Abarth 595: Ο «Σκορπιός» συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, αλλά εξακολουθεί να... δαγκώνει


Το δημιούργημα του Carlo Abarth αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1963 και παρουσιάστηκε στο κοινό ένα μήνα αργότερα, κερδίζοντας τους πάντες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 1/10/2023

Πριν από εξήντα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1963, ο Carlo Abarth αποκάλυψε το Fiat-Abarth 595 στον κόσμο. Βασισμένο στο Fiat 500 D, ένα μοντέλο που σημείωνε ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία από το 1961, το νέο Fiat-Abarth 595 πήρε το όνομά του από τον κυβισμό του κινητήρα του, ο οποίος είχε αυξηθεί χάρη στην αναβάθμιση που έγινε στους κυλίνδρους και τα έμβολά του και τα εντελώς νέα υλικά τους.

Εξωτερικά διέφερε από το Fiat 500 D με την εντυπωσιακή διάτρητη μπροστινή μάσκα τύπου 850TC, τη γυαλιστερή μεταλλική επιγραφή «Fiat Abarth 595» στο πίσω μέρος και το καπό και την… περήφανη επιγραφή «World Champion» στη δεξιά πλευρά, που αναφερόταν στα πολλά ρεκόρ που κατείχαν οι δημιουργίες του Officine di Corso Marche.

Το αγωνιστικό πνεύμα του μοντέλου τονίστηκε περαιτέρω από το πολύ μεγάλο αλουμινένιο δοχείο λαδιού που προεξείχε κάτω από το πίσω μέρος και, πάνω απ' όλα, τη διπλή σπορ εξάτμιση τύπου «Record Monza». Το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα επιθετικό και μάλιστα θορυβώδες αυτοκίνητο που διέθετε 30% περισσότερη ισχύ από την αρχική του έκδοση, 27 ίππους στις 5.000 rpm και μπορούσε να κινηθεί ακόμα και με 120 km/h.

Ουσιαστικά, ο Abarth πήρε ένα επιτυχημένο αυτοκίνητο πόλης, το 500 D και το έκανε ένα επιτυχημένο αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Αυτή είναι η ίδια συνταγή που εφάρμοσε η Abarth τους τελευταίους μήνες για να δημιουργήσει το νέο Abarth 500e, το οποίο «γεννήθηκε» από το νέο Fiat 500 electric, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Ένα μήνα αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 1963, το 595 παρουσιάστηκε στο κοινό στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνου. Ο Abarth, ένας σπουδαίος ειδικός στις επιχειρήσεις και την αυτοκινητοβιομηχανία, αποφάσισε να ξεχωρίσει προσφέροντας στους επισκέπτες που συνωστίζονται στις αίθουσες της έκθεσης ένα κουπόνι για test drive της νέου μοντέλου. Η πρωτοβουλία ήταν τόσο επιτυχημένη που ο Carlo Abarth δήλωσε ότι τα πρώτα 1.000 αυτοκίνητα Fiat-Abarth 595 θα παραχθούν σύντομα.

Ως φυσική εξέλιξη του 595, ο Carlo Abarth παρουσίασε το Fiat-Abarth 695 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 1964, ακολουθώντας την ιδέα μιας τεχνικής αναβάθμισης που σύντομα έγινε πυλώνας της παράδοσης της Abarth. Αργότερα, το φαινόμενο των κιτ μετασχηματισμού επέτρεψε τις κύριες βελτιώσεις της Abarth να «μεταφερθούν» στα αυτοκίνητα παραγωγής της FIAT, μεταμορφώνοντάς τα τόσο μηχανικά όσο και αισθητικά.

Οι αξίες της απόδοσης και του στυλ, που χαρακτηρίζουν το brand και προέρχονται από αυτούς τους «προγόνους» αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς της σειράς Abarth, η οποία, εκτός από το νέο Abarth 500e, περιλαμβάνει το Abarth 595 των 165 ίππων και το πιο ισχυρό Abarth 695 των 180 ίππων. Και τα δύο μοντέλα προσφέρουν σπορ επιδόσεις, «βρυχηθμό» στην εξάτμιση και παιχνιδιάρικο, αλλά τολμηρό, στυλ.

Σήμερα, η επιτυχία και των δύο μοντέλων επιβεβαιώνει ότι, ακόμη και μετά από εξήντα χρόνια, οι αξίες που εμφύσησε ο Carlo Abarth στις δημιουργίες του εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επίκαιρες και ζωντανές στις ψυχές των θαυμαστών του «Σκορπιού».