Jeep: Από τα πεδία των μαχών στα... ηλεκτρικά πεδία


To Jeep Willys γεννήθηκε στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου αποτελώντας έναν από τους πολλούς ήρωες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤΟ: STELLANTIS, ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/10/2023

Ανθεκτικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό όσο κανένα άλλο, το Jeep Willys αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα συμμαχικά στρατεύματα που το χρησιμοποιούσαν με κάθε πιθανό τρόπο. Από τις ακτές της Νορμανδίας και τις ερήμους της Β. Αφρικής, μέχρι τις χιονισμένες Άλπεις και τους βάλτους στα νησιά του Ειρηνικού.

Το θρυλικό αυτοκίνητο, που έπαιξε καίριο ρόλο στην εξέλιξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, και παράλληλα ξεκίνησε τον μύθο της Jeep πριν από 80 και πλέον χρόνια «ήταν ένα από τα τρία καθοριστικής σημασίας όπλα των ΗΠΑ στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο», ενώ ήταν «πιστό σαν σκύλος, δυνατό σαν άλογο και ευκίνητο σαν αγριοκάτσικο». Οι παραπάνω φράσεις του «αρχιτέκτονα της νίκης» Ντουάιτ Αϊζενχάουερ δείχνουν τη σπουδαιότητα του στα πεδία των μαχών, ενώ αποτέλεσε και την αφετηρία της θρυλικής μάρκας που σύντομα έγινε συνώνυμο των επιβατικών οχημάτων 4x4 και στη συνέχεια των SUV.

Ο βενζινοκινητήρας είχε χωρητικότητα 2,2 L και απέδιδε 54 PS και έχει μείνει γνωστός με το όνομα «Go Devil» («Πάμε, διάβολε»). Η μετάδοση της κίνησης γινόταν στους πίσω τροχούς, ενώ με τη χρήση ενός μοχλού εμπλεκόταν η τετρακίνηση. Το Willys κατασκευαζόταν, επίσης, και από τη Ford, με το όνομα GPW (General Purpose Willys – Willys Γενικού Σκοπού) και στη Γαλλία με το όνομα Hotchkiss. Συνολικά 600.000 οχήματα κατασκευάστηκαν, από τα οποία αρκετά, ακόμα και σήμερα, είναι σε καλή κατάσταση παραμένουν κομψά και όμορφα, έστω κι αν η άνεση δεν είναι το δυνατό τους σημείο

Η αφίσα εποχής δείχνει τις πολεμικές ικανότητες του Willys και όχι μόνο αυτό αλλά και με τίτλο στα ρωσικά (Zamechatelno, ή τέλειο στην αγγλική αργκό της εποχής) που υποδηλώνει το τι πίστευαν οι Ρώσοι στρατιώτες για την τελειότητα του αμερικανικού Willys!

Αργότερα, με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, το 1945, το Jeep θα προσέφερε τις αρετές του πλέον για ειρηνικούς σκοπούς, με το CJ (Civilian Jeep) να αποτελεί το πρώτο τετρακίνητο όχημα μαζικής παραγωγής για επιβατική χρήση στον κόσμο. Σήμερα, και μετά την καθιέρωση Plug-in υβριδικών μοντέλων, ήρθε η ώρα για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep, το Avenger.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Car and Driver τον Σεπτέμβριο του 2023