Οδηγούμε το νέο DS 7 Crossback (Video)


Ένα μεγάλο, εντυπωσιακό αυτοκίνητο, για ένα μεγάλο, εντυπωσιακό comeback. Η DS Automobiles, το πολυτελές brand της Citroen, κάνει ρελάνς στην κατηγορία, ρίχνοντας όλα της τα όπλα, αισθητικά, τεχνολογικά, ποιοτικά σε μια κατηγορία που γίνεται…πόλεμος. Mesdames et messieurs καλωσορίστε το νέο DS7 Crossback.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: DS AUTOMOBILES
  • 1/11/2018

Η πολυτάλαντη πλατφόρμα της PSA, η EMP2 δέχθηκε ένα γενναίο stretching για να μπορέσει να προσδώσει τις φυσικές διαστάσεις ενός μεγάλου, 5θυρου, 5θέσιου SUV. Με μήκος 4.573 mm, ύψος στα 1.625 mm, πλάτος ένα χορταστικό 1.906 mm και μεταξόνιο στα 2.738 mm προσφέρει αεροδυναμικό συντελεστή στα 0,31 αλλά και έναν κύκλο στροφής μετρημένο στα 10,6 μέτρα.  Με πάμπολλες σχεδιαστικές αναφορές από το παρελθόν και την παράδοση της DS και με εξαιρετική ποιότητα συναρμογής, έχει ένα «αποτύπωμα» εντυπωσιακά μεγάλο αλλά συνάμα ιδωμένο από μια τεχνολογική και αβάντ-γκαρντ σκοπιά.

Η κυψελωτή μάσκα «DS Wings», τα φώτα LED, με τους ξεχωριστούς προβολείς DS ACTIVE LED VISION είναι μερικά μόνο στοιχεία που κρύβουν τη σοβαρή προσπάθεια των Γάλλων για απόδοση ισχυρού χαρακτήρα. Στο εσωτερικό υπάρχει πλήθος τεχνολογικών ευρημάτων όπως είναι οι μεγάλες οθόνες για τον πίνακα οργάνων και το χειρισμό των πολυμέσων, και ακόμη μεγαλύτερο πλήθος λεπτομερειών με ακριβό φινίρισμα και ποιοτικά υλικά, από τις πιο απλές υφασμάτινες επενδύσεις (υπάρχουν πολλές στο ταμπλό και την κονσόλα) μέχρι γνήσιο μαόνι Ινδονησίας, ρολόι τη BRM Chronographs ή προσεκτικά επιλεγμένο δέρμα.

Το γαλλικά «οπλικά συστήματα» περιλαμβάνουν Σύστημα Νυχτερινής Ορατότητας (Night Vision), Σύστημα Active Scan Suspension, που «σκανάρει» το δρόμο με κάμερα και ραντάρ και προσαρμόζει την ανάρτηση ανάλογα, Driver Attention Monitor με το οποίο μια υπέρυθρη κάμερα σκανάρει τα μάτια του οδηγού και σε περίπτωση που κλείσουν παρατεταμένα προειδοποιεί τον οδηγό. Σε επίπεδο κινητήρων και μετάδοσης να υπενθυμίσουμε ότι το DS 7 είναι μόνο προσθιοκίνητο –για την ώρα- με κινητήρες που απαρτίζονται από τον Turbo PureTech 1.2 130 ίππων με μηχανικό 6άρι κιβώτιο, τον 1.6 Turbo που αποδίδει 180 ή 225 ίππους αμφότερα με αυτόματο κιβώτιο EAT8, τον νέο 1.5 BlueHDi diesel κινητήρα που αποδίδει 130 ίππους με 6άρι μηχανικό ή 8άρι αυτόματο κιβώτιο και τον δίλιτρο BlueHDi diesel κινητήρα να αποδίδει 180 ίππους, με ΕΑΤ8 κιβώτιο.

Στην πρώτη σύντομη δοκιμή του οδηγήσαμε το DS7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 ίππων με μηχανικό εξάρι κιβώτιο αλλά και το 1.6 σύνολο βενζίνης 180 ίππων με αυτόματο 8άρι κιβώτιο και την Active Scan Suspension. Το πρώτο εξαιρετικά αποδοτικό και προβλέψιμο οδηγικά, δίνει τον τόνο ενός μεγάλου αυτοκινήτου που όμως μπορεί να κινηθεί πραγματικά σβέλτα. Η μεγάλη αποκάλυψη –συγκριτικά- ήταν το 180άρι βενζινοκίνητο DS 7 το οποίο δικαιολογεί στο έπακρο τον όρο «λιμουζίνα». Εξαιρετικά ήσυχο, (ενισχυμένα πλευρικά παράθυρα και πλαίσια θυρών δίνουν ένα ακόμη στοιχείο ησυχίας. Άνετο όσο λίγα (θα του συγχωρήσουμε το κάπως αργό rebound των αναρτήσεων στο πρόγραμμα άνεσης), είναι συνάμα πολύ αποδοτικό και με σίγουρο πάτημα.

Το καλωσόρισμα εδώ, στην Ελλάδα θα γίνει σε λίγες ημέρες με το πρώτο DS Store στην Ελλάδα. Μέχρι τότε να αναφέρουμε ότι οι τιμές ξεκινούν από 27.999€ και με πλούσιο μάλιστα εξοπλισμό. Στη Γαλλία είναι ήδη η προεδρική λιμουζίνα του Emmanuel Macron και για χάρη του νέου μοντέλου (και της διαφήμισής του) οι Γάλλοι έσβησαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο.