Οδηγούμε στην Ισπανία το νέο Ford Puma (video)


Το νέο Ford Puma μεταφέρει τη ζωντάνια και τον οδηγοκεντρισμό ενός Fiesta στην κατηγορία των SUV πόλης, φλερτάροντας με την κορυφή ενός segment που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/1/2020

Πάει καιρός από την εποχή που το Ford Puma απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα του Ειδικού Τύπου διεκδικώντας τη δική του θέση σε μια κατηγορία που είχε ήδη αρχίσει να χάνει τη λάμψη της -πιθανόν και το κοινό της- υποταγμένη στα «θέλω» και τα «πρέπει» των μανατζαρέων και στη σκληρή αλήθεια των αριθμών.

Το Ford Puma χάθηκε στη λήθη του χρόνου, στη δύνη του εύκολου κέρδους και στην προχειρότητα που επέβαλε η εποχή του junk food. Τα «μικρά» και τηρουμένων των αναλογιών προσιτά coupe έσβησαν από το «διαιτολόγιο» των Ευρωπαίων κατασκευαστών, με τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού εξαιρέσεις να προκύπτουν από την ανάγκη ορισμένων εξ αυτών να διαφοροποιηθούν τροφοδοτώντας το premium υπερεγώ τους.

Πώς το ηλεκτρικό Hyundai Kona ανέβηκε στα 5.731 μέτρα πετυχαίνοντας ρεκόρ Guinness!

Εκείνη που δεν έσβησε ήταν η δίψα της Ford να δημιουργεί προτάσεις που απευθύνονται στον πραγματικό οδηγό, ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που ο περίφημος οδηγοκεντρικός προσανατολισμός δεν αποτέλεσε αυτοσκοπό.

Είναι η δίψα για την επιτυχία που επαναφέρει το Ford Puma στο προσκήνιο της επικαιρότητας και η σαφέστατα διατυπωμένη ανάγκη της μπλε οβάλ φίρμας να αποκτήσει έναν ανταγωνιστικό εκπρόσωπο στην πιο καυτή κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς - αυτήν των crossovers πόλης.

Όσο και να μας ενοχλεί το γεγονός ότι τα πάντα πλέον περιστρέφονται γύρω από τα SUV απειλώντας ευθέως τη βιοποικιλότητα του αυτοκινητικού οικοσυστήματος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη στροφή του αγοραστικού κοινού σε προτάσεις που δεν ακολουθούν τις παραδοσιακές φόρμες.

Ανάμεσα σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και το νέο Ford Puma, που παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και την τυπική… σωματοδομή ενός μικρού SUV, καταφέρνει και βγάζει το ίδιο μέταλλο με τον μακρινό προγονό του.

Το γεμάτο καλογυμνασμένους μύες πεντάθυρο αμάξωμα σε κάνει πολύ γρήγορα να ξεχάσεις την αυξημένη απόσταση που χωρίζει τις επιφάνειες του Ford Puma από το έδαφος. Τα 16,5 εκατοστά που ναι μεν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας του αυτοκινήτου μακριά από την άσφαλτο από την άλλη δεν δείχνουν ικανά να αμφισβητήσουν τον πέρα από κάθε αμφιβολία ασφάλτινο χαρακτήρα του.

Έξυπνες λύσεις αποθήκευσης αξιοποιούν με τον καλύτερο την ημίψηλη αρχιτεκτονική του νέου Ford Puma παίρνοντας το μέγιστο από ένα hatchback 4,2 μέτρων, το οποίο έχεις ως αφετηρία το πλαίσιο του Fiesta. Ο χώρος αποσκευών κινείται πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας (βλέπε 456 λίτρα στις συμβατικές εκδόσεις και 401 στις υβριδικές) με το Mega Box της Ford να διασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση τους,  προσφέροντας έναν αποθηκευτικό χώρο κάτω από το δάπεδο του διαμερίσματος αποσκευών 80 λίτρων.

Το ποιοτικά και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του cockpit παραπέμπουν σε εκείνα του Fiesta με την κεντρικά τοποθετημένη «αιωρούμενη» οθόνη αφής να ξεχωρίζει και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών να ολοκληρώνει ένα πλήρως παραμετροποιήσημο περιβάλλον χρήστη.

