Test Drive - Δοκιμάζουμε στη χιονισμένη Αυστρία την οικογένεια των BMW X1 (video)


Δοκιμάζουμε στους παγετώνες της Αυστρίας τη νέα πρόταση της BMW, που κινείται στο λευκό τοπίο σαν επιδέξιος σκιέρ χάρη στην «έξυπνη» τετρακίνηση και τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ ΦΩΤ. BMW, Π.Π.
  • 13/12/2022

Eδώ και χρόνια αποτελεί η BMW X1 σημείο αναφοράς στην κατηγορία των compact premium SUV ή καλύτερα SAV (Sports Activity Vehicle), όπως την έχει βαφτίσει η βαυαρική εταιρεία θέλοντας να τονίσει τα σπορ και οδηγοκεντρικά χαρακτηριστικά της. Η BMW δεν φημίζεται για τον εφησυχασμό της, οπότε δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της και προίκισε το μοντέλο τρίτης γενιάς με όλα εκείνα τα καλούδια, που θα του επιτρέψουν να αναδειχθεί σε άξιο συνεχιστή των προηγούμενων και να αναρριχηθεί στις κορυφαίες θέσεις των πωλήσεων σε πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο, επίπεδο.

Το δυναμικότερο ντιζάιν, η αυξημένη ευρυχωρία στο πολυτελές εσωτερικό και η δημιουργία μίας πλήρους γκάμας εκδόσεων επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, καθώς οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ συμβατικών μοντέλων βενζίνης και πετρελαίου, Plug-in υβριδικών εκδοχών, ενώ –για πρώτη φορά– υπάρχει και ως εναλλακτική η αμιγώς ηλεκτροκίνητη iX1.

Ωστόσο, μία από τις μεγάλες διαφορές της νέας BMW X1 σε σχέση με τις προηγούμενες δεν είναι ορατή και αφορά στα αναβαθμισμένα συστήματα τετρακίνησης με τα οποία εφοδιάζεται. Η ΒΜW νιώθει, μάλιστα, τέτοια αυτοπεποίθηση για τις off road ικανότητες των τετρακίνητων Χ1, ώστε μας κάλεσε να τις δοκιμάσουμε στις πιο ακραίες χειμερινές συνθήκες των αυστριακών παγετώνων και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ζέλντεν.

Η κοσμοπολίτικη κωμόπολη φημίζεται για τα χιονοδρομικά κέντρα της, αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο τουριστικό προορισμό της Αυστρίας, μετά τη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ, ενώ απέκτησε παγκόσμια δημοσιότητα όταν γυρίστηκε εκεί το 2015 η ταινία του Τζέιμς Μποντ Spectre με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ. Οι Αυστριακοί αξιοποιούν δεόντως την επίσκεψη του θρυλικού Πράκτορα 007 στην περιοχή τους, καθώς έχουν δημιουργήσει ένα μουσείο ψηφιακής περιήγησης στα άδυτα της ταινίας, ενώ έχουν τοποθετήσει σε στρατηγικά σημεία του Ζέλντεν οχήματα και άλλα αντικείμενα από την ταινία, που φέρουν όλα την ειδική σήμανση “Elements”.

Στα χνάρια του Τζέιμς Μποντ, λοιπόν, κι εμείς, αν και το δικό μας σενάριο δεν ήταν περιπετειώδες, αλλά κυρίως ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό, αφού την πρώτη ημέρα της παρουσίασης οδηγήσαμε τις νέες X1 σε δημόσιους δρόμους γύρω από το Ζέλντεν έχοντας στο πλάι μας ειδικούς από τα κέντρα εξέλιξης της BMW στο Μόναχο. Ουσιαστικά ήταν μία ιδανική εισαγωγή στα μυστικά των αναβαθμισμένων συστημάτων ασφάλειας και τετρακίνησης του δημοφιλούς SAV, ενόψει της επόμενης ημέρας, οπότε θα ανεβαίναμε –καιρού επιτρέποντος– σε υψόμετρα σχεδόν 3.000 μέτρων, για να τεστάρουμε τις δυνατότητες της BMW X1 σε απάτητο χιόνι και σε πάγο. Να σημειώσουμε ότι αλλάζαμε συνεχώς αυτοκίνητα (και συνοδηγούς), από βενζίνη σε πετρέλαιο και από Plug-in Hybrid σε ηλεκτρικό, ενώ όλα τα μοντέλα ήταν εφοδιασμένα με λάστιχα χιονιού και δεν χρησιμοποιήσαμε πουθενά αλυσίδες!

 Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας και τις συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει –στον ένα ή στον άλλο βαθμό– στην εξέλιξη της νέας BMW X1, συνειδητοποιήσαμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο μέσος οδηγός αξιοποιεί ένα ελάχιστο μέρος των δυνατοτήτων τους, κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τον μέσο χρήστη ενός προηγμένου Smartphone. Και δεύτερον, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εκπαιδεύουν όλες οι μάρκες αυτοκινήτων το προσωπικό της πρώτης γραμμής –και κατά κύριο λόγο τους πωλητές τους–, ώστε να πραγματοποιούν μίνι σεμινάρια για την ενημέρωση των πελατών τους. Είναι πραγματικά κρίμα να επενδύεις τόσα χρήματα σε νέες τεχνολογίες για να αγοράσεις –πανάκριβα πλέον– καινούργια αυτοκίνητα και να τα χρησιμοποιείς με τη λογική προηγούμενων δεκαετιών. Συμπληρωματικά να πούμε ότι αναθεωρήσαμε και την άποψή μας για το θερμαινόμενο τιμόνι, που ανέβηκε πολύ ψηλά στην εκτίμησή μας, ενώ μέχρι την εκδήλωση στην Αυστρία το θεωρούσαμε κάτι εντελώς περιττό.

