Skoda Octavia RS: Έτσι ξεκίνησαν όλα για την sport μπερλίνα (photos-videos)


Από το 2000 που εμφανίστηκε μέχρι και σήμερα, η έκδοση υψηλών επιδόσεων του δημοφιλούς μοντέλου εξακολουθεί να συνδυάζει επιδόσεις και χώρους. Αυτές είναι οι τέσσερις γενιές.

  • 10/11/2023

Η έκδοση επιδόσεων ενός μοντέλου παραδοσιακά συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνο εξαιτίας της ταχύτητας που την χαρακτηρίζει, αλλά και της πιο «άγριας» εξωτερικής εικόνας της.

Ένα τέτοιο μοντέλο, που εδώ και 23 χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι και η Skoda Octavia RS. Διατηρεί και στις τέσσερις γενιές της «ακέραιους» τους μεγάλους χώρους που προσφέρει στους επιβάτες, ενώ αξιοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Ξεκινώντας με ισχύ 180 PS και κινητήρια σύνολα βενζίνης ή diesel, έχει φτάσει στις μέρες μας σε απόδοση 245 PS με χρήση υβριδικού συστήματος.

Πρώτη γενιά (2000 - 2004)

Η Skoda Octavia RS προέκυψε από τον εκσυγχρονισμό της πρώτης γενιάς Octavia το 2000. Η πιο σπορ έκδοση του οικογενειακού sedan διέθετε διαφορετικό μπροστινό μέρος, με νέας σχεδίασης προβολείς και ένα εντελώς νέο ταμπλό.

Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1,8 L με ισχύ 180 PS τού έδινε με «άνεση» το χαρακτηρισμό της ταχύτερης έκδοσης στη γκάμα της Octavia, καθώς μπορούσε να φτάσει ταχύτητες έως και 235 km/h. Αυτός είναι ο λόγος που το αυτοκίνητο απέκτησε ισχυρότερα φρένα, πρόσθετες ενισχύσεις αμαξώματος και πιο «σκληρά» αμορτισέρ.

Δεύτερη γενιά (2005 - 2012)

Η ανανεωμένη Skoda Octavia RS έφτασε στις αγορές το 2006. Πλέον, κάτω από το καπό της βρίσκονταν ένας δίλιτρος turbo κινητήρας 200 PS, ο οποίος «εξασφάλιζε» τελική ταχύτητα 240 km/h, παρόλο που το αυτοκίνητο ήταν βαρύτερο κατά 150 kg.

Το νέο κιβώτιο έξι σχέσεων ήταν ένας από τους λόγους για τις βελτιωμένες επιδόσεις. Για πρώτη φορά προσφερόταν και με αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG, ενώ οι οπαδοί της πετρελαιοκίνησης μπορούσαν να επιλέξουν τον κινητήρα TDI 170 PS, με τελική ταχύτητα 224 km/h. Η δεύτερη γενιά έφερε επίσης μεγαλύτερη στιβαρότητα, καλύτερη ηχομόνωση και συνολικά πιο άνετη οδήγηση.

Τρίτη γενιά (2013 - 2019)

Η εξέλιξη που προέκυψε μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης γενιάς ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή. Η γεωμετρία της ανάρτησης τροποποιήθηκε και η ισχύς αυξήθηκε σταδιακά από 220 PS σε 230 PS και τελικά 245 PS.

Αυτή η γενιά διέθετε επίσης έναν κινητήρα diesel απόδοσης 184 PS, δερμάτινο εσωτερικό και, για πρώτη φορά σε μια Skoda, ένα τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα. Ξεκινώντας το 2015, η έκδοση diesel διέθετε και τετρακίνηση.

Τέταρτη γενιά (2020 - …)

Οι βασικές προδιαγραφές με τις οποίες «αποχώρησε» η τρίτη γενιά - ένας βενζινοκινητήρας 245 PS και ένα κεντρικό διαφορικό ελεγχόμενο από τον οδηγό - διατηρήθηκε για όλα τα αυτοκίνητα της τελευταίας γενιάς. Εξίσου ισχυρή είναι η plug-in υβριδική RS iV, η οποία διαθέτει ηλεκτροκινητήρα 116 PS σε συνδυασμό με τον τετρακύλινδρο 1.4 TSI των 150 PS. Η τρίτη επιλογή είναι ένας turbo diesel κινητήρας, με ισχύ 200 PS.

Η τελευταία Octavia RS έχει, επίσης, ξεχωριστή εμφάνιση. Οι κομψές αλλά σπορ γραμμές αναδεικνύονται από μαύρα αξεσουάρ που δημιουργούν μια εντυπωσιακή αντίθεση σε συνδυασμό, για παράδειγμα, με τη βαφή Mamba Green.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα Alcantara και carbon διακοσμητικά στοιχεία, το Virtual Cockpit με την οθόνη 10,25 ιντσών, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, το head-up display και το σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα μοιάζει το νέο Skoda Octavia που έρχεται το 2024 (photos)

Το ελληνικό Skoda Favorit του 1993 με τα 34 km στο οδόμετρο

Και Skoda και cabrio! To Rapid αποχωρίστηκε την οροφή του (photos)