Στον μακρύ κατάλογο των εφαρμογών ενεργητικής ασφάλειας σύντομα πρόκειται να προστεθεί και το Adaptive Cruise Control με λειτουργίας Stop and Go και διατήρησης του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας εισάγοντας το Ford Puma στον κόσμο της ημιαυτόνομης οδήγησης.

Για την ώρα εκείνο που ξεχωρίζει είναι το Local Hazard Information το οποίο ανήκει στον βασικό εξοπλισμό και προειδοποιεί για κινδύνους που ενδεχομένως ο οδηγός συναντήσει στον δρόμο του αξιοποιώντας τα δεδομένα που καταγράφονται από όλα τα οχήματα που είναι διασυνδεδεμένα στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα το νέο Ford Puma δημιουργήθηκε πάνω στο δάπεδο του Ford Fiesta, ωστόσο, οι αλλαγές τόσο στα μηχανικά μέρη όσο και στο ίδιο το πλαίσιο που φιλοξενεί το «μικρό» SUV είναι τέτοιες που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του αυτοκινήτου.

Ακόμα και η αισθητή αύξηση των διαστάσεων, όπως εκείνη του μεταξονίου και των μετατροχίων έχει παίξει τον ρόλο της, ενισχύοντας πέρα από την ευρυχωρία του θαλάμου επιβατών και την αυτοπεποίθηση του αυτοκινήτου στην άσφαλτο.

Παραδόξως το γεγονός ότι κάθεσαι ψηλά δείχνει να μην επηρεάζει τη σχέση σου με την πραγματικότητα. Ναι το τιμόνι είναι πιο ελαφρύ απ’ ότι ενδεχομένως θα περίμενες, ωστόσο, μέσω των προγραμμάτων οδήγησης –πέντε τον αριθμό- μπορείς να παραμετροποιήσεις και να φέρεις στα μέτρα σου το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης.

Οι μεγαλύτερες διαδρομές της ανάρτησης και το νέο setup επιτρέπει στο Ford Puma να προσαρμόζεται με μεγαλύτερη ευκολία στη μορφολογία του οδοστρώματος χωρίς να κουράζει αλλά και χωρίς να αλλοιώνει τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα του.

Η ισορροπία του Ford Puma στην άσφαλτο είναι εξαιρετική. Ακόμα και σε εκείνη την έκδοση (βλέπε ST Line) όπου το μέγεθος των ελαστικών και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων δεν ευνοούν την άνεση δεν πρόκειται να νιώσεις άβολα πίσω από το τιμόνι του.

Η παρουσία των υβριδικών κινητήριων συνόλων κάτω από το καπό βοηθά στην stress free εμπειρία σου στο αριστερό κάθισμα του νέου Puma. Ουσιαστικά πρόκειται για τον μέχρι σήμερα γνωστό EcoBoost κινητήρα των 999 cc, στο έργο του οποίου συμβάλλει ο εναλλάκτης.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή ενός ηλεκτρικού μοτέρ στην κίνηση του αυτοκινήτου είναι πολλαπλά καθώς πέρα από τον αναμενόμενο περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου -περίπου 10% σε ιδανικές συνθήκες-  φροντίζει ώστε να «γεμίσουν» τα όποια κενά παρουσιάζει η απόδοση του τρικύλινδρου κινητήρα βενζίνης.

Η ισχύς των δυο mild hybrid συνόλων είναι 125 και 155 ίπποι, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ως προς το σύστημα μετάδοσης καθώς το μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων είναι εκείνο συνοδεύει και τις δύο υβριδικές εκδόσεις του αυτοκινήτου.

H γκάμα του νέου Ford Puma πρόκειται να ενισχυθεί τον προσεχή Μάιο με έναν κινητήρα diesel χωρητικότητας 1,5 λίτρου και ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Το νέο Ford Puma έρχεται στην Ελλάδα με ελκυστικές τιμές και κορυφαία εγγύηση. (πίνακες-εξοπλισμοί)

Η διάθεση του αυτοκινήτου στη χώρα μας, πάντως, ξεκινά άμεσα με τιμές που εκκινούν από τα 20.097 ευρώ για την έκδοση Titanium και τα 24.254 ευρώ για την έκδοση ST-Line X.