με δύο επίπεδα ισχύος στους 90 και 115 ίππους και με ροπή στα 170 Nm.

Στη Φρανκφούρτη είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τον δυνατό χιλιάρη με ένα πεντάθυρο Corsa και στη συνέχεια το μενού είχε τρίθυρο με επίσης εντελώς νέο 1.4 turbo κινητήρα 100 ίππων. Το μικρό χιλιάρι μοντέλο υπόσχεται αξιόλογες επιδόσεις (0-100 km/h σε 10,3 δλ., τελική ταχύτητα 195 km/h ρεπρίζ 80-120 με 5η σε10,4 δλ.) υποσχέσεις που δείχνει να πραγματοποιεί. Με το 6άρι κιβώτιο νιώσαμε ότι υπάρχει απόλυτο σπορτίφ σετάρισμα. Ο κινητήρας είναι καλογυμνασμένος, χωρίς να λαχανιάζει και χωρίς να διαμαρτύρεται όπως και το πολύ ικανό και ακριβές κιβώτιο και μόνο ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας ενώ δείχνει καλά στοιχεία σε επίπεδο άνεσης, όταν πιέζεται συμπεριφέρεται κάπως…ξερά. Όσο για τον turbo κινητήρα των 100 ίππων και των 200 Nm ο οποίος εξόπλιζε τα τρίθυρα Corsa δοκιμής μας είναι ένα σύνολο με ευρωστία σε επίπεδα ροπής αλλά λίγο πιο ράθυμος στο ανέβασμα στροφών και λίγο πιο «φωνακλάς» υπό πίεση. Αυτά είναι βέβαια μόνο δύο από τα μοντέλα των Corsa αφού σε «πλήρη ανάπτυξη» θα διατίθεται επιπλέον των δύο εκδόσεων με κινητήρες στα 1,2 βενζίνης με 70 ίππους και 1,4 με 90 ίππους ενώ σε diesel δύο κινητήρες 1.3 CDTI (οι γνωστοί των 75 και 95 ίππων πλήρως ανανεωμένοι για μειωμένη κατανάλωση), ενώ θα υπάρχει πλειάδα κιβωτίων με 5άρι ή 6άρι μηχανικό, ένα αυτοματοποιημένο πεντατάχυτο μηχανικό κι ένα αυτόματο 6 σχέσεων.

Το νέο Corsa έδειξε ένα μεστό και hi-tech χαρακτήρα, μια φυσική αλλά ουσιαστική μηχανολογική μετεξέλιξη που φαίνεται ότι και πάλι θα κάνει θαύματα. Το αυτοκίνητο ήδη έχει ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες στη χώρα μας, με το τρίθυρο Corsa των 1,2 λίτρων και 70 ίππων και κοστίζει 10.906 ευρώ με απόσυρση, το δε 1000άρι των 115 ίππων να φτάνει τα 14.195 ευρώ.