Οδηγούμε τη νέα BMW X2 στην Πορτογαλία


Με μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλαγμένο αμάξωμα, εντυπωσιακό εσωτερικό και με δυνατούς κινητήρες, το γερμανικό SUV.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: BMW
  • 28/2/2024

Στη δεύτερη γενιά της η Χ2 δείχνει να έχει το δικό της χαρακτήρα, ενός ξεχωριστού μοντέλου που διαχωρίζεται αρκετά από την Χ1, με την οποία και μοιράζονται όλα τα δομικά μέρη. Θα λέγαμε, πώς ουσιαστικά επανατοποθετείται στην κατηγορία, επιχειρώντας να έλξει εκείνο το κοινό που επιζητά ένα πιο life style μικρομεσαίο σε διαστάσεις SUV, με sport χαρακτηριστικά, που της προσφέρουν σε κάθε περίπτωση ένα πιο δυναμικό look.

Η νέα Χ2 θα είναι διαθέσιμη εκτός από την πληρέστατη γκάμα των θερμικών κινητήρων (την υψηλών επιδόσεων M35i xDrive και δύο ακόμα επιλογές, μία βενζινοκίνητη και μία diesel) και στην ηλεκτρική έκδοση iX2 xDrive30 (αναμείνατε τις εντυπώσεις μας, συντόμως).

Η εικόνα της νέας BMW X2 είναι ξεκάθαρα πιο επιθετική από τον προκάτοχό της και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει το επιβλητικό μπροστινό μέρος, οι μεγάλοι θόλοι των τροχών, τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα, οι τέσσερις απολήξεις του συστήματος εξάτμισης και η προαιρετικά φωτιζόμενη μάσκα νεφρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα X2 είναι επίσης η πρώτη compact BMW που προσφέρει στον προαιρετικό εξοπλισμό ζάντες 21 ιντσών.

Η νέα BMW X2 υιοθετεί μια ξεχωριστή, οπτικά εκφραστική σχεδίαση που την διαφοροποιεί ξεκάθαρα από την X1. Ως εκ τούτου, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως ένα καθαρόαιμο Sports Activity Coupé (SAC). Χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου είναι επίσης οι δυναμικές έντονες γραμμές και οι γενναιόδωρες επιφάνειές του.

Αυξημένες διαστάσεις

Το μήκος της έχει αυξηθεί κατά 194 mm και φτάνει τα 4.554 mm, το πλάτος της κατά 21 mm (1.845 mm) και το ύψος της κατά 64 mm (1.590 mm). Αυξημένο είναι και το μεταξόνιο το οποίο έχει φτάσει τα 2.692 mm, προσφέροντας άνετους χώρους στο εσωτερικό, με το πορτμπαγκάζ να ξεκινά από τα 525 lt (για την EV έκδοση) και φτάνει μέχρι και τα 1.470 lt (στη θερμική έκδοση).

Για τους υποψηφίους αγοραστές προσφέρεται η επιλογή ανάμεσα σε δύο απλές και έντεκα μεταλλικές εξωτερικές αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της νέας Fire Red metallic. Διατίθενται επίσης δύο Frozen εκδόσεις από τη συλλογή BMW Individual και μία μεγάλη ποικιλία διακεκριμένων φινιρισμάτων.

Στο εσωτερικό η εικόνα θυμίζει αρκετά X1 και το στοιχείο που τραβάει τα βλέμματα είναι η τεράστια κυρτή οθόνη που αιωρείται πάνω από το ταμπλό. Αποτελείται από δύο μικρότερες, μία των 10,25 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μία των 10,7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων που έχει ενσωματώσει το iDrive 9.

Τα δύο καθίσματα της πρώτης σειράς χωρίζονται από ένα ψηλά τοποθετημένο υποβραχιόνιο και έχει ενσωματώσει διακόπτες που δίνουν πρόσβαση σε μια σειρά από λειτουργίες του αυτοκινήτου. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η νέα X2 εφοδιάζεται με κάμερα που έχει τον φακό της στραμμένο προς τον δρόμο και μπορεί να καταγράφει video κατά την οδήγηση.

