Alfa Romeo Kamal: Το project που δεν προχώρησε ποτέ!


Με αφορμή την αποκάλυψη της νέας Alfa Romeo Tonale θυμόμαστε την Kamal, το πρώτο concept για ένα compact SUV της Alfa. Ποια ήταν τελικά η τύχη της.

  • 13/3/2022

Alfa  Romeo Kamal. Το όνομά της ίσως να μην σας θυμίζει τίποτα, ίσως και να αγνοείτε παντελώς την ύπαρξη της. Και όχι άδικα. Τα τελευταία πολλά χρόνια τα σχέδια διάσωσης και ανάπτυξης νέων μοντέλων από την μιλανέζικη φίρμα άλλαζαν συνεχώς και παρουσιάζονταν το ένα μετά το άλλο. Η Kamal όμως ήταν το πρώτο δείγμα για ένα SUV από την Alfa  Romeo που όμως δεν προχώρησε ποτέ.

Η Kamal ήταν ένα πρωτότυπο της AlfaRomeo, ένα concept για ένα compact crossover/SUV που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2003 και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να λανσαριστεί εμπορικά το 2007 και να συμπέσει με την σχεδιαζόμενη επιστροφή της Alfa Romeo στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρωτότυπο μοντέλο βασιζόταν στην πλατφόρμα της FIAT, με το όνομα Premium, γνωστή από τη χρήση της στις 159, Spider και Brera.

Πολύ πριν επικρατήσει το downsizing στον κυβισμό των κινητήρων, η Kamal φόραγε τον πολυθρύλητο V6 των 3,2 λίτρων της 147GTA ισχύος 250 ίππων και εντυπωσίασε με την τετρακίνηση με την ύπαρξη τριών διαφορικών. Η ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς ήταν must για την AlfaRomeo, όπως και το σειριακό 6τάχυτο κιβώτιο Selespeed.  

Τελικά, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα σχεδίαζαν στην ιταλική μάρκα υπό την επίβλεψη του Sergio  Marchionne τότε και η Kamal έμεινε στα συρτάρια των Ιταλών. Δεν έγινε ποτέ καμία αποκάλυψη για τον ακριβή λόγο που δεν προχώρησε η ιδέα της Kamal στηνπαραγωγή, όμως η ονομασία της είναι κατοχυρωμένη από τους Ιταλούς και μπορούμε να ελπίζουμε ότι ίσως τη δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον.