Range Rover: Οι 5 γενιές του θρυλικού πολυτελούς SUV


Το Range Rover αποτελεί πρότυπο τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, συνδυάζοντας ένα κορυφαίο συνδυασμό πολυτέλειας, άνεσης και ελέγχου με ικανότητες παντός εδάφους. Το νέο Range Rover είναι ήδη εδώ συνδυάζοντας μοντέρνο στυλ, υψηλή αισθητική με τεχνολογίες αιχμής και συνδεσιμότητα. Πως όμως ξεχώρισαν και έμειναν στην ιστορία οι πέντε συνολικά γενιές του μοντέλου;

  • 10/7/2022

Η 5η γενιά του εμβληματικού Range Rover παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες. Το πολυτελές βρετανικό SUV έρχεται φέρνοντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Land Rover σε ένα επόμενο επίπεδο που ορίζεται από τρεις πτυχές που έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες γενιές: την κεκλιμένη γραμμή οροφής, τη μεσαία γραμμή και την υψηλή γραμμή των μαρσπιέ.

Όμως, η αρχή της ιστορίας των Range Rover έγινε το 1970. Τότε το πρώτο Range ήταν το νέο βρετανικό εκτός δρόμου 4x4 που εκτός των πολλών ικανοτήτων κίνησης σε κάθε πιθανό και απίθανο τερέν, έβαλε σε πρώτο πλάνο την πολυτέλεια. Ακολούθησαν οι επόμενες γενιές για να φτάσουμε στο σήμερα που το Range Rover είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, των μεγάλων διαστάσεων και της τεχνολογίας στον κόσμο των SUV. Πάμε να δούμε και τις πέντε γενιές του.

Range Rover I (Classic): 1970

Η λέξη Velare είναι λατινική και μεταφράζεται ως «πέπλο» ή «κάλυμμα». Ήταν το όνομα που χρησιμοποιήθηκε για ένα πρωτότυπο Range Rover το 1967 που μόλις τρία χρόνια αργότερα θα εμφανιζόταν ως το πρώτο Range Rover.

Το δίθυρο Range Rover, που απέκτησε εκ των υστέρων το ψευδώνυμο «Classic» μετά την κυκλοφορία του μοντέλου δεύτερης γενιάς, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1970. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν ο ελαφρύς για τα δεδομένα αλουμινένιος V8, η τετρακίνηση και τα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς.

Εκτός αυτών, έγινε γρήγορα ένα υπόδειγμα σχεδιασμού. Το 1971 το Range Rover Classic ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε στο Λούβρο στο Παρίσι για τον υποδειγματικό του βιομηχανικό σχεδιασμό.

Range Rover II (P38a): 1994

Δεν ήταν ούτε 5, ούτε 10. Το Classic έμεινε για 24 ολόκληρα χρόνια στην παραγωγή πριν παρουσιαστεί ένα εντελώς νέο μοντέλο. Τι σημαίνει η κωδική ονομασία P38a; Το κτίριο στο οποίο εξελίχθηκε.

Το δεύτερης γενιάς Range Rover παρουσιάστηκε επίσης σε έκδοση με μακρύ μεταξόνιο, μαζί με νέο ημι-μονοκόκ αμάξωμα και καλύτερη αερανάρτηση. Το 1999, η Land Rover αποκάλυψε το πιο πολυτελές Range Rover που είχε κατασκευάσει ποτέ μέχρι τότε, το Linley, εμπνευσμένο από τον σχεδιαστή επίπλων Lord Linley. Μόνο 10 μονάδες κατασκευάστηκαν και το καθένα είχε κόστος 100.000 λίρες Αγγλίας.

Range Rover III (L322): 2001

Μόλις επτά χρόνια μετά το Range Rover δεύτερης γενιάς ήρθε το τρίτο. Ήταν το πρώτο Range Rover με την ανεξάρτητη αερανάρτηση ως κορυφαίο χαρακτηριστικό. Η Land Rover μάλιστα το παρουσίασε στην παλαιά βάση της RAF στο Kinloss της Σκωτίας.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Land Rover γιόρτασε το 500.000ό Range Rover που κατασκευάστηκε στο Solihull, ενώ το 2005 οι εκδόσεις V8 εντάχθηκαν στη γκάμα μαζί με την νέα σειρά μοντέλων με μικρότερο μήκος. Ο λόγος για το Range Rover Sport.

Range Rover IV (L405): 2012

Είναι το τελευταίο Range Rover και ήταν μαζί μας για εννέα χρόνια. Αυτή η τέταρτη γενιά είχε μία σειρά από πρωτιές, όπως το πλήρως αλουμινένιο πλαίσιο και το σύστημα “All-Terrain Response” που εμφανίστηκε αργότερα.

Το 2015 η Land Rover κατασκεύασε το 6.000.000ό Range Rover, ένα LWB Vogue SE, ενώ την ίδια χρονιά, η βασίλισσα της Αγγλίας απέκτησε το πιο «πράσινο» Range Rover επιλέγοντας ένα υβριδικό Range RoverState Review.

Κατά τη διάρκεια ζωής αυτού του μοντέλου, είδαμε να κυκλοφορεί άλλη μία σειρά, που πήρε το όνομά της από το αρχικό μοντέλο του 1967. Ο λόγος για το Range Rover Velar.

Range Rover V: 2021

Και έτσι φτάνουμε αισίως στην πέμπτη γενιά ενός αυτοκινήτου που είναι τόσο συνδεδεμένο με την πολυτέλεια και την τεχνολογία μαζί με την αυτονόητη ύπαρξη της τετρακίνησης. Για πρώτη φορά, στη νέα γενιά του διατίθεται ως 7θέσιο. 

Η νέα κορυφαία έκδοση της γκάμας ονομάζεται SV8 και διαθέτει έναν V8 κινητήρα 4,4 λίτρων της BMW και πολλή δύναμη. Παράλληλα, υπάρχουν και plug-in υβριδικά μοντέλα στο πνεύμα της εποχής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 2024 θα υπάρξει ένα πλήρως ηλεκτρικό Range Rover.