Νέο Nissan Juke: Δοκιμάζουμε το δυναμικό crossover


Αν με το Juke η Nissan οριοθέτησε την κατηγορία των Compact Coupe Crossover, με τη νέα γενιά ορίζει το πώς πρέπει να είναι ένας σύγχρονος εκπρόσωπος της.

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: NISSAN, Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
  • 27/3/2020

Πρώτη γνωριμία επί ελληνικού εδάφους για ένα αυτοκίνητο με fun-to-drive χαρακτήρα και με σύγχρονο τεχνολογικό υπόβαθρο. Ο λόγο για το νέο Juke με το οποίο η Nissan για ακόμη μια φορά αποδεικνύει το know-how στα compact SUVs με το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει της ηγετική του θέση σε αυτή την κατηγορία η οποία μετρά πάνω από 1,5 εκατομμύριο πωλήσεις σε μια δεκαετία και στην οποία υπάρχουν πολλοί παίκτες, όπως τα Peugeot 2008, Skoda Kamiq, Hyundai Kona, Kia Stonic, κ.α.

Η δυναμική σχεδίαση του νέου Juke, είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό προσόν, όπως και το μοντέρνο ντιζάιν της καμπίνας των επιβατών, στοιχεία που θα εκτιμήσει ένα νεανικό κοινό, τη στιγμή που οι διαθέσιμοι χώροι είναι βελτιωμένοι σε σχέση με πριν. Ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 5,8 εκατοστά, για τα κεφάλια αντίστοιχα κατά 1,1 εκατοστά, όπως και ο χώρος αποσκευών των 422 λίτρων, που πλέον προσφέρει 20% περισσότερο αποθηκευτικό χώρο συγκριτικά με το Juke πρώτης γενιάς.

Η ΝΕΑ ALFA ROMEO GTV ΕΙΝΑΙ ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΗ KAI ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!

Παράλληλα, βελτιωμένα είναι και τα υλικά υλοποίησης του εσωτερικού, με νέα, μαλακής αφής πλαστικά στο ταμπλό, στις επενδύσεις των θυρών και στο πάτωμα, ενώ άξια αναφοράς τα λεγόμενα monoform σπορ καθίσματα και η δυνατότητα επένδυσης με Alcantara ή δέρμα. Μάλιστα, μπορούν να ενσωματώσουν και το πρωτοποριακό ηχοσύστημα Bose Personal Plus με οκτώ ηχεία, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγαφώνων Ultra Nearfield ενσωματωμένων στα δύο εμπρός προσκέφαλα, όπως το είδαμε και στο Micra.

Το ηχοσύστημα, μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας αναδυόμενης οθόνης 8 ιντσών, που παρέχει εύκολη πρόσβαση στην εφαρμογή Nissan Connect Services. Το κινητήριο σύνολο του Nissan Juke είναι o μικρός turbo τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας του 1.0 lt, που είναι συμπαγής, ελαφρύς, εξαιρετικά αποδοτικός και οικονομικός. Αποδίδει 117PS και 180Nm ροπής (200Nm με λειτουργία over boost), συνδυάζεται στάνταρ με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων, ενώ για πρώτη φορά διατίθεται και ένα νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DCT), με paddle shifts. Η οικονομία καυσίμου έχει βελτιωθεί, επιτυγχάνοντας 5,9l/ 100km (WLTP) με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και 6,0l /100km με το DCT (WLTP). Οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί, ξεκινώντας από 135g/km (WLTP) για το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και 138g/km (WLTP) για το DCT. Μέσα από το πρόγραμμα παραμετροποίησης "D-Mode" παρέχονται τρεις δυνατότητες λειτουργίας -Standard, Eco και Sport–ανάλογα με το στυλ οδήγησης που επιθυμεί ο οδηγός.

Ν-DESIGN

Για όσους επιθυμούν να προσθέσουν τη δική τους ξεχωριστή “πινελιά”, η έκδοση N-Design έρχεται για να συμπληρώσει τις Energy, Acenta, Ν-Connecta και Techna στη γκάμα του νέου Juke. Για το εξατομικευμένο εσωτερικό, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών συνδυασμών για τα καθίσματα, το ταμπλό, την πόρτα και το υποβραχιόνιο. Η επιλογή Urbanizer προσφέρει μια μοντέρνα, έντονη χρωματική αντίθεση και με ασπρόμαυρο συνθετικό δέρμα, η Midnight προσφέρει ένα κομψό εσωτερικό με μαύρο Alcantara και δέρμα, αλλά και cockpit με πορτοκαλί και μαύρο δέρμα. Όλοι οι παραπάνω συνδυασμοί δίνουν στο νέο Juke μια αίσθηση υψηλής ποιότητας. Συνολικά, η N-Design, προσφέρει 20 συνδυασμούς για εξατομίκευση τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά του νέου Juke.

