Αυτές είναι οι «παγίδες» της ελεγχόμενης στάθμευσης


Η εφαρμογή myAthensPass μπορεί να σας απαλλάσσει από το άγχος της αναζήτησης κάρτας για το παρκάρισμα σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων, αλλά μια μικρή απροσεξία μπορεί να σας φέρει στη θέση να πληρώσετε πρόστιμο, παρά το γεγονός ότι παρκάρατε το αυτοκίνητό σας νομίζοντας ότι έχετε καταβάλει το προβλεπόμενο αντίτιμο.

  • ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΟΥΠΑΚΗ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ
  • 16/2/2023
Η προσωπική μας εμπειρία, η αναζήτηση δηλαδή κάρτας για παρκάρισμα σε προβλεπόμενη θέση ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων, μας οδήγησε, πριν από δύο περίπου χρόνια, στην ανακάλυψη της εφαρμογής myAthensPass. Μέχρι τότε, ως προνοητικοί οδηγοί, φροντίζαμε να έχουμε πάντα μαζί μας μία-δυο κάρτες για το πάρκινγκ ούτως ώστε να μην χάνουμε χρόνο και να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια σε αναζήτηση σημείου πώλησης καρτών. Μία όμως από τις φορές που είχαμε «ξεμείνει» ένας καλός περιπτεράς που δεν είχε POS – και εμείς δεν είχαμε μαζί μας μετρητά, αλλά μόνο κάρτα πληρωμών – μας αποκάλυψε το μυστικό του ψηφιακού κόσμου της στάθμευσης.

Τώρα, το πώς καταφέραμε να έχουμε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή με επιτυχία τουλάχιστον δύο φορές και να κάνουμε το λάθος την τρίτη, έχει το δικό του ενδιαφέρον. Προσέξετε λοιπόν: Σε πρώτη φάση η εφαρμογή σας ζητά να κάνετε εγγραφή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας και σε δεύτερη να εισάγετε την κάρτα που θα χρησιμοποιήσετε. Εφόσον έχετε ήδη πραγματοποιήσει αυτά τα βήματα (όπως συνέβη με εμάς που είχαμε κάνει την εγγραφή παλιότερα), με το που θα ανοίξετε την εφαρμογή τον λόγο έχει το GPS μέσω του οποίου εντοπίζεται αυτόματα η θέση του αυτοκινήτου σας (αρκεί να είστε δίπλα ή μέσα σε αυτό) δίνοντάς σας μάλιστα τη δυνατότητα να κάνετε και διόρθωση της θέσης του οχήματος (αυτό ενδεχομένως είναι χρήσιμο αν έχετε απομακρυνθεί κάπως – αρκεί να γνωρίζετε την ακριβή διεύθυνση του σημείου που αφήσατε το αυτοκίνητό σας).

 
Ακολουθεί η φόρτιση του «πορτοφολιού» σας ενώ παράλληλα σας ζητείτε να γράψετε και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας. Εδώ ακριβώς είναι που κάναμε το λάθος - το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε αν δεν προσέξει. Το γεγονός ότι πληρώσατε ένα ποσό ΔΕΝ σημαίνει αυτομάτως ότι έχετε ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ τη στάθμευση. Πρέπει να επανέλθετε στην εφαρμογή μετά την πληρωμή και να συνεχίσετε με την ενεργοποίηση, επιλέγοντας τον χρόνο που θέλετε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο συγκεκριμένο σημείο.

Φαίνεται παιδαριώδες το λάθος, όμως οι οθόνες της ΦΟΡΤΙΣΗΣ και της ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ είναι ουσιαστικά ίδιες – και όταν βιάζεσαι είναι εύκολο να νομίσεις ότι η οθόνη που εμφανίζεται για ενεργοποίηση είναι για νέα στάθμευση και να την παραβλέψεις. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η εφαρμογή myAthensPass ζητούσε τον αριθμό κυκλοφορίας ΑΦΟΥ έχεις βάλει χρήματα στο «πορτοφόλι», ώστε να είναι ξεκάθαρο το πότε ασχολείσαι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (γιατί μπορεί να μην οδηγείς πάντα το ίδιο) και πότε με το πορτοφόλι της εφαρμογής σου.