 Τη δεύτερη ημέρα μας χαμογέλασε ο καιρός, έβγαλε ήλιο και δόθηκε η άδεια πρόσβασης στον κοντινό παγετώνα, όπου φτάσαμε μετά από περίπου ένα εικοσάλεπτο, αφού καταθέσαμε προηγουμένως τον οβολό μας στον σταθμό διοδίων, καθώς οι Αυστριακοί βγάζουν και από τη… μύγα ξίγκι. Οι ειδικοί της BMW είχαν διαμορφώσει σε διάφορα σημεία πίστες και διαδρομές με αφράτο και πατημένο χιόνι, αλλά και πάγο που γλιστρούσε σαν γυαλί, ενώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από -13 βαθμούς Κελσίου στα ανήλιαγα σημεία έως -9 βαθμούς εκεί όπου έπεφτε ήλιος με… δόντια. Όλες οι δοκιμασίες είχαν ως στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τετρακίνησης και τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας της νέας BMW X1 σε συνθήκες όπου σπάνια θα βρεθεί ένας οδηγός στην Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε με μία απότομη κατάβαση, που αποτελεί και την πιο επικίνδυνη κατάσταση όταν κινείσαι στο χιόνι και στον πάγο, αφού ο όγκος και το βάρος του οχήματος πιέζουν το αυτοκίνητο σαν έναν τεράστιο χέρι στην κατηφόρα και δυσκολεύουν αφάνταστα τον έλεγχό του. Εδώ έκανε τρομερή δουλειά το σύστημα Hill Descent, στο οποίο μπορείς να ρυθμίσεις μόνος σου το ανώτατο όριο ταχύτητας και το οποίο μας κατέβασε φρενάροντας άψογα το αυτοκίνητο. Ήταν και το μόνο σημείο υπεροχής των εκδόσεων με κινητήρες εσωτερικής καύσης απέναντι στην ηλεκτροκίνητη iX1, καθώς τα συμβατικά μοτέρ συνέβαλλαν καλύτερα στην επιβράδυνση του οχήματος σε σχέση με τον ηλεκτροκινητήρα. Στην ανάβαση το μυστικό ήταν η σωστή δοσολογία του γκαζιού, ώστε να μην κολλήσεις στο χιόνι και –ταυτόχρονα– να μη φύγεις εκτός ορίων, λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Συμβουλή από τους ειδικούς: Αν κολλήσεις στο χιόνι, φρόντισε να ακινητοποιήσεις το όχημα λοξά και όχι ευθεία πάνω στο οδόστρωμα, γιατί έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να ξεκολλήσεις παίζοντας με το γκάζι.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε ένα βουναλάκι χιονιού με τον ένα τροχό να βρίσκεται στον αέρα και την έξυπνη τετρακίνηση να στέλνει αστραπιαία τη ροπή του στους υπόλοιπους, ώστε να ενισχύσει την πρόσφυσή τους και να ξεκινήσεις κανονικά σαν να βρίσκεσαι σε φανάρι στην πόλη. Όλα αυτά συντελούνται αυτόματα χωρίς να τα πάρει είδηση ο οδηγός και χωρίς να χρειαστεί να πατήσει κάποιον διακόπτη, που είναι, εξάλλου, και το ζητούμενο για τον μέσο χρήστη. Το τρίτο σκέλος ήταν και το πιο παιχνιδιάρικο και… διδακτικό, αφού οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει στο χιόνι μία υποτυπώδη πίστα σλάλομ, όπου κληθήκαμε να οδηγήσουμε διάφορες εκδόσεις της νέας BMW X1, αρχικά με όλα τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης ενεργοποιημένα σε κανονική ρύθμιση, όπως, δηλαδή, κινούμαστε συνήθως στην καθημερινότητά μας. Χάρη σε αυτά, περάσαμε ανάμεσα από τις κορύνες με ελάχιστα σκιρτήματα της ουράς και ανεπαίσθητες διορθώσεις στο τιμόνι, αφού η παρέμβαση των ηλεκτρονικών συστημάτων ήταν έγκαιρη και έντονη σε βαθμό «χειραγώγησης» του οδηγού. Στη δεύτερη φάση επιλέξαμε τις ρυθμίσεις του προγράμματος Sport Plus, όπου έγινε αμέσως εμφανές ότι έπρεπε να συμμετέχεις σαφώς περισσότερο στους ελιγμούς με διορθωτικές κινήσεις του τιμονιού, ενώ στο τέλος θέσαμε όλα τα συστήματα off και τα ανάποδα τιμόνια πήγαν σύννεφο, προκειμένου να μη βγούμε εκτός πίστας. Ήταν ένας εμφατικός τρόπος να καταδείξει η BMW τη σημασία όλων αυτών των νέων τεχνολογιών στον τομέα της οδικής ασφάλειας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν η οδήγηση στον ευρωπαϊκό δρόμο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Η ανάβαση έως τα 2.798,16 μέτρα αποδείχθηκε παιχνιδάκι, παρά το στρώμα πάγου που κάλυπτε την άσφαλτο, όμως και εδώ τη σοβαρότερη δουλειά την έκανε το Hill Descent στην κατάβαση, χάρη στο οποίο κατεβήκαμε με ελάχιστα γλιστρήματα, κυρίως στις στροφές όπου ένιωθες ακόμα περισσότερο την ώθηση από τον όγκο του αυτοκινήτου.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν η οδήγηση στον ευρωπαϊκό δρόμο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Η ανάβαση έως τα 2.798,16 μέτρα αποδείχθηκε παιχνιδάκι, παρά το στρώμα πάγου που κάλυπτε την άσφαλτο.
Κερασάκι στην τούρτα ήταν η οδήγηση στον ευρωπαϊκό δρόμο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Η ανάβαση έως τα 2.798,16 μέτρα αποδείχθηκε παιχνιδάκι, παρά το στρώμα πάγου που κάλυπτε την άσφαλτο.

Τελικό συμπέρασμα; Τα νέα μοντέλα κοστίζουν πανάκριβα, ωστόσο θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι –τουλάχιστον στην περίπτωση της BMW X1 τρίτης γενιάς– έχουν γίνει πολύ ασφαλέστερα, χάρη στον εξοπλισμό τους με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Όταν γίνεται, μάλιστα, αυτό χωρίς τον ευνουχισμό της οδηγικής απόλαυσης, όπως συμβαίνει με το βαυαρικό SAV, τότε μιλάμε σίγουρα για έναν συνδυασμό win win!