High tech και με την ασφάλεια 5 αστέρων

Ξεκινώντας την πολλά υποσχόμενη εμπορική του πορεία με την κορυφαία αξιολόγηση των πέντε αστέρων για το 2019 από το EuroNCAP, το νέο Juke είναι εξοπλισμένο με πλήθος προηγμένων τεχνολογιών υποστήριξης οδήγησης. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν την Έξυπνη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης με Αναγνώριση Πεζών και Ποδηλάτων, την Αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας, την Έξυπνη Παρέμβαση Ακούσιας Αλλαγής Λωρίδας, το Σύστημα Προειδοποίησης Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας και την Παρέμβαση Τυφλού Σημείου, ως μια μοναδική “πρεμιέρα” για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Η Παρέμβαση Τυφλού Σημείου, προειδοποιεί τον οδηγό όταν ένα αυτοκίνητο μπαίνει στο τυφλό σημείο του (κατά την αλλαγή λωρίδας) και επαναφέρει το νέο Juke πίσω στη λωρίδα του. Παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία ProPILOT της Nissan, η οποία προσφέρει ηλεκτρονική υποβοήθηση στο τιμόνι, την επιτάχυνση και την πέδηση, θα είναι διαθέσιμη στο Juke για πρώτη φορά. Σχεδιασμένο για χρήση σε αυτοκινητόδρομους και σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, το ProPILOT επιταχύνει και επιβραδύνει το όχημα, ούτως ώστε ο οδηγός να διατηρεί την σωστή απόσταση και ταχύτητα και με το αυτοκίνητο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

Για βελτίωση της ορατότητας, οι κολόνες Α έχουν γίνει πιο λεπτές, χωρίς να θυσιάζεται η ακαμψία τους, λόγω της χρήσης ελαφρύτερου χάλυβα υψηλής αντοχής. Τη νύχτα, η ορατότητα βελτιώνεται περαιτέρω χάρη στους στάνταρ προβολείς LED, οι οποίοι αυξάνουν το πεδίο ορατότητας στα 10 μέτρα, όντας το καλύτερο στην κατηγορία.

Επιλογές συνδεσιμότητας

Το νέο Juke διαθέτει το πιο εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε ένα Nissan. Το NissanConnect επιτρέπει στους επιβάτες του νέου Juke να χρησιμοποιούν το Apple CarPlay ή το Android Auto στην ενσωματωμένη οθόνη αφής 8 ιντσών. Όταν δεν χρησιμοποιείται η πλοήγηση μέσω smartphone, ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα πλοήγησης TomTom & Live Traffic. Για να κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού του, το νέο Juke είναι συμβατό με το Google Assistant, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου λειτουργιών, όπως των φώτων του οχήματος και της αποστολής προορισμών στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, μιλώντας απλά στην έξυπνη συσκευή του.

Έχοντας στη διάθεσή μας την έκδοση Acenta με επίπεδο εξοπλισμού που προαναφέραμε είχαμε την περιέργεια αν ο κινητήρας και η ισχύς των 117 ίππων είναι σε θέση να κινήσει το νέο Juke όπως αρμόζει στο σκαρί του. Η περιέργεια μας γρήγορα έγινε θαυμασμός καθώς το νέο Juke δεν είναι μόνο καλοστημένο στο δρόμο, θυμίζοντας το Juke πρώτης γενιάς, αλλά έχει έναν πιο εξευγενισμένο χαρακτήρα και τσαγανό να κινηθεί σβέλτα παρέα με το διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο 7 σχέσεων. Εύστροφο το μοτέρ ταιριασμένο με το κιβώτιο μπορεί να σε σπρώξει να κινηθείς πραγματικά γρήγορα. Το συνολικό επίπεδο της ποιότητας κύλισης είναι ανώτερου επιπέδου συγκρινόμενο με το παλιό Juke.

Το ολοκαίνουργιο Nissan Juke θα συνεχίσει να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland της Μεγάλης Βρετανίας. Η τιμή του ξεκινά από τις 17.900€ και βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις της Nissan ανά την Ελλάδα.