Οδηγούμε στο Βέλγιο το νέο compact SUV Toyota Yaris Cross (video)


Μάθετε τα πάντα για τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και τον οδηγικό χαρακτήρα του Yaris Cross μέσα από την πρώτη μας οδηγική επαφή με την προσθιοκίνητη και την τετρακίνηση έκδοση στους δρόμους του Βελγίου. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΤΟΥΟΤΑ
  • 30/8/2021

Το εντελώς νέο, συμπαγές SUV μοντέλο της Toyota πατάει στα χνάρια του RAV4 και ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά στην κατηγορία των συμπαγών μοντέλων ελευθέρου χρόνου. Μάθετε τα πάντα για τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και τον οδηγικό του χαρακτήρα που θυμίζει... Yaris μέσα από την πρώτη μας οδηγική επαφή μαζί του στους δρόμους του Βελγίου.

Σε μια εποχή που κατακλύζεται από συμπαγή SUV, ένας παίκτης έμενε, περιέργως χωρίς απάντηση. H Toyota,  έχοντας δημιουργήσει τον ιδρυτή των SUV, το RAV4, με μπόλικη τεχνογνωσία και με κορυφαίο status είχε να επιδείξει στη Γηραιά ήπειρο, μόνο το "ξενόφερτο" Urban Cruiser, ένα καλό μηχανολογικά και οδηγικά μοντέλο που όμως δεν ήταν για τα δικά μας, ευρωπαϊκά γούστα. 

Να λοιπόν που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να βάλει  η Toyota τα πράγματα σε μια σειρά δημιουργώντας ένα Ευρωπαϊκό συμπαγές SUV έτοιμο να μπει στη Λίγκα των best seller.  Ας δούμε το πως.

ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Σε μια συννεφιασμένη ημέρα στις Βρυξέλλες μας περίμεναν τα νέα Toyota Yaris Cross σε δυο εκδόσεις εμφάνισης και εξοπλισμού, τη χρυσαφένια διακίνηση Elegant και τη λευκή τετρακίνητη Adventure αμφότερες σε υβριδική έκδοση. Σχεδιασμένο στο διάσημο πλέον σχεδιαστικό κέντρο της Toyota στη Νίκαια της Γαλλίας, ED2 το νέο compact SUV δείχνει από κοντά πολύ πιο όμορφο από ό, τι βλέπετε εδώ. Με μήκος 4,18 μέτρα, έχει σχεδιαστικά γονίδια από τα SUV της μάρκας αλλά σε μια πιο minimal προσέγγιση. Κατασκευασμένο στο εργοστάσιο της Toyota στη Γαλλία, εκεί που παράγεται και το απλό Yaris, αποτελεί προϊόν μιας επένδυσης 400 εκατομμυρίων ευρώ και βασίζεται στην πλατφόρμα TNGA-B του Yaris αλλά με όλες τις διαστάσεις, πλην του μεταξονίου στα 2,56 μέτρα επαυξημένες συγκριτικά. Ταυτόχρονα έχει επιπλέον δεσίματα για καλύτερη ακαμψία.

Δείχνει αυτό που πρεσβεύει, δηλαδή, το τρίπτυχο "πρακτικό, γρήγορο, ακριβές" αλλά συνάμα είναι και πολύ ποιοτικό, κάτι που εντείνεται οπτικά χάρη στη σχεδίαση των επιμέρους στοιχείων που το απαρτίζουν όπως είναι τα LED φωτιστικά σώματα ή τα μικρά διάκενα στα πάνελ του αμαξώματος. Σημειώστε δε ότι με τις μεγάλες ζάντες μέχρι 18 ιντσών, και την απόσταση του πατώματος από το έδαφος στα 170 mm έχει το παράστημα ενός κανονικού SUV.

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Η Toyota είχε άλλη μια πρόκληση να αντιμετωπίσει, καθώς το Yaris Cross θα έπρεπε να είναι... ευρωπαϊκά ευρύχωρο, σε ένα συμπαγές αμάξωμα. Κι αυτό πέτυχαν οι σχεδιαστές του.  Με σαφείς αναφορές από Yaris, εδώ υπάρχουν στοιχεία και από SUV  αλλά και άλλες πρακτικές λύσεις (πίσω διαιρούμενο κάθισμα 40:20:40, διπλό δάπεδο, ιμάντες πρόσδεσης) και χώρος αποσκευών στα 397 λίτρα για το δικίνητο μοντέλο και 320 λίτρα για το τετρακίνητο.

