Και Mitsubishi και AMG! Η ιστορία του Γερμανο-Ιαπωνικού «πειράματος»


Πολύ πριν η AMG γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Mercedes-Benz, συνήθιζε να... βάζει το χεράκι της σε μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών. Ένα από αυτά ήταν και το Mitsubishi Debonair.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MITSUBISHI
  • 20/7/2023

Το Mitsubishi Debonair V 3000 Royal AMG ήταν ένα καθαρόαιμο, πραγματικο AMG, πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Σε μία εποχή που τα JDM μοντέλα ήταν στο απόγειό της δημοφιλίας τους κι οι Ιάπωνες κατασκευαστές ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν -και- στην Ευρώπη, το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της τάσης.

Το κοινό πόνημα της Mitsubishi με την AMG κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987, όταν η οικονομία της Ιαπωνίας είχε ανακάμψει μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι οι εγχώριοι κατασκευαστές σημείωναν τη μία επιτυχία μετά την άλλη.

Η AMG ήταν ο πιο ταιριαστός συνεργάτης για τη Mitsubishi, προσφέροντας έναν πολύ σοφιστικέ αέρα στο δημιούργημα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή η συμμαχία έγινε μερικά χρόνια πριν η AMG συνδεθεί άρρηκτα με τη Mercedes-Benz, όταν ακόμα ήταν ανεξάρτητη. Βελτίωνε αυτοκίνητα και κατασκεύαζε δικά της, ιδιαίτερα μοντέλα, και παρόλο που η σύζευξή της με τη Mitsubishi ήταν ασυνήθιστη, δεν ήταν κάτι αδιανόητο.

Το Debonair της AMG δεν έφερε κάποια αλλαγή, όσον αφορά στον κινητήρα, αφού ο V6 παρέμεινε άθικτος, ενώ και το σασί ήταν ίδιο, διατηρώντας την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Τα «σημάδια» που άφησε η AMG εμφανίζονταν στο αμάξωμα με το bodykit, στους τροχούς και στο τιμόνι, με ειδικά γραφικά και λογότυπα της γερμανικής εταιρείας.

Το σημαντικότερο είναι ότι το συγκεκριμένο «πάντρεμα» ήταν αυθεντικό. Ένα γερμανοϊαπωνικό αυτοκίνητο που έγινε σύμβολο της πολυτέλειας και της ιδιαιτερότητας. Για τον σωστό αγοραστή, ήταν η τέλεια προσθήκη στη συλλογή του.

Επρόκειτο για τον πιο αρμονικό συνδυασμό των αυστηρών και φορμαρισμένων γραμμών και του φουτουρισμού που χαρακτήριζε πολλά από τα κλασικά αυτοκίνητα JDM της εποχής. Ήταν μία απόλυτα ελκυστική επιλογή για τον οδηγό που αναζητούσε το απροσδόκητο.