Η εφαρμογή έχει το καλό ότι κρατά ιστορικό των σταθμεύσεων – και μέσω αυτού ανακαλύψαμε το λάθος. Προηγουμένως πήραμε τηλέφωνο στο Δήμο Αθηναίων, στη Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τη βεβαίωση παράβασης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουμε να μιλήσουμε με κάποιον. Περιμέναμε στην αναμονή αρκετή ώρα μέχρι που έκλεισε η γραμμή, οπότε μπήκαμε στη διαδικασία να ψάξουμε την εφαρμογή για να βρούμε και αποδεικτικά στοιχεία που να βεβαιώνουν το σφάλμα της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, αλλά το σφάλμα ήταν δικό μας. 

Όσον αφορά τις κάρτες του ενός και των δύο ευρώ που μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο περίπτερο ή κατάστημα (πχ. Ψιλικών) το οποίο θα ανακαλύψετε με την κλασική ελληνική μέθοδο, δηλαδή ρωτώντας, διότι δεν είναι δεδομένο ότι όλα τα περίπτερα έχουν κάρτες, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα: το μόνο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να μην «ξύσετε» τη σωστή μέρα και τη σωστή ώρα. Αν αυτά γίνουν σωστά, και η κάρτα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στο ταμπλό του αυτοκινήτου, τότε είναι σαφές ότι δεν διατρέχετε κίνδυνο για βεβαίωση παράβασης – με την προϋπόθεση εννοείται ότι θα επιστρέψετε στο αυτοκίνητο στην ώρα σας.

Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων 

Θυμίζουμε ότι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΣ) περιλαμβάνει 12 συνολικά ζώνες μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και 4 βασικές κατηγορίες θέσεων στάθμευσης για οχήματα (επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων, ειδικών θέσεων και δίκυκλων).

Συγκεκριμένα, το σύστημα περιλαμβάνει:

  • 5177 θέσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων (κατακόρυφη σήμανση Ρ70 “Ρ-Κάτοικοι”, οι θέσεις που ορίζονται με μπλε γραμμές στην άσφαλτο)
  • 3463 θέσεις επισκεπτών (κατακόρυφη σήμανση Ρ69 “Ρ-Με πληρωμή”, οι θέσεις που ορίζονται με άσπρες γραμμές στην άσφαλτο)
  • 1604 θέσεις δικύκλων και
  • 1000 ειδικές θέσεις για ΑΜΕΑ

 

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει επίσης θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κατακόρυφη σήμανση Ρ40 “Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξ/νται οχήματα…”, οι θέσεις αυτές επισημαίνονται με κίτρινες γραμμές επί του οδοστρώματος). Σημειώστε ότι για τους επισκέπτες, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες. Το κόστος είναι 50 λεπτά για κάθε μισή ώρα τις πρώτες δύο ώρες, οπότε για στάθμευση δύο ωρών πληρώνουμε 2 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, το κόστος του μισάωρου τετραπλασιάζεται και για παρκάρισμα δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να πληρώσει 4 ευρώ, ενώ για τρεις ώρες το κόστος είναι 6 ευρώ.

Όπως δε αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων, η πληρωμή για τους επισκέπτες γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω την εφαρμογής myathenspass και την χρήση πιστωτικής κάρτας
  • Μέσω POS σε όλα τα εξουσιοδοτημένα περίπτερα ή καταστήματα
  • Με την αγορά ξυστής κάρτας

Θυμίζουμε ότι ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα (δηλαδή το βράδυ παρκάρετε ελεύθερα, όπως άλλωστε και τις Κυριακές), ενώ στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες – κάτι που σημαίνει ότι εκεί δεν παρκάρετε ποτέ αν δεν είστε κάτοικος γιατί το πρόστιμο είναι τσουχτερό.

Λεπτομέρειες για τις νέες δυνατότητες που απέκτησε πρόσφατα η εφαρμογή myAthensPass μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.