O θρύλος των Takumi της Nissan (Video)


Η εμπειρία τους στην κατασκευή είναι κορυφαία και οι δεξιότητές τους μοναδικές. Θεωρούνται ξεχωριστοί από τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζονται σαν θεοί τόσο από αυτούς όσο και από την ιαπωνική κοινωνία, γενικότερα. Είναι ολιγάριθμοι και χαρακτηρίζονται με μια λέξη που τα προσδιορίζει όλα: “Takumi”!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/11/2019

Ένα τόσο ξεχωριστό μοτέρ, όπως αυτό που υπάρχει κάτω από το καπό του Nissan GT-R, δεν θα μπορούσε παρά να έχει μια σχεδόν ιερατική διαδικασία παραγωγής. Και αυτό κάνουν οι πέντε «Takumi», οι περιβόητοι μηχανικοί της Nissan, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Yokohama. Κατασκευάζουν στο χέρι κάθε έναν από τους κινητήρες που θα μπουν πάνω σε ένα τόσο ξεχωριστό αυτοκίνητο. 

Πρόκειται για κορυφαίους μηχανικούς που συναρμολογούν τον κινητήρα μέσα σε έναν αποστειρωμένο χώρο ο οποίος θυμίζει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με απόλυτη προσήλωση στο έργο τους και χωρίς να ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος που να θυμίζει τίποτε άλλο από ένα υψηλής ακρίβειας εργαστήριο (σημ.: αναζητήστε το video στο «YouTube» και θα καταλάβετε τι εννοούμε). Ακολουθούν την κατασκευαστική λογική «ένας άνθρωπος, ένας κινητήρας», αναλαμβάνοντας έκαστος ένα μοτέρ από την αρχή μέχρι το τέλος, σε μια διαδικασία που διαρκεί λίγο περισσότερο από έξι ώρες.

Στο τέλος, κάθε ένας κινητήρας έχει και από μία ταμπέλα με το όνομα κάποιου από τους Izumi Shioya, Nobumtisu Gozu, Tsunemi Ooyama, Matsumoto Tetsuji συν ενός ακόμα. Αυτού που επιβλέπει όλη τη διαδικασία, του Takumi Korosawa. H δικαιοδοσία τους πάνω στο κάθε μοτέρ είναι απόλυτη, με αστικούς μύθους να θέλουν κάποιον Takumi να απορρίπτει έναν -κατά τα άλλα- άψογο κινητήρα επειδή δεν τον αισθανόταν καλά στην αφή ή γιατί δεν ακουγόταν καλά στο αυτί του!