Συνολικά, η αίσθηση είναι ενός φρέσκου μοντέλου με πολύ καλή πρακτικότητα και άριστη εποπτεία του περιβάλλοντος, χάρη και στη θέση οδήγησης αλλά και τον σύγχρονο εξοπλισμό ανέσεων και διασύνδεσης με, όπως πάντα, πλήρες ελληνικό μενού. Μην αμελήσουμε επίσης την κορυφαία ομπρέλα συστημάτων ασφαλείας Toyota Safety SenseSense γενιάς 2.5 στάνταρ από την πρώτη έκδοση. 

ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ

Όταν λέγεσαι Toyota ξέρεις κι από υβριδική τεχνολογία. Στη τέταρτη γενιά της εδώ έρχεται με το σύστημα που γνωρίσαμε και στο Yaris με βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων, ηλεκτροκινητήρα και μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που αποδίδει 116 ίππους οι οποίοι μεταφέρονται στον εμπρός άξονα μέσω ενός eCVT κιβωτίου στους εμπρός τροχούς.

Όμως κάνοντας ρελάνς, η Toyota δημιούργησε και τετρακίνητη έκδοση καθώς ενσωμάτωσε την έξυπνη τετρακίνησή της, AWD-i όπως την έχουμε δει και στο RAV4 με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και ηλεκτρονικά που κατανέμουν την κίνηση εμπρός/πίσω από 100/0 έως 40/60. Αυτό το στοιχείο μάλιστα της υβριδικής τετρακίνησης είναι μοναδικό στην κατηγορία. Αμφότερα φορούν νέα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός, ενώ επιπλέον, η τετρακίνητη έκδοση "φορά" δίπλα ψαλίδια πίσω σε αντίθεση με τον σκέτο ημιάκαμπτο άξονα των απλών προσθιοκίνητων. Υπάρχει, τέλος, και συμβατική έκδοση με έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων απόδοσης 125 ίππων με άριστα χαρακτηριστικά λειτουργίας όπως ήδη γνωρίζουμε για το Yaris hatchback αλλά εδώ, είχαμε στη διάθεσή μας μόνο υβριδικές δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις.

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ YARIS CROSS

Ο Βαγγέλης Πετράκης, πίσω από το τιμόνι του νέου Toyota Yaris Cross.
Ο Βαγγέλης Πετράκης, πίσω από το τιμόνι του νέου Toyota Yaris Cross.

Αρχής γενομένης με την "απλή" δικίνητη έκδοση με το πακέτο εξοπλισμού Elegant φαίνεται αμέσως ότι το αυτοκίνητο είναι... Yaris καθώς είναι διασκεδαστικό αν το θέλεις στην οδήγηση, με ακριβές σύστημα διεύθυνσης και κατευθυντικότητα πολύ καλή για την κατηγορία. Η Toyota υπόσχεται 0-100 km/h  σε 11,2 sec για το βάρους 1.170 κιλών δικίνητο Yaris Cross και 11,8 sec για το  1.260 κιλών τετρακίνητο με την τελική για αμφότερα να περιορίζεται στα 170 km/h. Υπόσχεται όμως και υπό προϋποθέσεις αμιγή ηλεκτροκίνηση.

Οι αντιδράσεις του πίσω άξονα δεν είναι απότομες καθώς έχει γίνει καλή δουλειά με τη ρύθμιση των αναρτήσεων. Το λευκό τετρακίνητο Yaris Cross από την άλλη, στην έκδοση Adventure μπορεί να είναι οριακά πιο βαρύ, αλλά με την πιο σοφιστικέ ανάρτηση και την τετρακίνηση μετατρέπεται σε ένα πολυπρόσωπο... λιμουζινάκι. Μπορεί να κινηθεί σαφώς καλύτερα όταν πιεστεί, ενώ και η αυτόματη τετρακίνηση με προγράμματα ανάλογα με τη χρήση, συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο πρόσφυσης και ελέγχου (από τα καλύτερα της κατηγορίας). Σε αμφότερα βέβαια κλίσεις στις στροφές υπάρχουν (ευτυχώς τα εμπρός καθίσματα κρατούν καλά), αλλά αν δεν μπορείτε αυτή την αίσθηση πάρτε το απλό... Yaris hatchback. 

Το νέο Yaris Cross διατίθεται ήδη στη χώρα μας. Στη βασική του έκδοση Active με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.5 lt 125 ίππων ξεκινά από τα μόλις 17.300 ευρώ με μηχανικό κιβώτιο και 18.850 ευρώ με αυτόματο, ενώ η πρώτη υβριδική έκδοση Yaris Cross Hybrid Active με 116 ίππους και το e-CVT κιβώτιο, ξεκινά από τα 20.150 ευρώ. Η δε πρώτη έκδοση με την τετρακίνηση AWD-i Yaris Cross Hybrid Style AWD ξεκινά από τα 25.900 ευρώ.

Αναλυτικά ο επίσημος τιμοκατάλογος του νέου Toyota Yaris Cross ΕΔΩ