Από εκεί και πέρα η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, όπου συνδυαστικά αποδίδουν 313 ίππους (συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου boost) και 494 Nm ροπής. Η επιτάχυνση του 0-100 km/h έρχεται σε 5,6 sec ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 km/h. Το σύστημα μπαταριών έχει χωρητικότητα 64,8 kWh και προσφέρει αυτονομία έως και 449 km (WLTP).

Η σπορ εκδοχή της νέας X2 έρχεται με την M35i xDrive όπου στην «καρδιά» της βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος κινητήρας των 2,0 lt. που αποδίδει 300 ίππους και της επιτρέπει να επιταχύνει στο 0-100 km/h σε 5,4 sec.

Σε ότι αφορά τους θερμικούς κινητήρες διαθέσιμος είναι επίσης ένας τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,5 lt (sDrive20i) που συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα των 48V και αποδίδει 170 ίππους, όπως και ο τετρακύλινδρος diesel (sDrive18d) με ισχύ 150 ίππων. Όλα τα θερμικά σύνολα συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Steptronic των 7 σχέσεων.

Να σημειωθεί πώς η παραγωγή της νέας BMW X2 πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της πόλης Regensburg στη Γερμανία ενώ στην ίδια μονάδα κατασκευάζονται και οι μπαταρίες υψηλής τάσης για την αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή.

Εντυπώσεις

Από την εμφάνισή της και μόνο αντιλαμβάνεσαι πώς έχει να κάνεις με ένα πλήρως διαφοροποιημένο αυτοκίνητο σε σχέση με την πρώτη γενιά, ένα SUV που αποπνέει τον αέρα ενός αληθινά premium αυτοκινήτου. Είναι η εμφάνισή της με τις πιο δυναμικές γραμμές και εντελώς αλλαγμένο πίσω μέρος που θυμίζει ένα υπερυψωμένο Sport Wagon, είναι το εσωτερικό της που είναι άρτιο σε υλοποίηση, με εξαιρετικής ποιότητας υλικά και φινίρισμα, αλλά και μια αισθητική πολύ μοντέρνα.

Η ψηφιοποίηση του πίνακα των οργάνων συνδυάζεται με επαρκείς φυσικούς διακόπτες και αυτό είναι κάτι σωστό κατά την άποψή μας. Εξαιρετική η θέση οδήγησης, επαρκέστατοι οι χώροι για τους επιβάτες, ενώ υψηλό βαθμό παίρνει και η εργονομία. Με δύο λόγια, πρόκειται για την εικόνα και την αίσθηση ενός μοντέρνου, καλοφτιαγμένου αυτοκινήτου.

Στον δρόμο, η έκδοση Μ35i xDrive που οδηγήσαμε με τους 300 ίππους, είναι απολαυστική, είτε την οδηγείς σε αστικό περιβάλλον (ευέλικτη και άνετη) και πολύ περισσότερο στον αυτοκινητόδρομο που ξεδιπλώνει όλες τις ικανότητές της. Κορυφαία η ποιότητα κύλισης (εξαιρετική η δουλειά στην αεροδυναμική αντίσταση του αμαξώματος), ενώ σε μια ορεινή διαδρομή η σφικτή ρύθμιση της ανάρτησης (με αντίκτυπο στην απόσβεση στο έντονο ανάγλυφο) σε προδιαθέτει να την πιέσεις περισσότερο.

Ακριβέστατο και το σύστημα διεύθυνσης, αποδοτικά και ακούραστα τα φρένα, ενώ το νέο 7άρι κιβώτιο, μάλλον ταιριάζει καλύτερα σε επίπεδο επιδόσεων και γενικότερης λειτουργείας. Περισσότερα για τη νέα Χ2 στο επόμενο τεύχος του Car and Driver, από τη δοκιμή μας επί ελληνικού εδάφους.

Η νέα Χ2 βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις της BMW με τις τιμές να ξεκινούν από 42.150 ευρώ για την έκδοση Χ2 sDrive20i.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Test Drive: BMW i5 eDrive40 - Δοκιμάζουμε τη νέα σπορ ηλεκτρική λιμουζίνα

Η BMW X2 γυρίζει σελίδα και τα αλλάζει όλα στη δεύτερη γενιά της (photos-video)

Ξεκίνησε η παραγωγή της νέας BMW X2 στο Regensburg – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα