Το πρώτο crossover της Toyota είχε μήκος μόλις 3,5 μέτρα!


Η Toyota παρουσίασε το νέο Yaris Cross, το οποίο έχει τη δυνατότητα και της ηλεκτρικής τετρακίνησης. Πολύ πριν, όμως, τον εξυβριδισμό της αυτοκίνητης, η ιαπωνική φίρμα είχε ήδη κατακτήσει τα απροσπέλαστα εδάφη με συμπαγή AWD μοντέλα, όπως ήταν το Land Cruiser, αλλά και το Βlizzard, που κατά μία έννοια είναι το προ σαράντα ετών Yaris Cross.

  • 9/7/2022

Το Blizzard  (στα αγγλικά σημαίνει χιονοθύελλα) ήταν η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός μικρού οχήματος τύπου cross-country με κίνηση στους τέσσερις τροχούς και με πιο ήπια χαρακτηριστικά λειτουργίας από το Land Cruiser, το οποίο αν και ήταν το πρώτο ever SUV της Toyota και κυκλοφόρησε ως επιβατικό όχημα το 1954, μεγάλωνε διαρκώς φτάνοντας σήμερα στο τεραστίων διαστάσεων SUV-Ναυαρχίδα της Toyota. Το LD10 Blizzard κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1980 και βασιζόταν στο Daihatsu Taft (επίσης γνωστό ως Scat) που παραγόταν ήδη από το 1974, και αντικαταστάθηκε το 1984 με το LD20, βασισμένο στο Daihatsu Rugger.

Το Blizzard κυκλοφόρησε ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για 4WD. Το μικρό Toyota εξοπλίστηκε με έναν 4κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα με κυβισμό 2.188 cc και απόδοση 72 PS και στόχευε αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά.Στο στιβαρό πλαίσιο τύπου σκάλας τοποθετήθηκε ένα συμπαγές αμάξωμα με μεταξόνιο 2.025 mm, μήκος 3.485 mm και πλάτος 1.460 mm. Οι τύποι αμαξώματος περιελάμβαναν μοντέλα με υφασμάτινη οροφή, αλλά και με σκληρή οροφή. Το μοντέλο με μαλακή οροφή ήταν διαθέσιμο είτε με πόρτες από μαλακό καμβά είτε με σιδερένιες πόρτες. Τόσο οι μπροστινές, όσο και οι πίσω αναρτήσεις χρησιμοποιούσαν τη σχεδίαση άκαμπτου άξονα και φύλλων σούστας. Το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν χειροκίνητο 4 σχέσεων. Το Βlizzard συνέχισε για μια δεκαετία, αλλά ήταν πλέον σειρά της Toyota να παρουσιάσει ένα εξ ολοκλήρου δικό της μοντέλο το 1994 που εισήγαγε γνήσιες επιβατικές ποιότητες σε ένα αυτοκίνητο SUV: ήταν το Toyota RAV 4.