Dacia Duster: Όλες οι πληροφορίες για το νέο σύστημα πολυμέσων της τρίτης γενιάς


Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για το σύστημα πολυμέσων που ενσωματώνει το νέο Dacia Duster, πριν μπει στις εκθέσεις.

  • 2/1/2024

Μετά από μεγάλη αναμονή η Dacia παρουσίασε την τρίτη γενιά του δημοφιλούς Duster τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου. Η σχεδίαση εισάγει το μοντέλο σε μια νέα εποχή με πιο... τετραγωνισμένη προσέγγιση που έχει προέλθει από το concept Bigsterενώ διαθέτει επίσης εξελιγμένη τετρακίνηση, περισσότερα βιώσιμα υλικά αλλά και υβριδικά κινητήρια σύνολα.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την εμφάνιση του νέου Duster ήταν θετικές, ωστόσο, πλέον όλοι οι fans του ρουμανικού brand περιμένουν το μοντέλο να μπει στις εκθέσεις προκειμένου να γίνει γνωστή η τιμή του. Πάντως ήδη έχουν εμφανιστεί πληροφορίες για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σημαντικές αλλαγές υπάρχουν και στο σύστημα πολυμέσων για τις οποίες μίλησε αναλυτικό στο largus.fr η Betty Wendling Gingreau, επικεφαλής του τμήματος Launch Operations της Dacia.

Όπως ήδη γνωρίζουμε το νέο Duster θα είναι διαθέσιμο σε 4 εξοπλιστικές εκδόσεις: Essential, Expression, Extreme και Journey. Στην πρώτη έχουμε έναν αναλογικό πίνακα οργάνων όπου στο κέντρο του υπάρχει μια μικρή TFT οθόνη των 3,5 ιντσών που εμφανίζει κάποιες βασικές πληροφορίες, κυρίως από τον trip computer.

Ακριβώς δίπλα υπάρχει μια εργοστασιακή βάση για να τοποθετείται το κινητό τηλέφωνο του οδηγού, όπως συμβαίνει στις τρέχουσες εκδόσεις του Jogger και του Sandero. Σε αυτή την περίπτωση το κινητό αναλαμβάνει τον ρόλο του συστήματος πολυμέσων με τη χρήση της εφαρμογής Dacia Media Control. Η σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth και παρέχεται πρόσβαση στα apps του τηλεφώνου (μουσική, πλοήγηση, κ.λπ.) ενώ υπάρχει σύνδεση και με τα ηχεία του αυτοκινήτου.

Από την έκδοση Expression εμφανίζεται στο ταμπλό μια οθόνη αφής 10,1 ίντσων η οποία έχει γωνία 10 μοιρών προς τον οδηγό και αντικαθιστά την οθόνη των 8 ιντσών που είδαμε στη 2η γενιά του Duster. Αυτή η οθόνη δίνει πρόσβαση στον οδηγό στις εξής λειτουργίες: τηλέφωνο, ηχοσύστημα, πλοήγηση και ρυθμίσεις οχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάνελ της οθόνης δεν έχει κατασκευαστεί από πολυανθρακικό αλλά από γυαλί για να αντέχει περισσότερο στις γραντζουνιές.

Η οθόνη είναι διαθέσιμη με δύο τύπους συστημάτων. Το πρώτο είναι το Media Display για την έκδοση Expression που επιτρέπει την ασύρματη αναπαραγωγή λειτουργιών του smartphone, όπως η πλοήγηση, μέσω Apple CarPlay και Android Auto.

Το δεύτερο είναι το Media Nav Live για τις εκδόσεις Extreme και Journey με ενσωματωμένη πλοήγηση που ενημερώνεται δωρεάν για 8 χρόνια, ενώ παρέχει πληροφορίες για την κυκλοφορία στους δρόμους σε ζωντανό χρόνο. Το συγκεκριμένο σύστημα συνδυάζεται με 3D σύστημα ήχου που αποτελείται από 6 ηχεία της Arkamys.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ενημερώσεις του λογισμικού στις δύο κορυφαίες εκδόσεις γίνεται Over-The-Air και έτσι οι κάτοχοι του νέου Duster δεν θα χρειάζεται να πάνε σε κάποια αντιπροσωπεία για να τις «φορτώσουν».